7+1 tény, amit a manduláról mindenképp tudnod kell

Nem kell a tengerentúlra utaznunk a superfoodokért, hiszen itthon is bőven találunk igazán értékes alapanyagokat. Ilyen például a mandula.

Késő ősszel érik a mandula, ez a különleges gyümölcsfajta. Bár tulajdonságai miatt sokan a dió rokonának gondolják, valójában legközelebbi rokona az őszibarack, távolabbiak a szilva és a sárgabarack.

A mandulát többféleképpen vásárolhatjuk meg a piacon, üzletekben. Kapható a héjával együtt, héj nélkül, hántolva, vékonyra szeletelve vagy vékony hasábokra vágva. Ezek mellett a natúr, pirított termékek mellett népszerűek a fűszerekkel ízesített, cukrozott, csokival borított vagy sós változatok is.

A kiegyensúlyozott étrendben elsősorban a natúr, pirított változatoknak lehet rendszeres helyük, az ízesített mandulatermékek fogyasztását tartsuk alkalmi szinten.

Házi mandulavaj

Egy mandulavajat igénylő recepthez készítettem el ezt a különlegességet. Amilyen macerásnak hangozhat, hogy készítsünk otthon mandulavajat, igazából annyira egyszerű. Persze kell hozzá ...

Almás golyó mandulával

Cukor, liszt, tej, tojásmentes édességet szerettem volna készíteni. Jó, nem? Akkor miből lesz? Zöldségből, gyümölcsből. Így még azok is esznek vitamindús ételt, akik egyébként nem ...

Miért jó rendszeresen mandulát fogyasztani?

  1. Gazdag telítetlen zsírsavakban, amelyek jótékony hatásúak a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében.
  2. Viszont legyünk mértéktartóak, hiszen a mandula magas zsírtartalmának köszönhetően magas energiatartalmú is (590 kcal/100 g), ezért, ha fogyni szeretnénk, akkor javasolt napi mennyisége 1 zárt maroknyi.
  3. Értékes növényi fehérjéket tartalmaz, amelyek különösen hasznosak a vegetáriánus és a vegán étrendek fehérjebevitelében.
  4. Relatív magas zsír-, növényi fehérjetartalma és élelmirost-tartalma miatt hosszan tartó jóllakottságérzetet biztosít, így egy almával, körtével tökéletes tízórai vagy uzsonna - akár fogyókúra idején is.
  5. Mikrotápanyag-tartalmát tekintve elmondható, hogy nagyon gazdag E-vitaminban, jelentős a kalcium-, a kálium-, a vas- és a magnéziumtartalma, és fontos cink-, szelén-,réz-, mangán- és niacinforrás is.
  6. Gazdag zsírtartalma miatt egy jó turmixgéppel isteni mandulavajat készíthetünk belőle.
  7. Fogyaszthatjuk a mandulát magában, vagy kásánk, müzlink összetevőjeként, salátákban vagy levesbetétként, süteményekben akár mandulalisztként is.
  8. A mandulaliszt fontos szereplője lehet a gluténmentes étrendnek, a tejpótló mandulaital pedig a egyik legnépszerűbb növényi alapú termékké nőtte ki magát az utóbbi években. Nemcsak a tejfehérje-allergiások, hanem a vegetáriánusok, vegánok kedvence is. A mandulaitaloknál keressük a hozzáadottcukor-mentes termékeket.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Borsos tokány

Hentes, zöldborsós vagy éppen borsos tokány, mindegyiket szeretjük. A lényeg, hogy a húst itt is ott is vékony csíkokra vágjuk, és mindenhol valami mással egészül ki az étel. Ennél ...

Tejbegrízkeksz

Ízükben a retró menzák tejbegrízeit idézik ezek a kakaóba és fahéjba forgatott, roppanós-omlós kekszek. Elkészítésük lehengerlően egyszerű, elfogyasztásuk pedig még ...

Vaníliás grízpuding

A házi vaníliapuding grízzel kiegészített verziója ez, a búzadara pedig valahogyan sokkal otthonosabbá, szinte nosztalgikussá teszi a desszertet. Elkészíteni nem olyan bonyolult, ...

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Zsidótojás

A zsidótojás egy hagyományos kóser étel, ami feltételezhetően Lengyelországból érkezett hazánkba, ezért lengyel tojás néven is ismert. Hagyományosan libazsírral készült, ami mellé ...

Olasz tejbegríztorta (Migliaccio)

Olaszország Campania régiójában és Nápoly környékén elterjedt, farsangi édesség ez, amelynek alapját citrushéjjal ízesített tejbegríz adja. A kisült végeredmény olyan krémes, hogy ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!