7+1 ok, hogy minél több céklát egyél - segít a fogyókúrádban is!

A cékla az őszi-téli időszak egyik legkarakteresebb zöldsége, ami sokkal többet tud az ecetes céklasalátánál.  

Elérkeztünk az ősz közepéhez, és ez meglátszik a zöldségesek kínálatán is. De semmi baj - hiszen az októberi szezonális zöldségek között is vannak igazi szuperkaják - kezdjük is rögtön a csodás színű céklával!

1. Segít a fogyásban

100 dkg cékla mindössze 43 kcal, így tökéletes alapanyaga a fogyókúrás étrendeknek. Készíts belőle salátát vagy süsd meg gazdagon fűszerezve sültek mellé köretnek!

Téli caprese

Ez a finomság tulajdonképpen a caprese téli céklás változata. Színeiben hasonlít, ízeiben, azonban újdonságként hat a paradicsom-mozzarellás változathoz képest. Érdemes kipróbálni!

2. Kordában tartja a vércukorszintedet

Értékes élelmirost-tartalmának köszönhetően lassítja a szénhidrátok felszívódását. 100 g cékla 10 g szénhidrátot tartalmaz, glikémiás indexe 64. Fogyaszthatod ebédre, uzsonnára és vacsorára is.

3. Csökkentheti a vérnyomásodat

A magas vérnyomásbetegség hazánkban is a vezető megbetegedések közé tartozik. Ez a betegség is klasszikusan az egészségtelen életmóddal összefüggő, a nem megfelelő táplálkozás és a mozgásszegény életmód talaján alakul ki. Szövődményei közé tartoznak a vezető halálokok közé tartozó szív- és érrendszeri betegségek, időben felismerve életmód-változtatással, későn felismerve már azonban csak gyógyszeresen kezelhető.

Egy londoni kutatócsoport 2014-ben publikált kutatási eredményei szerint a céklalé rendszeres fogyasztása sikeresen csökkentette a kutatásban résztvevők vérnyomásértékeit.

4. Vérszegénység ellen is jó

Sokan tudják, hogy a megfelelő vérképzéshez vas szükséges, azt azonban már kevesebben, hogy a megfelelő folsavszint is kulcsszerepet játszik ebben a folyamatban. A cékla magas folsavtartalmának köszönhetően szerepet játszik a vérszegénység kialakulásának megelőzésében.

5. Csökkenti a rák kialakulásának kockázatát

A cékla színét adó anyag, az ún. betanin antioxidáns hatással bír a szervezetben, amelyek segítségével képes szerveztünk harcolni a szabadgyökök ellen.

6. Jót tesz az emésztésednek

A cékla élelmirost-tartalma (2,8g/100 g) táplálékul szolgál a beleinkben élő mikroflórának. A napi ajánlott élelmirost-bevitel 25-30 g, 25 dkg céklával (köretként vagy salátaként) már ennek a negyedét biztosíthatod.

7. Elkerülheted vele az elbutulást

A céklában található nitrátok javíthatják az agyi oxigénáramlást, és így az agy működésének egészségét is támogatják.

+1. A levelei is nagyon értékesek

A céklának nem csak a gumója, hanem a levelei is gazdagok ásványi anyagokban, folsabvan, antioxidánsokban. Alapos tisztítás után használd őket zöldsalátáid alkotórészeként!

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Vegán hamburgerzsemle

Ha a hamburgert egy új szintre szeretnénk emelni, akkor ideje házilag készíteni a bucit. Illetve most az érzékenyeknek is kedvezünk, ugyanis egy tej- és tojásmentes buci receptet hoztunk.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...