7+1 tipp a szakorvostól, hogy rosszullét nélkül vészeld át az ünnepeket

A húsvéti ünnepek alatt is hajlamosak vagyunk túlenni magunkat, kevésbé figyelni az étkezésünkre. Pedig ha csak 1-2 dologra odafigyelünk, már komoly bajokat előzhetünk meg!

A karácsonyi evés-ivás veszélyeiről gyakran beszélünk, a húsvéti étkezések kapcsán azonban mintha kevésbé lennénk óvatosak. Pedig a zsíros, nehéz ételek, a sok tojás valódi problémákat okozhatnak.

Dr. Darvas Emília, a Rózsakert Medical Center gasztroenterológusa segít abban, hogy mire figyelj, ha nem szeretnél a sürgősségin kikötni ezen a szép tavaszi ünnepen.

Mi okozza a bajt?

A nagy mennyiségben fogyasztott zsíros, füstölt ételek, mint pl. a sonka, kolbász, szalonna megterhelik az emésztőrendszert, és ha ezek mellé tojást is eszünk, még inkább súlyosbítunk a helyzeten. Az ilyenkor népszerű vajas-krémes sütik is tetézik a bajt, nem beszélve a jó étvágy érdekében lecsúszó néhány kupica pálinkáról és az evés mellé elfogyasztott pár pohár sörről. Ezek a kombinációk könnyen gyomorrontáshoz, epegöcshöz, gasztritiszhez (gyomor nyálkahártya gyulladása), vagy ami még rosszabb, hasnyálmirigy-gyulladáshoz vezethetnek.

Sütőpapírbatyuban sült csirke

Egy főzőműsorban láttam, lehet hogy nem pont így, de valami hasonló volt. A lényeg, hogy nagyon egyszerű, gyors és finom. Bármilyen zöldséget lehet bele tenni, ami épp van otthon, és ...

Miért veszélyes ez?

Hasnyálmirigy-gyulladás esetén a hasnyálmirigy-vezeték elzáródik, és megakadályozza, hogy elfolyjon az emésztésben főszerepet játszó ún. hasnyálmirigynedv. Ha ez hosszabb ideig fennáll, már a hasnyálmirigy-vezetékben elkezdenek aktiválódni az emésztőenzimek. Ez azt jelenti, hogy a szerv gyakorlatilag „megemészti magát”, a hasnyálmirigy részlegesen elhalhat, ami súlyos, életveszélyes állapotot teremthet.

A gyulladás tünetei a fokozatosan erősödő felhasi fájdalom, ami jellemzően a szegycsont alatt jelentkezik és a hátba is kisugározhat, ezt émelygés, hányás, láz és vérnyomás-ingadozás is kísérheti.

Mit tegyél, hogy elkerüld a bajt?

  1. A nehéz, zsíros, fűszeres ételeket, a süteményeket és más desszerteket csak mértékkel fogyaszd!
  2. Tarts szünetet az étkezések között, ne egyél folyamatosan!
  3. Várd meg, amíg éhes leszel, ne csábulj el a sok finomságtól!
  4. Egyél sok zöldséget köretként, ez segíti az emésztést!
  5. Lassan étkezz, ne siess!
  6. Kerüld az alkoholos italokat, mert ezek a közhiedelemmel ellentétben nem segítik az emésztést, hanem súlyosbítanak a helyzeten!
  7. Fogyassz sok folyadékot, lehetőleg szénsavmentes ásványvizet és cukormentes teát!
  8. Egy kis mozgás segíti az emésztést, sétálj egyet, vagy menj el biciklizni, kocogni!

Ha megfogadod a fenti tippeket, biztos lehetsz benne, hogy nyugalomban telik majd az ünnep. Ha mégsem bírod megállni a féktelen evést és esetleg a hasnyálmirigy gyulladás tüneteit érzed magadon, azonnal fordulj orvoshoz, mert ez a betegség nem tréfa.

Egészséges ünnepeket kívánunk!

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Legújabb receptek

Dubaji csoki

A dubaji csoki most óriási őrület, úgyhogy muszáj volt kipróbálnunk, hogy valóban felér e a hírnevéhez.

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...