A szív- és érrendszeri betegségeknek több rizikótényezőjét ismerjük. Ezek között vannak olyanok, amelyeken nem tudunk változtatni: génjeinket családi örökségként cipeljük magunkkal, és fiatalabbak sem leszünk sajnos. De szerencsére léteznek olyan rizikófaktorok is, amelyeken változtathatunk!
Táplálkozási szokásaink kisebb- nagyobb módosításával mérsékelhetjük magas koleszterinszintünket, magas vérnyomásunkat, magas húgysavszintünket, túlsúlyunkat és a határértéken felüli haskörfogatunkat. Ne várjuk meg, hogy rendelkezzünk az összes rizikótényezővel, ha pedig olyan szerencsések vagyunk, hogy minden értékünk normál tartományban van, tegyünk érte, hogy így is maradjon! Ebben segíthet minket az alábbi 7+1 alapanyag!
1. Dióolaj
A dióolaj nemcsak különleges ízű alapanyag, de gyulladás- és koleszterincsökkentő hatású zsírsavakban is gazdag. Használata során vegyük figyelembe, hogy az értékes, többszörösen telítetlen zsírsavak sütés-főzés hatására veszítenek értékükből, ezért hidegen, salátára vagy pirítósra csepegtetve fogyasszuk!
2. Mandula
Ebben a csodás gyümölcsben szinte minden benne van, amivel egy szívbarát nyersanyagnak rendelkeznie kell – telítetlen zsírsavak, növényi szterinek és szívbarát ásványi anyagok (kálium, magnézium, kalcium). Kiváló megoldás uzsonnára!
3. Árpa
Az árpa kevésbé használatos gabona a hazai konyhában, pedig bővelkedik rosttartalomban, roppanóssága izgalmassá teheti töltött-rakott ételeinket, de köretként is kiváló. Ha még nem próbáltuk, mindenképp tegyük meg, fogyasszuk akár levesbetétként, akár bármilyen ételben, amiben rizst szoktunk használni.
4. Metélőhagyma
Alias snidling. Nincs szívbarát étrend konyhasócsökkentés, azaz az alacsony nátriumbevitel nélkül, hiszen a nátriumban gazdag étrend hozzájárul a magas vérnyomásbetegség kialakulásához. Mindez konyhanyelven azt jelenti, hogy amikor csak lehet, elhagyjuk ételeinkből a sót, de legalábbis csökkentjük a mennyiségét. Elméletben ez persze nagyon egyszerűen hangzik, kellő kitartás mellett fokozatosan át is lehet állni a kevésbé sós ételekre. Annak érdekében, hogy finomak és izgalmasak legyenek sószegény ételeink, használjunk zöldfűszereket! A metélőhagymában és a többi hagymafélében lévő allicin nevű vegyület ráadásul vérnyomáscsökkentő hatású, és csökkenti a vérrögképződés kialakulásának lehetőségét.
5. Graham-liszt
A Graham-liszt teljes őrlésű gabonából készül, amit nagy szemcseméretűre őrölnek, így lassabban szívódik fel az emésztőrendszerből, vagyis alacsonyabb a glikémiás-indexe. Egyenletes vércukorszintet és tartós jóllakottság-érzetet biztosítanak a belőle készült kenyerek, zsemlék, ételek.
6. Zabpehely
A zabpehely különös ismertetőjegye a béta-glükán névre hallgató rost, mely ugyancsak segít koleszterinszintünk mérséklésében. Ha idegenkedünk a zabkásától, fogyasszuk más formában! Tegyük fasírtokba zsemle helyett, sűríthetünk vele krémleveseket, főzeléket, mártást (ilyenkor használhatunk zablisztet is vagy turmixoljuk össze a pelyhet az étel levének egy részével).
Olvastad már?
5 tuti érv a zabpehely mellett
7. Pisztráng
A pisztráng értékes telítetlen zsírsavtartalma révén a szívbarát étrend fontos eleme. A lazac kedvező zsírsav-összetétele mindenki számára ismert, de az már kevésbé köztudott, hogy az édesvízi halak közül néhányan, (pl.: a pisztráng) megközelítik a lazac kedvező értékeit.
7+1. Víz
A víz a legegyszerűbb és leghatásosabb csodaszerünk. Ha eleget iszunk, és mellette rostdúsan táplálkozunk, könnyebben kialakul, és tartósabban fennmarad a jóllakottság-érzetünk. Emelkedett húgysavszint esetén segíti a purin kiürülését a szervezetből. Mégis időnként elfelejtünk inni, és nem jön össze a napi 1,5-2 liter folyadék. (Ez alól csak orvosi javaslattal bújhatunk ki, például ha valamilyen társbetegségünk van.) Igyunk minden étkezésünk mellé, ha pedig sportolunk, mozgunk, pótoljuk az elvesztett folyadékot!
Próbáljunk ki minden nap egyet a szívbarát nyersanyagokból, hogy „rizikós értékeinket" normál tartományba tereljük!