7 tuti tipp, hogy elég zöldséget egyél

Ha nem figyelünk oda, akkor könnyen előfordulhat, hogy nem eszünk elég zöldséget. Ezekkel a tippekkel azonban biztosan sikerülni fog! (X)

A zöldségek és gyümölcsök fontos elemei a kiegyensúlyozott étkezésnek, de sajnos legtöbben nem fogyasztunk eleget belőlük. A rendszeres, megfelelő mennyiségű és minőségű zöldség- és gyümölcsfogyasztás csökkenti

  • a szív- és érrendszeri betegségek,
  • a 2-es típusú cukorbetegség, és
  • bizonyos típusú daganatos megbetegedések (pl. máj, garat, gége, nyelőcső, gyomor, tüdő) kialakulásának kockázatát,
  • szerepük van az elhízás megelőzésében is.

A zöldségek és gyümölcsök gazdagok vitaminokban, ásványi anyagokban, antioxidánsokban, és élelmi rostokban, jellemzően alacsony energia- és szénhidráttartalmuk miatt nagyobb mennyiségben is fogyaszthatóak.

A WHO ajánlása szerint napi 4-500 gramm zöldség (a burgonyát nem beleszámítva) és gyümölcs szükséges a jó egészségi állapot megőrzéséhez, a krónikus betegségek kialakulásának megelőzéséhez.

Keress zöldséges termékeket a Bonduelle kínálatában itt!

Annak érdekben, hogy minél több zöldséget és gyümölcsöt fogyasszunk, az alábbi tippeket érdemes kipróbálni!

1. Turbózd fel a reggelidet!

Szendvicseink mellé mindig fogyasszunk 50-100 g szezonális zöldséget! Keverjünk friss vagy fagyasztott gyümölcsöt a zabkásánkba, a bátrabbak, a kevésbé édesszájúak a zöldséges változatokat is kipróbálhatják. A rántotta, az omlett nem csak szalonnával és sajttal ízletes, készítsük el zöldségekkel: reszeljünk bele cukkinit, daraboljunk bele paprikát, hagymával, gombát, spenótot!

2. Duplázd meg a zöldségeket!

  • Ha pl. levest, salátát, rakott zöldséget, egytálételt, zöldséges húsételt készítünk, próbáljuk ki, hogy kétszer annyi zöldséget teszünk bele, mint amennyit a recept ír! Nagy valószínűséggel nem fogja elrontani az ételt, sőt!
  • Burgonyaalapú köreteinket turbózzuk fel egy kis zellerrel, karfiollal, csicsókával, sütőtökkel, édesburgonyával.
  • Az egybensült fasírt, vagdalt sem csak húsból készülhet, brokkoli, cukkini, gomba, sárgarépa, karfiol felhasználásával új ízeket próbálhatunk ki.

Mediterrán rakott zöldség

A grillezésnél szerzett tapasztalatokból alkottam, hogy ti. a sült padlizsán és a sült cukkíni hagymával és paradicsommal, és persze sajttal  van - énszerintem - a legnagyobb ...

Zsázsás-zelleres burgonyapüré

Vetettem az erkélyemen ládába zsázsát, és eljött a szüret ideje. Idézet a Wikipédiából: A kerti zsázsa (Lepidium sativum) a káposztafélék (Brassicaceae) családjába tartozó ...

3. Legyél vega egy napra!

A növényi alapú étrendek előretörésével szerencsére egyre többen próbálnak ki zöldséges ételeket. Próbáld ki te is és hetente (legalább) egyszer iktass be bátran egy hús nélküli napot! Készíts barna rizs, teljes kiőrlésű penne, fusilli, bulgur, kuszkusz vagy quinoa felhasználásával laktató salátákat, jöhetnek a sült, grillezett zöldségek és persze a hagyományos főzelékek is.

Cukkinis quinoa

A quinoa-ról már sok jót hallottam, de nagyon ritkán és nagyon drágán láttam eddig. Most sikerült elfogadható áron beszereznem egy csomaggal. Gondoltam, nem csak úgy magában készítem ...

4. Próbálj ki új zöldségeket, gyümölcsöket!

  • Ne ragadjunk le a borsófőzeléknél, próbáljunk ki új alapanyagokat, recepteket, ízkombinációkat!
  • Tízóraira, uzsonnára készüljünk gyümölccsel vagy zöldségmártogatóssal! A konyhapulton, étkezőasztalon tartsunk egy nagy tál gyümölcsöt, hogy mindig szem előtt legyen.
  • Ha úton vagyunk vagy dolgozni megyünk, vigyünk magunkkal kis dobozban feldarabolt idénygyümölcsöt, zöldséget, dióféléket!

5. Egyél sütit!

Ha édességre vágysz, válaszd a sokgyümölcsös süteményeket (lehetőleg minél kevesebb cukorral) vagy próbálj ki különleges, a zöldséges (pl. cukkinis, sárgarépás, sütőtökös, céklás) süteményeket, krémeket.

Fahéjas-cukkinis kocka

A tartalmas vasárnapi ebéd könnyed lezárásaként készült. Nagyon jó puha, omlós tészta. Nem utolsó sorban a rengeteg megtermett cukkiniból is tudtam felhasználni :-)

Céklatorta egészségesen

Még azok is kipróbálhatják ezt a receptet, akik egyébként nem rajonganak a cékláért. Igazán finom, a cukrászsüteményeknél egészségesebb finomságot készíthetünk ebből az ...

Mákos cukkinikocka citrommázzal

Az egyik közösségi oldalon böngésztem, amikor megláttam egy képet, ezzel a sütivel. Rögtön a linkre kattintottam, egy szlovák oldal volt. Már akkor tudtam, ez lesz az aznapi ebéd ...

6. Mártogass!

Nem mindenki rajong csak úgy magában a nyers répáért, uborkáért, de egy jó humusz, guacamole, salsa, egy joghurtos, túrós mártogatós máris sokkal vonzóbbá teheti a zöldségeket.

7. És persze salátázz!

A zöldségfélék jellemzően nagyon alacsony kalória- és szénhidráttartalmúak (főleg a salátafélék, paradicsom, uborka, retek stb.), úgyhogy ezekből legálisan fogyaszthatunk nagyobb tálnyi mennyiségeket. Persze ne öntsük nyakon a salátánkat 1 dl majonézes vagy olajos öntettel, mert akkor máris lőttek a diétának! De nem kell a salátákra bonyolult ételekként gondolni, már 1-2 zöldségből is egészséges salátákat dobhatunk össze, olívaolajos, balzsamecetes, zöldfűszeres öntettel.

Ha biztosan szeretnénk lenni abban, hogy a megfelelő mennyiségű zöldséget fogyasztjuk, akkor ügyeljünk arra, hogy minden étkezésünk tartalmazzon ~10 dkg zöldséget vagy gyümölcsöt!

Keress zöldséges termékeket a Bonduelle kínálatában itt!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...