7+1 tipp a puffadás megelőzésére

Reggel telt gyomor-érzéssel ébredsz, délelőtt feszül a hasad, ebéd után csak rosszabb lesz. Veled is előfordult már? Szakértőnk tippjei a puffadás megelőzésére.

Az egyik leggyakoribb emésztőrendszeri panasz a haspuffadás, az egészséges felnőttek 10-30%-a rendszeresen szenved tőle. A puffadást általában a túl sok gázképződés okozza, a diszkomfort érzés mellett gyomor- és hastáji panaszok, görcs, fájdalom jelentkezik és a has is nagyobbnak látszik, a ruhák kényelmetlenül feszülnek a derekunknál.

A reklámblokkokban szinte minden alkalommal feltűnik legalább egy puffadásgátló gyógyszer, de mielőtt a patikába rohannánk, nézzük meg hogy az étkezési szokásaink változtatásával enyhíthetünk-e a kellemetlen tüneteken.

1. Megfelelő rost-, és mellé megfelelő folyadékfogyasztás

A kevés rost- és folyadékfogyasztás, a nem rendszeres fizikai aktivitás könnyen székrekedéshez vezet, melynek egyik kényelmetlen velejárója a puffadás. A teljes kiőrlésű gabonából készült ételek, a zöldségek, gyümölcsök is jó rostforrások, a napi ajánlott bevitel felnőttek számára 25-35 g élelmi rost. Figyeljünk oda, hogy minden étkezésünk (mind az 5!) tartalmazzon zöldségeket - frissen, nyersen vagy főzelék, zöldköret formájában.

A napi 6-8 pohár folyadék, elsősorban víz fogyasztása, és a heti 5x30 perces testedzés is segít megelőzni a székrekedést.

2. Gyakori, kisebb volumenű étkezés

Az egyszerre elfogyasztott nagy adag, és esetleg zsírban gazdag étel is puffadáshoz vezet, a gyakori, kisebb étkezések - 3 fő és 2 kisétkezés - csökkenthetik a tüneteket.

3. Normál tempó

Nem csak a mennyiség, de a gyorsaság is számít! Ha kapkodva eszünk, sok levegőt is nyelünk, ami szintén a has “felfújódásához” vezet. Lassuljunk le és élvezzük az evést, 10 perc helyett szánjunk egy fél órát az étkezésre. Azt is érdemes tudni, hogy az emésztés már a szájban elkezdődik, rágjunk meg jól minden falatot.

4. Rendszeres rágózol?

Rágózás közben is sok levegőt nyelhetünk, így érdemes elhagyni vagy csökkenteni.

A puffasztó ételek felderítésére próbáld ki puffadás kalkulátorunkat!:

Próbáld ki puffadás-kalkulátorunkat! Katt a képre!

5. Szénsavas italok

A szénsavas vizek, üdítők az egyik leggyakoribb bűnösök a puffadás előidézésében, váltsunk mentes vízre, teára, italokra.

6. Nyomozzunk magunk is!

Sokan szenvednek a hüvelyesek puffasztó hatásától, a borsó, bab, lencse emésztésekor gázok szabadulnak fel. Vezessünk étkezési naplót, hogy kiderüljön, mi és milyen mértékben okoz panaszt, így csökkenthetjük, vagy szükség esetén kiiktathatjuk az étrendünkből a számunkra kedvezőtlen ételeket. (Tipp: érdemes a vöröslencsét kipróbálni, a tapasztalatok szerint kevésbé puffaszt.)

Olvastad már?

Egészséges(nek tűnő) ételeink

7. Figyeljünk egyes édesítőszerekre

A cukormentes rágók, cukrok előállításához használt édesítőszerekben lévő cukoralkoholok is okozhatnak panaszt, fontos, hogy ne lépjük túl az ajánlott mennyiséget.

+1. Más betegség is állhat a háttérben!

Sok ételallergia, és intolerancia tünete lehet a puffadás, ha jellemzően pl. tej, tejtermék, vagy tojás fogyasztása után jelentkeznek tünetek, mindenképpen forduljunk orvoshoz.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...