7 tuti étel/ital, ami segít koncentrálni

Percek óta csak a monitort nézed, az utolsó mondatot most olvasod huszonhatodszor, az agyad üresben kattog. Ismerős a helyzet? Képzeld, nem a kávé az egyetlen megoldás!

Elérkezett augusztus utolsó hete, lassan ideje visszaállni testben és lélekben is a normál időbeosztásra. Felnőtteknek szabadság után kezdődik a munka, gyerekeknek óvoda, iskola. Ha egy kicsit szeretnék felpörgetni az agytekervényeinket, akkor forduljunk bizalommal az alábbi enni- és innivalókhoz!

1. Bogyós gyümölcsök

Még érik a szeder és az áfonya, nem késtünk le a bogyós gyümölcsökről. (Sőt, az érett bodzabogyót is érdemes szörpnek, lekvárnak elkészíteni, értékes tápanyagtartalmának egy része a főzés után is megmarad!)

A bogyós gyümölcsök számos értékes tulajdonságuk között antioxidánstartalmuknak köszönhetően segítik a szív- és érrendszer működését, így hozzájárulnak idegrendszerünk megfelelő oxigénellátásához is.

Tudj meg még többet a bogyós gyümölcsökről!:

Ezek a legegészségesebb gyümölcsök!

2. Igazi reggeli

Sokak szerint a nap legfontosabb étkezése a reggeli. Én mind az öt (!) napi étkezést ugyanolyan fontosnak tartom, így szerintem is igaz, hogy a reggeli is nagyon fontos étkezés. A megfelelő minőségű és mennyiségű reggeli kulcsszerepet tölt be a megfelelő koncentrációképességben. Fogyasszunk reggelire lassan felszívódó szénhidrátokat (pl. zabpehely, teljes kiőrlésű kenyér) és teljes értékű fehérjéket (pl. tojás, sovány felvágottak, sajtok, túró), kísérjük őket színes zöldségekkel. Felejtsük el az útközben bekapkodott metró-péksütiket és a magában felhörpintett fél literes tejeskávét! Ezektől csak elnehezülünk és hirtelen megugró vércukorszint-emelkedést követő hirtelen zuhanástól csak fáradtak és kóválygósak leszünk.

Olvastad már?

A reggeliből ne csináljunk viccet!

3. Csoki

A csokoládé és a kakaóbab főbb flavonoidjai (antioxidánsok szintén) védenek az idegrendszeri leépülés ellen. De azért ne szaladjon a fülünkig a szánk, ez nem azt jelenti, hogy legálisan tolhatunk be napi egy tábla csokit! A kutatási eredmények szerint már akár 10 g (~ 1 kocka) magas kakaótartalmú csokoládé elfogyasztásával is elérhetjük ezt az eredményt.

Olvastad már?

Csokoládéval az elbutulás ellen

4. Cékla

A cékla természetes szervetlen nitráttartalma hozzájárul az artériák falának rugalmasságának megtartásához, védi keringési rendszerünk, így az agyi vérkeringés egészségét is.

Olvastad már?

Vérnyomáscsökkentés céklalével

5. Víz + citrom

Olcsó és egyszerű megoldás. A nem megfelelő folyadékfogyasztás gyakran vezet fáradtsághoz, a koncentrációképesség jelentős csökkenéséhez. Ha úgy érezzük, hogy indokolatlanul vagyunk fáradtak, gondoljuk át, hogy ittunk-e eleget aznap. És ha már unjuk a sima vizet, üssük fel egy kis citromlével, citromkarikával, mentalevelekkel, hogy tovább fokozzuk a frissítő hatást!

Olvass még többet a kiszáradás veszélyeiről!

Inni, inni, inni!

6. Kávé és fahéj

Ok, a kávéval nem okozunk meglepetést, de már a fahéjról is kiderítették, hogy akár csak az illata is képes fokozni az éberséget. Úgyhogy ha a kedvenced a capuccino egy kis fahéjszórással, akkor jó úton jársz!

Olvastad már?

4 ütős érv a kávéfogyasztás mellett

7. Zöldtea

Hazánkban hagyományosan a feketeteák a hétköznapi élet résztvevői, a legtöbben még ma is ezeket ismerik, fogyasztják. Ha rendszeresen iszunk teát, de a zöldteát még nem próbáltuk, akkor érdemes beszerezni akár filteres (ma már az üzletek többségében kapható), akár szálas változatban is. A zöldtea természetes antioxidánsokat tartalmaz, rendszeres fogyasztásának jótékony hatása régóta ismert: pozitív hatással van a keringésünkre, és így agyunk megfelelő oxigénellátására is.

Tudj meg többet a zöld teáról!

A zöld tea tényleg csodákra képes

via Prevention

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...