8 valós indok, amivel visszaküldheted az ételedet az étteremben

Úgy tartja a mondás, hogy a vendégnek mindig igaza van. Bizonyos esetekben tényleg. Mutatjuk, milyen indokokkal lehet visszaküldeni az ételt az étteremben.

Étterembe látogatva elvárjuk, hogy minden tökéletes legyen. A kiszolgálás és az étel is. Az utóbbi van, hogy nem sikerül, és ilyenkor felháborodva küldetjük vissza a kaját a pincérrel. Néha azonban vendégként is átlépünk pár határt, és minden megalapozottság nélkül panaszkodunk az ételre, amit rendeltünk. Íme nyolc eset, amikor jogosan élhetünk kritikával a pincér vagy szakács felé:

1. Fura dolog az ételben

Valószínűleg egyik szakács, vagy pincér sem fog megsértődni azon, ha egy legyet, pókot találsz az ételedben, és ezért visszaküldöd. Az már más tészta, ha olyan étteremben eszel, ahol ezek a rovarok rajta vannak az étlapon.

2. Valami olyan került az ételbe, amire allergiás vagy

Az előző ponthoz hasonlóan, ezért sem szólhatnak be neked. Az allergiások számára egyáltalán nem mindegy, mit tartalmaz egy étel. A glütén- és laktózérzékenyeknek sem mindegy, mit esznek. Ugyanakkor fontos ezeket az igényeket előre jelezni a pincérnek, mert csak ilyenkor jogos a reklamáció.

3. Nem azt kaptad, amit megrendeltél

Rendeltél egy tál húslevest, és zöldséglevest kaptál helyette? Nyugodtan küldd vissza! Jogos a panaszod.

4. Túlsütötték, vagy nyersen szolgálták fel a húsételt

Sajna ebbe a problémába én is elég gyakran belefutottam. Jól átsütve kértem a steaket, de véresen hozták, és fordítva. A marhánál még talán nem is olyan problémás, ha elrontják, de a véres csirkemellel megkockáztathatunk egy gyomorrontást.

via GIPHY

5. Égett az étel

Nincs miről beszélni. Ami fekete, az égett. Hiába kötekedik a pincér veled, vagy a szakács. Egyék meg ők az ételt, ha nem akarnak egy másikat adni helyette!

6. Nem úgy készült az étel, ahogy azt az étlapon leírták

Ez nagyon sok formát önthet. Mondjuk rendeltél egy salátát, az étlapon nem írták, hogy paradicsom van benne, és mégis azzal szolgálják fel. Grillezett húst és zöldségeket kértél, és kapsz helyette olajban sültet. Folytathatnánk még a sort, de a lényeg az, hogy ilyenkor is jelezheted a problémát.

7. Nem megfelelő az étel hőmérséklete

Elvárható, hogy az ételeket frissen, melegen szolgálják fel. A hideg húsleves és tészta aligha elfogadható. Ilyenkor nem feltétlenül kell lecseréltetni az egész ételt, elég egy melegítést is kérni. Hidegételeknél valószínűleg csak a csere fog segíteni, feltéve, hogy a fogásból még van kellő hőmérsékletű.

8. Agyonsózták az ételt

Néhány vendéglátóhely szeret játszani a sóval. Ne nyugodjunk bele a sós ételbe. Cseréltessük ki nyugodtan, ha nem tudjuk megenni.

via GIPHY

...ezeket láttad már?

Ezeket olvastad már?

via Thrillist.

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...