Még mindig cukkini? Hát persze, hiszen október elején még mindig érkeznek a kertekből a szebbnél szebb, akár többkilós cukkinik, melyekből fillérekből készíthetsz finom vacsorákat, ebédeket. Mire figyelj, amikor a szezon végén cukkinit veszel, és, és milyen ötletekkel teheted változatosakká az ősz közepén a belőle készült ételeket? Mutatjuk!
Alapból a cukkini egy ízetlen, akár unalmasnak tűnő zöldség lehet, de amint elengedjük a fantáziánkat, és többféleképpen főzzük-sütjük a kis lédús cukkinihajókat, máris egy új világ tárul fel előttünk. A rendkívül magas víztartalmú cukkini baromi jó kombókat alkot tésztákkal (néha maga is helyettesíti azt), rakottasokkal, zöldségpogácsaként, de még édességekben vagy csokival is.
Azt gondolod, mindent tudsz már a cukkiniről? Ezek a tippek biztosan újak lesznek neked is!
- A legfontosabb az, hogy a piacról, boltból a friss cukkiniket hozd haza - ez a szezon végén valamivel már nehezebb, de azért még mindig találkozhatsz sima, foltmentes példányokkal. A hatalmasra nőtt cukkinit kerüld, mert elöregedett, fás állaguk van, ami felhasználáskor nagyon sokat fog rontani az elkészült ételeden.
- Viszont! Ha nem használod fel azonnal, irány a műanyag tároló, amiben mosatlanul legalább egy hétig elállnak a frissen vásárolt cukkinik.
- Nyugodtan kihagyhatod a pucolást, a cukkini vékony héja simán felhasználható, a zöldség húsának ízét sem módosítja. Azért jó alaposan megmosni ne felejtsd!
- Cukkini főzéséhez, sütéséhez mindenképpen használj egy nagyon vékony réteg olajat, zsiradékot. Működhet egy kevés vaj, olívaolaj, szuperül megtapadnak rajta a cukkinidarabok, a fűszerek pedig könnyebben átjárják a zöldséget.
- Végre igazán kiélheted magad ízesítésben, ugyanis a cukkini rengetegféle fűszerrel jó barátságot ápol, köszönhetően a semleges alapízének. Jöhet a bazsalikom, oregano, rozmaring, fokhagyma, de ha egyszerűen szeretnéd csinálni, annak sincs akadálya, a só és bors természetes frissességében hagyja majd a cukkinit.
- Ha nincs sok időd, jöhet a serpenyő, közepes lángon olajon kisütve a cukkiniszeletkék remekül megsülnek, pillanatok alatt. Ha vajat használsz,vigyázz, mert a többi olajhoz képest sokkal gyorsabban megég. A vége előtt egy perccel jöhet a só, bors és a zúzott fokhagyma.
- Ha sütőben sütnéd, az extra ropogós végeredmény garantált a következő trükkel: a cukkinikarikákat forgasd meg olvasztott vajban, szórd meg kevés reszelt sajttal, és told be a sütőbe!Akár 250-300 fok köré is hevítheted a hőmérsékletet, így sül majd ropogósra a cukkini, ami az esti filmnézéshez is tökéletes nassolnivaló.
- A kevés szénhidrátot tartalmazó diétákban terjedt el a cukkinitészta ötlete, amihez külön cukkinispirálozót is lehet már kapni. A lényeg az, hogy lisztből készült tészták helyett házilag gyártod le a cukkinicsíkokat, amik gyakorlatilag ugyanúgy használhatóak, mint a hagyományos száraztészták. Egy csepp olajon nagyon rövid ideig, legfeljebb egy percig párold a cukkinit, és máris jöhet rájuk a kedvenc szószod, kész a tökéletes vacsora!
Ezeket olvastad már?
Kitalálod miből készül a legújabb szívószál, ami épp meghódítja az...
Szerencsére egyre több étterem és bár mellőzi a műanyag szívószálak használatát, ezzel is környezettudatos lépést hozva. Most a tésztából készült verzió indult hódító útjára!
Macsuga ViktóriaTOP 10 CUKKINIS egytálétel akár minden egyes napra
A cukkini egész évben elérhető, az egytálételek szintén - csak rajtad áll, mi jót főzöl-sütsz ki, variáld kedvenc zöldséged ezen receptek alapján!
Nosalty11 mennyei körtés édesség, amit imádni fog a család
Körtés desszertkölteményeket gyűjtöttünk nektek össze, hogy a legkülönbözőbb finomságokat készíthessétek el. 11 isteni pite, muffin, lepény és süti recept!
Nosalty13+1 isteni saláta húsrajongóknak
Igazán laktatóvá válik salátánk, ha húst is teszünk bele. Nem kell leragadni a csirkemellnél, mehet bele bármi, amit szeretsz vagy ami maradt a sültből!
Bodon Judit dietetikus