Mindig irigykedve hallgattam azokat az anyákat, akik két tojással, sóval, borssal vagy egy csomag tésztával és egy üveg szósszal otthon hagyják a kamasz gyereküket, hogy ha éhesek, dobjanak össze valami kaját otthon alapon. Mivel mindig a “fejétől bűzlik”, ezért magamra vállalom a felelősséget: aki nem tud főzni, az a gyerekétől se várja el, hogy megtanuljon.
Ez mind oké, de arra gondoltam, hogy szembemegyek a családi hagyományokkal, és az alapételekre megtanítom a gyereket.
Az elhatározást tett követte. Első lépésként az egyes ételekhez 1-5-ig pontokat rendeltünk, az elkészítés bonyolultságát vizsgálva (az egyes a legegyszerűbb, az ötös a legnehezebb). Remélem nem lesz senkinek hiányérzete, de receptek nem pontosak, mert az ételeket minden kedves anyuka másként készíti és tanítja meg gyermekének. A megjegyzések pedig a saját élmények feldolgozásából születtek.
Tészta (paradicsomos, pestós, diós, mákos, sajtos tejfölös)
ÖTÖS-t kapott a következők miatt: a legnehezebb a tészta leszűrése volt. Ahhoz, hogy totál biztonságos legyen, elővettem a párolóedény szűrőjét, amit egyszerűen betettem a mosogatóba, így csak a lábost kellett tartania, a szűrőt nem. A többi egyszerű mutatvány volt.
Tojás (rántotta, tükör)
KETTES: a rántotta simán ment, a tükörtojásra viszont figyelni kellett, hogy ne égjen oda. Ehhez kellett egy "kiszedő lapát", amivel nézegette, hogy megsült-e már.
Tejbegríz
HÁRMAS: huhh... itt a folyamatos kevergetés volt kicsit unalmas, de végül jó lett. A közepesen csomós verziót kárpótolta a fahéjas-cukros szórás a tetején.
Melegszendvics
KETTES: itt a sütő megfelelő fokozatának beállítása okozott némi nehézséget, de ezt kétféleképpen lehet megoldani: odaragasztunk egy kis lapot, hogy ide kell állítani (kb. úgy, amikor én gyerekkoromban a zongorabillentyűre ráírtam filctollal, hogy melyik hang) vagy hívjon fel telefonon, amikor már ott tart a folyamatban. Jó, ha beállítja az időt is, hogy jelezzen neki még mielőtt szenesre égeti a sajtot a tetején.
Palacsinta
ÖTÖS: kész tésztából indultunk ki. Akinek a gyereke tud egyedül már ilyet készíteni, az hallgasson meg inkább egy zenét itt, mert neki ezek a kaják már a vicc kategóriába tartoznak. A sütés nem ment simán. Pláne, hogy pont akkor le is esett a palacsintasütő nyele, amit úgy kellett visszatenni minden második palacsintánál. Én amondó vagyok, hogy ezt minimum 3-4-szer meg kell ismételni (felügyelettel) ahhoz, hogy gördülékenyen menjen. Utána viszont óriási sikerélmény!
Halrudacska
KETTES: sima ügy. Pláne, ha sütőben készül, mert akkor tényleg csak egyszer kell megforgatni és kész.
Zacskós leves
ÖTÖS: meglepő az ötös nehézségi fok, de igaz. Mégpedig azért, mert bio-spárgakrém levest próbált, amit bizony végig kavargatni kell. Ha nem kavarod, akkor leég. És leégett. Érdemes volt újra próbálni (kicsit drága zacskós leves lett), mert ha jól kavart, akkor jó lett az eredmény is!
Mexikói babkonzerv = hamis csilis bab
EGYES: Kibontja, lábasba, tányérra, tejföllel, kenyérrel. Piedone-jelleggel, isteni finom!Aki minden ételből EGYEST kap, az kattintson ide. Itt már bonyolultabb kaják is vannak, de kifejezetten tini séfeknek érdemes megismerkedniük velük!
Elővigyázatosság, csak parázó anyukák olvassák! A mélyhűtőbe tettem egy fagyos zselépárnát - gyógyszertárban lehet kapni -, ami arra jó, ha esetleg megégeti a kezét. Nyilván ez csak minimális égésre jó. Nagyobb baj esetén kioktattam arról, hogy mit kell tennie.
Ezt olvastad már?
Anyapara: "Van otthon kaja? Mi lesz a vacsora?" - Te hogy oldod meg lepattanó nélkül?