Egy-egy fogásnál nehéz beazonosítani, hogy honnan származik. A kultúrák keveredése, a háborúk, a gyarmatosítások az egyes nemzetek konyháira is hatással volt. Íme néhány étel, amiről azt hitted, hogy tudod, honnan származik:
1. Fánk
Nagyon sok országnak van saját fánkja. Az édesség az Egyesült Államokban a legnépszerűbb. Kevesen tudják azonban, hogy a első fánkokat az ókori Görögországban készítették, és készítik ma is. Ez a görög loukoumades, amit az olimpiai játékokon a győztesek fogyaszthattak jutalomként.
2. Croissant
A croissant a francia gasztronómia egyik jelképe. A péksütemény azonban valójában Ausztriából származik. Franciaországban 1838-ban jelent meg először, amikor megnyitott az első osztrák pékség Párizsban.
Otthon is készíthetitek:
3. Cézár saláta
A cézár saláta a legtöbb étteremben megtalálható, népszerű fogás. A saláta egy olasz-amerikai szakács Caesar Cardini kreációja. Az étel először Mexikóban tett szert hírnévre, majd innen vándorolt az Egyesült Államokba és a világ többi országába.
4. Sült krumpli
Ezt talán többen tudják, mint a Cézár salátát. A sült krumpli őshazája Belgium. Az Egyesült Államokban french (francia) friesnak hívják az ételt, ezért sokan úgy hiszik, hogy Franciaországból származik. Minket, európaiakat azonban nem lehet megtéveszteni.
5. Almás pite
Mindenki ismeri az amerikai pitét. Az egyik legfinomabb desszert ősszel. Az almás pite azonban valójában Angliából származik.
6. Skót tojás
A skót tojás a brit konyha egyik különlegessége, főtt tojás kolbászhúsba töltve. Az étel azonban nem Skóciából, hanem Indiából jött. A gyarmatosítások során a britek a saját konyhájukra, ízvilágukra formálták a Nargisi Kofta nevű húsos ételt, így született meg a skót tojás.
Így készítheted el:
7. Tészta
Ha a tészta, vagy pasta szót halljuk, azonnal Olaszország ugrik be nekünk. Meg fogtok lepődni, a tészta sokkal régebbi étel, Kínából indult. A tészta receptje Marco Polo által került Olaszországba, még valamikor a 14. században. Azóta pedig már ezernyi formáját ismerjük.
8. Sajttorta
A sajttorta receptje több mint kétezer éves. Gondoltad volna? Ez az édesség is az ókori göröghöz köthető. Az olimpikonok rendszeresen fogyasztották, akkoriban sajtból, mézből, lisztből és gabonafélékből készült. A sajtkrémes változat csak később terjedt el.
Kedvenc sajttortáink:
...ezeket láttad már?
Ezeket olvastad már?
14 kütyü, ami nem hiányozhat egyetlen rendetlen szakács konyhájából sem
Találtunk tizennégy konyhai eszközt, amik nélkül nem létezhet egyetlen egy rendetlen szakács sem.
Fenes Gábriel6 meglepően hasznos trükk tojáshéjjal - tudtad, hogy ha ráállsz...
Nem, a tojáshéj helye nem feltétlen a kukában van...ezeket a trükköket figyeld, szerintünk újak lesznek Neked is!
Brecz Judit17 étel, zöldség és gyümölcs, amit mindenki másképp hív
Tarkedli, smarni, gyürke - ismeritek ezeket a szavakat? Tudunk még nektek mutatni párat...
Fenes Gábriel10 mesés étel Disney-rajzfilmekből, amiket akár te is megcsinálhatsz otthon
A filmekben, hát még a rajzfilmekben minden étel sokkal finomabbnak tűnik, de most már ne csak nézd, hanem készítsd is el a kedvencedet!
Hajnal Stefivia Foodbeast