790.000 konzervvel a rászorulókért

Az élelmiszerpazarlás csökkentésére és a szervezett élelmiszermentésre fókuszál a Magyar Élelmiszerbank Egyesület. 790 000 konzervet juttattak el idén a rászoruló családoknak.

A feleslegként megmaradt tartós élelmiszert a Magyar Élelmiszerbank Egyesület juttatta el a hátrányos helyzetű családoknak. Ezzel nemcsak ételt tett az asztalukra, de egyidőben 553 tonna CO2 kibocsájtástól mentette meg a Földet. A példaértékű együttműködés megosztásával az Egyesület az élelmiszergyártók és kereskedők élelmiszermentésben vállalt szerepének fontosságára kívánja felhívni a figyelmet.

A világban és egyúttal Magyarországon is rengeteg élelmiszerfelesleg képződik. A Magyar Élelmiszerbank Egyesület fő célja, hogy csökkentse az élelmiszerpazarlást és a szervezett élelmiszermentés segítségével mérsékelje a nélkülözők számát Magyarországon. Az Egyesület elsődlegesen a gyártóknál és a kereskedőknél keletkező élelmiszerfeleslegre koncentrál.

Annak érdekében, hogy ne keletkezzen ilyen jelentős mennyiségű felesleg, fontos a megelőzés, a pontos tervezés és az edukáció az élelmiszerlánc minden pontján, a termeléstől a fogyasztókig. A feleslegek keletkezése azonban egyelőre így is elkerülhetetlen. Kiemelten fontos az élelmiszergyártók szerepvállalása is az élelmiszermentés folyamatában. A Bonduelle Central Europe Kft. 2006-ban, az elsők között csatlakozott Magyarországon az élelmiszermentéshez, azóta is példaértékűen, havi rendszerességgel szállítja be feleslegeit.

A környezetterhelés csökkentése

Az együttműködés keretében csak a tavalyi évben mintegy 221 tonna, 790.000 konzerv került a rászorulókhoz 246 millió Ft értékben. Ez a típusú élelmiszer, amely a nélkülözők számára elérhetetlen lenne, a magját képezi az Élelmiszerbank által osztott csomagoknak, hiszen a Bonduelle-nek köszönhetően kiszámíthatóan rendelkezésre áll. Az élelmiszeripari gyártó és az Élelmiszerbank Egyesület együttműködése környezetvédelmi szempontból is kiemelkedő, hiszen az átadott 221 tonna élelmiszer megmentésével 553 tonna CO2 kibocsájtástól mentesül a Föld. Ennyi CO2 gázt 11.050 újonnan ültetett fa tudna csak semlegesíteni. 2019 első félévében 160 tonna megmentett élelmiszernél tart az együttműködés, amelyet több, mint 134.000 rászorulóhoz juttat el a Magyar Élelmiszerbank. Idén a Bonduelle Kft. az élelmiszermentést anyagi forrásokkal is segíti, felismerve az élelmiszermentés jelentős költségeit.

„A tavalyi évben közel 800.000 zöldségkonzervvel járultunk hozzá a Magyar Élelmiszerbank Egyesületének munkájához. Idén szeretnénk magasabb szintre emelni az együttműködést, hogy még hatékonyabban segítsük a fenntartható, környezettudatos élelmiszer-fogyasztást, és mi is hozzájáruljunk az élelmiszerhulladék-csökkentéshez” – nyilatkozta Szirbek András, a Bonduelle marketing igazgatója.

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Mézes torta

Mézes torta, amely csupa-csupa méz, a fondantból készült méhecskék és a fehér csokoládéból készült burkolat együttesen fenomenális ízharmónia.

Fahéjas-mogyorós csillag

Az ünnepekre hangolódva készült ez a finom aprósütemény. Persze nem kell ahhoz karácsonynak lenni, hogy megsüssük, és éppen feltöltsük vele az üresen tátongó kekszes dobozt. A ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

A Lindt sem akar lemaradni: ennyiért adja dubaji csokiját

Az internetsztár dubaji csokit lassan senkinek sem kell bemutatnunk, hiszen ez az a közel-keleti édesség, ami nálunk is egyre keresettebb. A hazai cukrászdák is igyekeznek felvenni a versenyt az édességgyártókkal, sorra dobják piacra saját dubaji csokijukat. A Lindt is így tett, lássuk, mennyibe kerül a limitált kiadású csokoládé náluk!

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...