7 tuti étel/ital, ami segít koncentrálni

Percek óta csak a monitort nézed, az utolsó mondatot most olvasod huszonhatodszor, az agyad üresben kattog. Ismerős a helyzet? Képzeld, nem a kávé az egyetlen megoldás!

Elérkezett augusztus utolsó hete, lassan ideje visszaállni testben és lélekben is a normál időbeosztásra. Felnőtteknek szabadság után kezdődik a munka, gyerekeknek óvoda, iskola. Ha egy kicsit szeretnék felpörgetni az agytekervényeinket, akkor forduljunk bizalommal az alábbi enni- és innivalókhoz!

1. Bogyós gyümölcsök

Még érik a szeder és az áfonya, nem késtünk le a bogyós gyümölcsökről. (Sőt, az érett bodzabogyót is érdemes szörpnek, lekvárnak elkészíteni, értékes tápanyagtartalmának egy része a főzés után is megmarad!)

A bogyós gyümölcsök számos értékes tulajdonságuk között antioxidánstartalmuknak köszönhetően segítik a szív- és érrendszer működését, így hozzájárulnak idegrendszerünk megfelelő oxigénellátásához is.

Tudj meg még többet a bogyós gyümölcsökről!:

Ezek a legegészségesebb gyümölcsök!

2. Igazi reggeli

Sokak szerint a nap legfontosabb étkezése a reggeli. Én mind az öt (!) napi étkezést ugyanolyan fontosnak tartom, így szerintem is igaz, hogy a reggeli is nagyon fontos étkezés. A megfelelő minőségű és mennyiségű reggeli kulcsszerepet tölt be a megfelelő koncentrációképességben. Fogyasszunk reggelire lassan felszívódó szénhidrátokat (pl. zabpehely, teljes kiőrlésű kenyér) és teljes értékű fehérjéket (pl. tojás, sovány felvágottak, sajtok, túró), kísérjük őket színes zöldségekkel. Felejtsük el az útközben bekapkodott metró-péksütiket és a magában felhörpintett fél literes tejeskávét! Ezektől csak elnehezülünk és hirtelen megugró vércukorszint-emelkedést követő hirtelen zuhanástól csak fáradtak és kóválygósak leszünk.

Olvastad már?

A reggeliből ne csináljunk viccet!

3. Csoki

A csokoládé és a kakaóbab főbb flavonoidjai (antioxidánsok szintén) védenek az idegrendszeri leépülés ellen. De azért ne szaladjon a fülünkig a szánk, ez nem azt jelenti, hogy legálisan tolhatunk be napi egy tábla csokit! A kutatási eredmények szerint már akár 10 g (~ 1 kocka) magas kakaótartalmú csokoládé elfogyasztásával is elérhetjük ezt az eredményt.

Olvastad már?

Csokoládéval az elbutulás ellen

4. Cékla

A cékla természetes szervetlen nitráttartalma hozzájárul az artériák falának rugalmasságának megtartásához, védi keringési rendszerünk, így az agyi vérkeringés egészségét is.

Olvastad már?

Vérnyomáscsökkentés céklalével

5. Víz + citrom

Olcsó és egyszerű megoldás. A nem megfelelő folyadékfogyasztás gyakran vezet fáradtsághoz, a koncentrációképesség jelentős csökkenéséhez. Ha úgy érezzük, hogy indokolatlanul vagyunk fáradtak, gondoljuk át, hogy ittunk-e eleget aznap. És ha már unjuk a sima vizet, üssük fel egy kis citromlével, citromkarikával, mentalevelekkel, hogy tovább fokozzuk a frissítő hatást!

Olvass még többet a kiszáradás veszélyeiről!

Inni, inni, inni!

6. Kávé és fahéj

Ok, a kávéval nem okozunk meglepetést, de már a fahéjról is kiderítették, hogy akár csak az illata is képes fokozni az éberséget. Úgyhogy ha a kedvenced a capuccino egy kis fahéjszórással, akkor jó úton jársz!

Olvastad már?

4 ütős érv a kávéfogyasztás mellett

7. Zöldtea

Hazánkban hagyományosan a feketeteák a hétköznapi élet résztvevői, a legtöbben még ma is ezeket ismerik, fogyasztják. Ha rendszeresen iszunk teát, de a zöldteát még nem próbáltuk, akkor érdemes beszerezni akár filteres (ma már az üzletek többségében kapható), akár szálas változatban is. A zöldtea természetes antioxidánsokat tartalmaz, rendszeres fogyasztásának jótékony hatása régóta ismert: pozitív hatással van a keringésünkre, és így agyunk megfelelő oxigénellátására is.

Tudj meg többet a zöld teáról!

A zöld tea tényleg csodákra képes

via Prevention

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...