A feleslegként megmaradt tartós élelmiszert a Magyar Élelmiszerbank Egyesület juttatta el a hátrányos helyzetű családoknak. Ezzel nemcsak ételt tett az asztalukra, de egyidőben 553 tonna CO2 kibocsájtástól mentette meg a Földet. A példaértékű együttműködés megosztásával az Egyesület az élelmiszergyártók és kereskedők élelmiszermentésben vállalt szerepének fontosságára kívánja felhívni a figyelmet.
A világban és egyúttal Magyarországon is rengeteg élelmiszerfelesleg képződik. A Magyar Élelmiszerbank Egyesület fő célja, hogy csökkentse az élelmiszerpazarlást és a szervezett élelmiszermentés segítségével mérsékelje a nélkülözők számát Magyarországon. Az Egyesület elsődlegesen a gyártóknál és a kereskedőknél keletkező élelmiszerfeleslegre koncentrál.
Annak érdekében, hogy ne keletkezzen ilyen jelentős mennyiségű felesleg, fontos a megelőzés, a pontos tervezés és az edukáció az élelmiszerlánc minden pontján, a termeléstől a fogyasztókig. A feleslegek keletkezése azonban egyelőre így is elkerülhetetlen. Kiemelten fontos az élelmiszergyártók szerepvállalása is az élelmiszermentés folyamatában. A Bonduelle Central Europe Kft. 2006-ban, az elsők között csatlakozott Magyarországon az élelmiszermentéshez, azóta is példaértékűen, havi rendszerességgel szállítja be feleslegeit.
A környezetterhelés csökkentése
Az együttműködés keretében csak a tavalyi évben mintegy 221 tonna, 790.000 konzerv került a rászorulókhoz 246 millió Ft értékben. Ez a típusú élelmiszer, amely a nélkülözők számára elérhetetlen lenne, a magját képezi az Élelmiszerbank által osztott csomagoknak, hiszen a Bonduelle-nek köszönhetően kiszámíthatóan rendelkezésre áll. Az élelmiszeripari gyártó és az Élelmiszerbank Egyesület együttműködése környezetvédelmi szempontból is kiemelkedő, hiszen az átadott 221 tonna élelmiszer megmentésével 553 tonna CO2 kibocsájtástól mentesül a Föld. Ennyi CO2 gázt 11.050 újonnan ültetett fa tudna csak semlegesíteni. 2019 első félévében 160 tonna megmentett élelmiszernél tart az együttműködés, amelyet több, mint 134.000 rászorulóhoz juttat el a Magyar Élelmiszerbank. Idén a Bonduelle Kft. az élelmiszermentést anyagi forrásokkal is segíti, felismerve az élelmiszermentés jelentős költségeit.
„A tavalyi évben közel 800.000 zöldségkonzervvel járultunk hozzá a Magyar Élelmiszerbank Egyesületének munkájához. Idén szeretnénk magasabb szintre emelni az együttműködést, hogy még hatékonyabban segítsük a fenntartható, környezettudatos élelmiszer-fogyasztást, és mi is hozzájáruljunk az élelmiszerhulladék-csökkentéshez” – nyilatkozta Szirbek András, a Bonduelle marketing igazgatója.
Ezeket olvastad már?
Így néz ki egy éjszaka a Nagybani Piacon
Magyarországon minden évben 1,8 millió tonna élelmiszer megy veszendőbe. A Nagybani Piacon ezt a számot szeretnék csökkenteni a termelők és az Élelmiszerbank segítségével.
Fenes GábrielMegható: régi bevásárlókocsikat alakít át kerekesszékké egy cég a rászorulóknak
Megható kezdeményezés Thaiföldről - kiszuperált bevásárlókocsikat alakítanak kerekesszékké, hogy a szegénységben élő, rászoruló mozgássérülteken segítsenek.
Brecz JuditVillanyszerelőből lett a rászorulók segítője ez a férfi - sokan...
Nem mindenki asztalára jut meleg étel, de van, akinek még asztala sincs. Egy egykori villanyszerelő olyan startupot indított, amivel mások életét teszi szebbé.
Petrás GabriellaSose gondoltad volna, hogy a rendszeres edzés ebben is segíthet...
A rendszeres testmozgásnak számtalan jótékony hatása van, meglepő módon, nem csak a testünkre, hanem a lelkünkre is.
Suri Andi edző