A különböző trendeknek és hollywoodi sztárallűröknek (is) köszönhetően, valamint a gasztroforradalom előretörésének hála az emberek étkezési szokásai az utóbbi időben jelentős változásokon mentek keresztül.
Azonban az, hogy több zöldség és gyümölcs fogy, egyáltalán nem biztos, hogy azt jelenti, hogy megfelelő formában készítjük és fogyasztjuk el ételeinket. Az alábbi néhány példa azonban segíthet abban, hogy e téren is változtathassunk, mégpedig tudományos szempontok szerint. Előre szólunk: nem mindig a nyersen való fogyasztás a tuti.
Burgonya
Ha azt hisszük, hogy hasábburgonyaként, tört krumpliként vagy sütve hozzájutunk minden tápanyaghoz, ami a burgonyában található, alighanem tévedünk. Egy tanulmány szerint ugyanis eleve nem a megszokott újkrumpli, hanem a lila burgonya tartalmazza a legtöbb hasznos tápanyagot, amelyek például alacsonyan tartják a vérnyomást és csökkentik a rák kialakulásának kockázatát. Sőt, egy 2014-es tanulmány szerint bőven meghaladja fehér rokonát abban is, hogy magas polifenol tartalmának köszönhetően a vércukorszintet is csökkenti.
Répa
Ahogy hűl az idő, úgy kívánjuk egyre inkább a leveseket is. Éppen ezért ha legközelebb egy jó zöldséges húslevesre adjuk a fejünket, ne kövessük el azt a hibát, hogy felvágjuk a répát, mielőtt beletesszük a levesbe főni. Egy tanulmány szerint ugyanis azzal, hogy felvágjuk a répát és úgy főzzük, sokkal több tápanyag vész ki belőle. Mindez azt jelenti, hogy miután megmostuk és meghámoztuk a répát, egyszerűen csak tegyük a levesbe egészben, és hagyjuk főni. Merthogy egy másik tanulmány szerint a főzés által a répában lévő karotinoidok sokkal jobban tudnak hasznosulni.
Tea
Köztudott, hogy az angolok előszeretettel isszák a teáikat tejjel, ám több tanulmány is kimutatta, hogy ezt érdemesebb lenne inkább elfelejteni. Azáltal ugyanis, hogy tejet adnak a teájukhoz, jelentősen csökkentik azokat az anyagokat, amik a szív- és érrendszeri megbetegedések ellen hatékonyak. Ha viszont zöld teát iszunk, akkor tegyünk bele citromlevet, hiszen az abban lévő C-vitamin segíti növelni a zöld teában lévő tápanyagok hasznosulását a szervezetben.
Fokhagyma
Ha eddig zúztad a fokhagymát, akkor nagyon jól tetted! Egy kutatás szerint ha a zúzott fokhagymát hagyjuk ülni legalább 10 percig, akkor felszabadul belőle egy allicin nevű enzim, amely jelentősen segíti a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatának csökkenését.
Salátaöntet
Elméletileg a zsírmentes salátaöntet jó ötletnek tűnik, de nem feltétlenül az. Több tanulmány szól arról, hogy a zsírok, amiket dresszingként használunk a zöldségeinkre, egyrészt növelik a teltségérzetet, másrészt hozzájárulnak azoknak a tápanyagoknak a felszívódáshoz is, amik a salátában találhatóak.
Alma, körte
Hagyd érni a gyümölcsöd! Egy tanulmány megállapította, hogy az érési folyamat során csökken a gyümölcsben lévő klorofilltartalom, ellenben több jótékony hatású antioxidánst termel, ami praktikusan használ a szervezetnek.
Brokkoli
A brokkoli vitathatatlanul az egyik legjobb zöldség, amit a szervezetünk kaphat. Nagyban hozzájárul ugyanis a rák különböző fajtáinak kialakulásának meggátolásához, a mellráktól a bőrrákig. Ám egy 2008-as tanulmányból az derül ki, hogy a brokkoli rákellenes hatóanyagai csak abban az esetben maradnak meg, ha pároljuk, így a sütés és a főzés a legrosszabb, amit tehetünk vele. Ha azonban önmagában ki nem állhatjuk a párolt brokkolit, dobjuk fel vele fűszeres ételeinket, hiszen egy 2012-es tanulmány szerint a fűszerek erősítik a brokkoliban lévő rákellenes hatóanyagokat. Sőt, a tanulmány szerzői szerint minél fűszeresebb a brokkolival feldobott étel, annál jobb.
Mustár
Nyilván mindenki törekszik a legjobb minőségű termékek megvásárlására, de nem kell minden esetben ezt tenni. Pláne nem a mustár esetében. Ha ugyanis érdekel minket az, hogy csökkenjen szervezetünkben a gyulladások lehetősége, valamint a ráké, akkor a legegyszerűbb megoldásokra érdemes törekedni. Igen, arra a sima sárga mustárra, amelyiket bármelyik bolt polcáról leemelhetünk, ugyanis ezek tartalmazzák az úgynevezett kurkumint, ami nem pusztán a sárga színét adja a mustárnak, de az összes hatékony gyulladáscsökkentő és rákellenes hatóanyagot is megtalálhatjuk bennük.
(via Huffington Post)