Ahány indiai háztartás, annyi curry, vagyis curry fűszerkeverék, mert hogy ez az az ételízesítő, amelynek pontos összetétele tényleg háztartásonként változik. Érdekesség, hogy a curry elnevezést két egymástól független kifejezésből honosították meg a britek. A karilevél eredetileg egy citrusfélecserjén terem, és dél-indiai konyha egyik legnépszerűbb fűszere. Ezzel szemben a karhí egy nyugat-indiai étel, mely borsólisztből készült gombócokból áll, édes-savanykás szósszal tálalva.
A két különböző curry közös vonása, hogy gyökereik Indiába vezethetők vissza. Dave DeWitt élelmiszer-történész könyve, melynek címe A World of curry, pont a curry sokszínűségére, szerteágazó történetére épít - összesen 66 különböző curryösszetevőről ír benne. A gyűjtemény létrehozásában segítségére volt Maunika Gowardhan (indiai szakács, gasztroíró) és Lizzie Collingham, az A Tale of Cooks and Conquerors szerzője.
Nézzünk meg 8 országot, ahol előszeretettel fogyasztják a curry-t:
1. India
Mint már említettük, ez a curry igazi, eredeti szubkontinentális anyahajója, így nem megdöbbentő, hogy óriási számban léteznek itt változatai.
Korma: krémes étel, amit joghurttal vagy kókusztejjel készítenek. Főként biryani rizzsel fogyasztják, ami magában foglalja a gyömbért, a hagymát és fokhagymát is. Hússal és hús nélkül is készítik, sokszor indiai házi sajt: paneer kerül bele.
2. Malajzia
Colligham szerint a fűszerkereskedelemnek köszönhetően - és mivel Indiához igen közel esik - , a malájok vették át leghamarabb ezt az ételt. A piacokon, standokon és kifőzdékben jócskán találni náluk curry-t, illetve curry laksát. Ők ezt inkább levesként eszik, és gyakran tésztával, olajban sült tofuval, babcsírával fogyasztják.
3. Thaiföld
A thai curry (nem a fűszerkeverék, hanem az étel) gyakorlatilag színkódolt: a Kaeng kari (azaz sárga curry) enyhe ízű, melyet hagyományosan uborkával esznek. A Kaeng khiao wan (azaz zöld curry) egy sokkal fűszeresebb étel, és végül következik a Kaeng phet (azaz vörös curry), ami a legerősebb fajta. Szintén a thai curry-k közé tartozik a massaman curry és a savanyú Kaeng som is: ezeket burgonyával, földimogyoróval, kókusztejjel készítik, és kaffir lime levelével tálalják.
4. Indonézia
A curry-t Indonéziában gulai-nak nevezik, és kelkáposzta, és leginkább bölény-, kacsa- vagy kecskehús valamint páfrány kerül bele. Na, ez minket is meglepett. Páfrány? Ez most komoly?
Indonéz curry, a gulai
5. Kambodzsa
A curry - mint egytálétel - náluk főtt banánlevelekből álló „táskában” készül, ez az amok, a batyu pedig tengeri kütyüt, halat, rizst vagy tésztát rejt magában. Gyakran szolgálják fel reggelire, bagett-tel, de rizzsel is fogyasztják.
6. Vietnam
Ahogyan Kambodzsában, Vietnamban is bagett-tel fogyasztják a curryféléket. Náluk a legismertebb fajtája valószínűleg a cari ga, vagyis a csirke curry, amely édes burgonyával készül.
7. Egyesült Királyság
Az angolok kedvenc ételei között szerepel, nagyrészt persze azért, mert India brit gyarmat volt. A recept természetesen kissé mutálódott az eredeti curry-hez képest, de a gyökerek egyértelműek. Gowardhan könyvéből megtudhatjuk, hogy Angliában a legkedveltebb curry-étel a csirke tikka masala, amely elkészítésében ma már inkább a vajas csirke receptjéhez hasonlít.
8. Japán
Collingham kifejti, hogy annak ellenére, hogy a szigetország nem rendelkezik gyarmati kapcsolatokkal Indiával, sőt, minden egyéb idegen országból származó gasztronómiai ráhatás elkerülte a történelem folyamán, a curry-nek mégis sikerült besurrannia: így jött létre a Karee raisu, (azaz a curry-s rizs), a Karee Udon (vagyis az udontésztás curry, illetve a Karee pan (a curry-s tekercs.)
Ezeket olvastad már?
7-féle rántott hús a nagyvilágból - szerinted hol készítik a...
Szinte minden országnak a világon megvan a maga rántott húsa. A tökéletes fogás hol csirkéből, hol borjúból készül. Szerintetek melyik a legfinomabb?
Fenes GábrielElképesztő színek és igazi ízorgia egyetlen tálban – Kipróbáltuk Budapest...
Színes tálak, tartalmas, egészséges ételek, egzotikus hangulat és felejthetetlen ízélmények. Elmentünk Budapest első Hawaii éttermébe, az ONO Poké Bowl bárba.
Vass AdriennHatalmas veszteség érte Paul Bocuse leghíresebb éttermét
A világon egyedülálló módon Paul Bocuse leghíresebb étterme 55 év után először elveszítette három csillagos Michelin-minősítését.
NosaltyHeti ételhoroszkóp: ez a külföldi étel a csillagjegyed kedvence
Te melyik nemzet ételével tudsz leginkább azonosulni? Jöhet az, amit a csillagok rendeltek neked, vagy egy másikra ácsingózol?
Nosalty