8 étel, ami a világ legváratlanabb helyeiről származik

Te tudod honnan származik a sajttorta, a sült krumpli, fánk vagy a croissant? Meg fogsz lepődni, mert nem biztos, hogy abból az országból, amire először gondolnál.

Egy-egy fogásnál nehéz beazonosítani, hogy honnan származik. A kultúrák keveredése, a háborúk, a gyarmatosítások az egyes nemzetek konyháira is hatással volt. Íme néhány étel, amiről azt hitted, hogy tudod, honnan származik:

1. Fánk

Nagyon sok országnak van saját fánkja. Az édesség az Egyesült Államokban a legnépszerűbb. Kevesen tudják azonban, hogy a első fánkokat az ókori Görögországban készítették, és készítik ma is. Ez a görög loukoumades, amit az olimpiai játékokon a győztesek fogyaszthattak jutalomként.

2. Croissant

A croissant a francia gasztronómia egyik jelképe. A péksütemény azonban valójában Ausztriából származik. Franciaországban 1838-ban jelent meg először, amikor megnyitott az első osztrák pékség Párizsban.

Otthon is készíthetitek:

Házi vajas croissant

A három napos croissant története avagy a tantrikus croissant. Nem hiába nem foglalkoztam eddig croisssant készítéssel, azért azzal tisztában voltam, hogy megugorja a muffin készítési ...

Diétás csokis tekercs

Lányom nagyon szereti a boltban kapható T. pékség által készített csokis tekercset. De mivel az tele van cukorral, tartósítószerrel, nah meg fehérliszttel, én nem eszek belőle, viszont ...

Tökéletes croissant (Croissant 3.)

A receptet a Nők Lapja Konyha szeptemberi számában találtam. Csináltunk már korábban is croissant, más recept alapján, és mindig elégedettek voltunk az eredménnyel. De ez a recept ...

3. Cézár saláta

A cézár saláta a legtöbb étteremben megtalálható, népszerű fogás. A saláta egy olasz-amerikai szakács Caesar Cardini kreációja. Az étel először Mexikóban tett szert hírnévre, majd innen vándorolt az Egyesült Államokba és a világ többi országába.

4. Sült krumpli

Ezt talán többen tudják, mint a Cézár salátát. A sült krumpli őshazája Belgium. Az Egyesült Államokban french (francia) friesnak hívják az ételt, ezért sokan úgy hiszik, hogy Franciaországból származik. Minket, európaiakat azonban nem lehet megtéveszteni.

5. Almás pite

Mindenki ismeri az amerikai pitét. Az egyik legfinomabb desszert ősszel. Az almás pite azonban valójában Angliából származik.

6. Skót tojás

A skót tojás a brit konyha egyik különlegessége, főtt tojás kolbászhúsba töltve. Az étel azonban nem Skóciából, hanem Indiából jött. A gyarmatosítások során a britek a saját konyhájukra, ízvilágukra formálták a Nargisi Kofta nevű húsos ételt, így született meg a skót tojás.

Így készítheted el:

Eredeti skót tojás

Nemrég megosztottam a saját verziójú hamis skót tojás receptemet, de most jöjjön az eredeti verzió is, amit rendszeresen készítek egy ideje.

Hamis skót tojás

Párszor már készítettem skót tojást (nagy kedvencé nőtte ki magát), hisz több, mint fasírt, és számtalan variációt kínál a húskéreg kialakítására is. Két napja jelentős ...

Véreshurkás skót tojás

Oké, lehet hogy nem parmezános polentával kellene tálalni, mert így elég durva kaja, de salátával, vagy kihűlve karikára szeletelve szendvicsnek isteni! Egy dologra kell nagyon figyelnünk, ...

7. Tészta

Ha a tészta, vagy pasta szót halljuk, azonnal Olaszország ugrik be nekünk. Meg fogtok lepődni, a tészta sokkal régebbi étel, Kínából indult. A tészta receptje Marco Polo által került Olaszországba, még valamikor a 14. században. Azóta pedig már ezernyi formáját ismerjük.

8. Sajttorta

A sajttorta receptje több mint kétezer éves. Gondoltad volna? Ez az édesség is az ókori göröghöz köthető. Az olimpikonok rendszeresen fogyasztották, akkoriban sajtból, mézből, lisztből és gabonafélékből készült. A sajtkrémes változat csak később terjedt el.

Kedvenc sajttortáink:

New York-i sajttorta 3. - eperöntettel

Főiskola alatt két nyarat töltöttem az USA-ban, de sajnos csak a második alkalommal sikerült megismerkednem a sajttortával. Bárcsak több időt tölthettünk volna együtt.. :) Amikor ...

Oreo sajttorta sütés nélkül

Ez történik, ha keresztezzük egy oreo- és sajttorta-rajongó szülinapját és egy sütő nélküli nyaraló adottságait. Kicsit alakítottam egy itteni, isteni recepten, és voilá: kész a ...

...ezeket láttad már?

Ezeket olvastad már?

via Foodbeast

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...