8 tipp a szezon utolsó cukkinijeihez

Azt gondolod, nem tudunk már újat mondani cukkinire? Akkor figyelj, mert a szezon utolsó frisscukkinis ételeihez adunk most neked ötleteket!  

Még mindig cukkini? Hát persze, hiszen október elején még mindig érkeznek a kertekből a szebbnél szebb, akár többkilós cukkinik, melyekből fillérekből készíthetsz finom vacsorákat, ebédeket. Mire figyelj, amikor a szezon végén cukkinit veszel, és, és milyen ötletekkel teheted változatosakká az ősz közepén a belőle készült ételeket? Mutatjuk!

Alapból a cukkini egy ízetlen, akár unalmasnak tűnő zöldség lehet, de amint elengedjük a fantáziánkat, és többféleképpen főzzük-sütjük a kis lédús cukkinihajókat, máris egy új világ tárul fel előttünk. A rendkívül magas víztartalmú cukkini baromi jó kombókat alkot tésztákkal (néha maga is helyettesíti azt), rakottasokkal, zöldségpogácsaként, de még édességekben vagy csokival is.

Azt gondolod, mindent tudsz már a cukkiniről? Ezek a tippek biztosan újak lesznek neked is!

  • A legfontosabb az, hogy a piacról, boltból a friss cukkiniket hozd haza - ez a szezon végén valamivel már nehezebb, de azért még mindig találkozhatsz sima, foltmentes példányokkal. A hatalmasra nőtt cukkinit kerüld, mert elöregedett, fás állaguk van, ami felhasználáskor nagyon sokat fog rontani az elkészült ételeden.
  • Viszont! Ha nem használod fel azonnal, irány a műanyag tároló, amiben mosatlanul legalább egy hétig elállnak a frissen vásárolt cukkinik.
  • Nyugodtan kihagyhatod a pucolást, a cukkini vékony héja simán felhasználható, a zöldség húsának ízét sem módosítja. Azért jó alaposan megmosni ne felejtsd!
  • Cukkini főzéséhez, sütéséhez mindenképpen használj egy nagyon vékony réteg olajat, zsiradékot. Működhet egy kevés vaj, olívaolaj, szuperül megtapadnak rajta a cukkinidarabok, a fűszerek pedig könnyebben átjárják a zöldséget.
  • Végre igazán kiélheted magad ízesítésben, ugyanis a cukkini rengetegféle fűszerrel jó barátságot ápol, köszönhetően a semleges alapízének. Jöhet a bazsalikom, oregano, rozmaring, fokhagyma, de ha egyszerűen szeretnéd csinálni, annak sincs akadálya, a só és bors természetes frissességében hagyja majd a cukkinit.
  • Ha nincs sok időd, jöhet a serpenyő, közepes lángon olajon kisütve a cukkiniszeletkék remekül megsülnek, pillanatok alatt. Ha vajat használsz,vigyázz, mert a többi olajhoz képest sokkal gyorsabban megég. A vége előtt egy perccel jöhet a só, bors és a zúzott fokhagyma.
  • Ha sütőben sütnéd, az extra ropogós végeredmény garantált a következő trükkel: a cukkinikarikákat forgasd meg olvasztott vajban, szórd meg kevés reszelt sajttal, és told be a sütőbe!Akár 250-300 fok köré is hevítheted a hőmérsékletet, így sül majd ropogósra a cukkini, ami az esti filmnézéshez is tökéletes nassolnivaló.
  • A kevés szénhidrátot tartalmazó diétákban terjedt el a cukkinitészta ötlete, amihez külön cukkinispirálozót is lehet már kapni. A lényeg az, hogy lisztből készült tészták helyett házilag gyártod le a cukkinicsíkokat, amik gyakorlatilag ugyanúgy használhatóak, mint a hagyományos száraztészták. Egy csepp olajon nagyon rövid ideig, legfeljebb egy percig párold a cukkinit, és máris jöhet rájuk a kedvenc szószod, kész a tökéletes vacsora!

Meggyes cukkinis mákos lepény

Sokan biztosan furcsállják  a zöldséggel készült süteményeket, van, aki meg nem enné. Pedig nagyon finomak és szaftosak. A répa, cukkini, cékla, bab, burgonya vagy a tök nagyon is ...

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Dubaji csoki

A dubaji csoki most óriási őrület, úgyhogy muszáj volt kipróbálnunk, hogy valóban felér e a hírnevéhez.

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...