7 tuti tipp, hogy elég zöldséget egyél

Ha nem figyelünk oda, akkor könnyen előfordulhat, hogy nem eszünk elég zöldséget. Ezekkel a tippekkel azonban biztosan sikerülni fog! (X)

A zöldségek és gyümölcsök fontos elemei a kiegyensúlyozott étkezésnek, de sajnos legtöbben nem fogyasztunk eleget belőlük. A rendszeres, megfelelő mennyiségű és minőségű zöldség- és gyümölcsfogyasztás csökkenti

  • a szív- és érrendszeri betegségek,
  • a 2-es típusú cukorbetegség, és
  • bizonyos típusú daganatos megbetegedések (pl. máj, garat, gége, nyelőcső, gyomor, tüdő) kialakulásának kockázatát,
  • szerepük van az elhízás megelőzésében is.

A zöldségek és gyümölcsök gazdagok vitaminokban, ásványi anyagokban, antioxidánsokban, és élelmi rostokban, jellemzően alacsony energia- és szénhidráttartalmuk miatt nagyobb mennyiségben is fogyaszthatóak.

A WHO ajánlása szerint napi 4-500 gramm zöldség (a burgonyát nem beleszámítva) és gyümölcs szükséges a jó egészségi állapot megőrzéséhez, a krónikus betegségek kialakulásának megelőzéséhez.

Keress zöldséges termékeket a Bonduelle kínálatában itt!

Annak érdekben, hogy minél több zöldséget és gyümölcsöt fogyasszunk, az alábbi tippeket érdemes kipróbálni!

1. Turbózd fel a reggelidet!

Szendvicseink mellé mindig fogyasszunk 50-100 g szezonális zöldséget! Keverjünk friss vagy fagyasztott gyümölcsöt a zabkásánkba, a bátrabbak, a kevésbé édesszájúak a zöldséges változatokat is kipróbálhatják. A rántotta, az omlett nem csak szalonnával és sajttal ízletes, készítsük el zöldségekkel: reszeljünk bele cukkinit, daraboljunk bele paprikát, hagymával, gombát, spenótot!

2. Duplázd meg a zöldségeket!

  • Ha pl. levest, salátát, rakott zöldséget, egytálételt, zöldséges húsételt készítünk, próbáljuk ki, hogy kétszer annyi zöldséget teszünk bele, mint amennyit a recept ír! Nagy valószínűséggel nem fogja elrontani az ételt, sőt!
  • Burgonyaalapú köreteinket turbózzuk fel egy kis zellerrel, karfiollal, csicsókával, sütőtökkel, édesburgonyával.
  • Az egybensült fasírt, vagdalt sem csak húsból készülhet, brokkoli, cukkini, gomba, sárgarépa, karfiol felhasználásával új ízeket próbálhatunk ki.

3. Legyél vega egy napra!

A növényi alapú étrendek előretörésével szerencsére egyre többen próbálnak ki zöldséges ételeket. Próbáld ki te is és hetente (legalább) egyszer iktass be bátran egy hús nélküli napot! Készíts barna rizs, teljes kiőrlésű penne, fusilli, bulgur, kuszkusz vagy quinoa felhasználásával laktató salátákat, jöhetnek a sült, grillezett zöldségek és persze a hagyományos főzelékek is.

4. Próbálj ki új zöldségeket, gyümölcsöket!

  • Ne ragadjunk le a borsófőzeléknél, próbáljunk ki új alapanyagokat, recepteket, ízkombinációkat!
  • Tízóraira, uzsonnára készüljünk gyümölccsel vagy zöldségmártogatóssal! A konyhapulton, étkezőasztalon tartsunk egy nagy tál gyümölcsöt, hogy mindig szem előtt legyen.
  • Ha úton vagyunk vagy dolgozni megyünk, vigyünk magunkkal kis dobozban feldarabolt idénygyümölcsöt, zöldséget, dióféléket!

5. Egyél sütit!

Ha édességre vágysz, válaszd a sokgyümölcsös süteményeket (lehetőleg minél kevesebb cukorral) vagy próbálj ki különleges, a zöldséges (pl. cukkinis, sárgarépás, sütőtökös, céklás) süteményeket, krémeket.

6. Mártogass!

Nem mindenki rajong csak úgy magában a nyers répáért, uborkáért, de egy jó humusz, guacamole, salsa, egy joghurtos, túrós mártogatós máris sokkal vonzóbbá teheti a zöldségeket.

7. És persze salátázz!

A zöldségfélék jellemzően nagyon alacsony kalória- és szénhidráttartalmúak (főleg a salátafélék, paradicsom, uborka, retek stb.), úgyhogy ezekből legálisan fogyaszthatunk nagyobb tálnyi mennyiségeket. Persze ne öntsük nyakon a salátánkat 1 dl majonézes vagy olajos öntettel, mert akkor máris lőttek a diétának! De nem kell a salátákra bonyolult ételekként gondolni, már 1-2 zöldségből is egészséges salátákat dobhatunk össze, olívaolajos, balzsamecetes, zöldfűszeres öntettel.

Ha biztosan szeretnénk lenni abban, hogy a megfelelő mennyiségű zöldséget fogyasztjuk, akkor ügyeljünk arra, hogy minden étkezésünk tartalmazzon ~10 dkg zöldséget vagy gyümölcsöt!

Keress zöldséges termékeket a Bonduelle kínálatában itt!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Mirage étterem – Ahol a fővárosi minőség a vidékkel találkozik

A két éve felújításon átesett Mirage egy stílusos, mégis kellemes hangulatú étterem, a környék egyik legkiemelkedőbb vendéglátóhelye. A fürdőkomplexum vonzásában elhelyezkedő Mirage a Hotel Délibáb szálloda éttermeként nagyszabású célt tűzött ki maga elé: amellett, hogy ők a régió egyetlen széles választékú steak house-a, leendő degusztációs menüjükkel a fine dining iránt érdeklődő réteget is szeretnék magukhoz vonzani. Mint mondták, ez a 10 fogásos menü és a marhahúsuk az, ami valóban tükrözi azt a minőséget, amit ők képviselni akarnak a környéken és a hazai gasztronómiában egyaránt.

Címlapról ajánljuk

További cikkek