Nagyon várjuk már a friss zöldségeket, de a kínálat sajnos még nem túl széles az idei termésekből. Persze azért nem kell teljesen kétségbeesni, találunk még egy-két zöldséget a polcokon, amelyek hozzájárulhatnak koratavaszi vitaminigényünk kielégítéséhez.
1. Hónapos retek
A retek az első friss C-vitaminforrások közé tartozik, magas kálium- és élelmirost-tartalmú. Fogyasszuk szendvicsekben, salátákban, én legjobban vékonyra szeletelve, tejföllel vagy görög joghurttal és kevés sóval szeretem.
Savanyított reteksaláta
Tulajdonképpen véletlenül született ez a recept, ugyanis ugyanezt a salátát savanyított uborkával szoktam készíteni. Csakhogy kinyitottam a hűtőt, és uborka helyett retek volt benne. ...
Medvehagymás-mézes tavaszi saláta
Ezt készítettem el ma reggelire, tízóraira. Az első idei medvehagymának nem tudtam nemet mondani, és így készült el ez az egészséges finomság.
Retek tzatziki
Az idei, első kerti sütögetéshez ezt a különleges salátát készítettem köretnek. Mindenkinek nagyon ízlett, hűsítő és krémes, mint az igazi görög tzatziki. A recept a Stahl magazin ...
2. Újhagyma
Ne dobjuk el az újhagyma zöld, ásványi anyagokban gazdag szárát! A hosszú, téli hónapok után ragadjunk meg minden falatnyi vitaminlehetőséget!
Dán burgonyasaláta
Príma Konyha Magazinban egyszer Dániából származó recepteket mutattak be. Nagyon kíváncsi lettem, hogy kefírrel milyen lehet, így hát kipróbáltam. Nagyon finom, könnyebb mint a ...
3. Medvehagyma
Van, aki szereti, van, aki kevésbé ezt a pár éve népszerűvé vált, vadon termő, szedhető növényfajtát. A medvehagyma a fokhagymához hasonló kedvező élettani hatásokkal rendelkezik: antibakteriális hatású, és egyes kutatások szerint még a vérnyomás csökkentésében is szerepet játszhat. Legyünk óvatosan, csak megbízható helyen vásároljuk, levelei nagyon hasonlóak a mérgező gyöngyviráglevelekhez.
Olívabogyós-medvehagymás saláta
Hétvégén a Mecsekben kirándultunk, és mivel a medvehagyma szezonja van éppen, szedtünk hát egy jó adagot mi is belőle. Elsőként ezt a salátát készítettem el a családnak a ...
Túróval töltött medvehagyma
Anyák napi ötfogásos ebédem előétele volt. Aki kedveli a medvehagyma nyers, fokhagymás ízét, ezt is szeretni fogja. Nagyon jól kiegészül a krémes túróval.
4. Édeskáposzta
Magas C-vitamin-, folsav-, kálium- és élelmi rosttartalmú zöldség, számtalan formájában része a hagyományos magyar konyhának. Fogyasszuk gyakran!
Csípős káposztasaláta
Kínai éttermek, büfék elmaradhatatlan "kelléke". Gondolom, semmi köze a valódi kínai konyhához, bár a receptet itt találtam.
Tonhalas káposztasaláta friss uborkával
Isteni vitaminsaláta, mely köretként is szolgálhatunk hús vagy halételhez. Másnap, ha összeérnek az ízek, még finomabb, melegen ajánlom, ki kell próbálni:-))
Lucskos káposzta 3. - kapros, húsgombóccal
Egy vidéki étteremben ez az egyszerű, de nagyszerű étel volt a napi ajánlat. Még előtte soha nem is hallottam kapros lucskos káposztáról.
5. Cékla
A cékláról is csak jót lehet mondani: magas folsav-, C-vitamin-, magnézium- és káliumtartalmú gyökérzöldség. A maximális hatásért fogyasszuk nyersen, tegyük salátákba vagy szendvicskrémekbe!
Céklasaláta 2.
Ennek a salátának a titka a cékla zsengeségében rejlik. Tudvalévő, hogy minél kisebb a céklagumó, annál kifinomultabb, lágyabb ízű, így érdemes a piacon a kisebb példányokat ...
Gombás cukkinis fasírt nyers céklasalátával
Vendégeket várunk szilveszterre? Netán van köztük vegetáriánus? Ennek tuti örülni fog mindenki! Még több gombarecept itt!
Olvastad már?
Vérnyomáscsökkentés céklalével
6. Lilahagyma
A lilahagyma gazdag antioxidáns hatású flavonoidokban. A vöröshagymához képest enyhébb ízű, ezért inkább alkalmas a nyers fogyasztásra. Használjuk salátákhoz, szeleteljük vékonyan (esti) szendvicsünkbe.
Lilahagymás tojáskrém
Egy kedves pécsi volt kolléganőmtől kaptam az eredeti receptet, amit kicsit módosítottam. Nagyon szeretjük. További képek itt:
Lilahagymás krumplisaláta
Nálunk a rántott hal krumplisaláta nélkül elképzelhetetlen. Így lesz ez idén is.
Paradicsomos avokádósaláta
Egy egyszerű és finom saláta. Gazdagíthatjuk a salátánkat 4-5 mini mozzarellagolyóval is.
7. Lila(vörös)káposzta
Magas C- és K-vitamintartalmú, változatosan elkészíthető zöldség. Én legjobban vékony csíkokra vágva, joghurtos salátaként szeretem – na meg persze párolva egy jó sült mellé!
Narancsos lilakáposzta serpenyős krumplival
Szükségem volt egy kis húsmentes kajára, ezért innen merítve ötletet ezt készítettem belőle kis változtatással! :D
Lilakáposzta saláta Myazs konyhájából
Hogy lehetne feldobni a nyers vöröskáposztát? Ez lett belőle. Tisztító hatású, antocianint nagy mennyiségben tartalmaz (rák prevenció), tele van hasznos tápanyaggal, serkenti az ...
Lilakáposzta főzelék parmezán chips-szel
Ez egy egészséges, alacsony kalóriatartalmú, és mindenekfölött nagyon színes étel, ami már önmagában is dekorál.
8. Póréhagyma
C-vitaminban és folsavban gazdag, szerintem méltánytalanul háttérbe szoruló hagymaféle. Fogyasszuk salátákban, szendvicsekkel, de a legjobb, ha fűszeres túrókrémmel óvatosan megtöltjük. Isteni lesz!
Póréhagyma krémleves 1.
Erős vonzalmat érzek a krémlevesek iránt. A kedvencem zellerből készül, de szoktam fehérrépából, sütőtökből, brokkoliból is csinálni, ezúttal a póréhagyma volt a kiszemelt ...
Töltött póréhagyma paradicsomlében
Gyorsan valami finomat akartam készíteni, mert nem volt sok időm bíbelődni a konyhában. Én nagyon szeretem a töltött paprikát, de volt itthon szép nagy póréhagymám és nem igazán ...
Fűszeres túrókrémmel töltött póréhagyma
Egy régi receptfüzetben van ennek a csemegének az eredeti leírása. Sokszor nézegettem már, hogy meg kéne csinálni, de valahogy mindig elmaradt. Most volt itthon minden hozzávaló, és volt ...