7 tipp a változókori kilók ellen

Sok nőnek okoznak gondot a változókor tünetei, előre rettegünk a deréktájon lerakódó plusz kilóktól. A jó hír, hogy némi odafigyeléssel az úszógumik kialakulása elkerülhető!

A női változókori hormonváltozás következtében elsősorban az ösztrogén nevű hormon szintje csökken. A kor előrehaladtával lassul az anyagcserénk, kevesebb kalóriát égetünk el, és nem utolsó sorban változhat az életmód, és kevesebb vagy kevésbé intenzív lesz a testmozgás.

A változókori elhízásra jellemző, hogy elsősorban a has köré rakódik le a zsír, ezt alma típusú elhízásnak nevezzük, és rizikófaktora többek között a szív- és érrendszeri megbetegedéseknek és a cukorbetegség kialakulásának is.

Alma- vagy körte-típusú elhízás

A változókor idején átlagosan 200 kalóriával csökken a nők napi energiaigénye. Ez kb. egy zsemle és egy pohár narancslé energiatartalma. De vajon elég-e, ha egyszerűen csak ennyivel kevesebbet eszünk egy nap? A mennyiség csökkentése mellett arra is nagy figyelmet kell fordítanunk, hogy milyen ételeket részesítsünk előnyben életünk ezen szakaszában.

Alap a kiegyensúlyozott táplálkozás - de mit is jelent ez a gyakorlatban?

  1. Ha eddig még nem tettük, most itt az ideje, hogy étrendünkben lecseréljük, vagy legalább is csökkentsük a fehérlisztből készült termékeket. Keressük a teljes kiőrlésű, rozs-, rozsos kenyereket, péksüteményeket, válasszunk durumtésztát. Vegyük fel az étrendünkbe a zabot, akár a zabpelyhet reggelire zabkásának vagy a zablisztet főzésre, sütésre. Nemcsak sokféleképpen elkészíthető, de nagyon jó rostforrás is.
  2. A napi ötszöri zöldség- és gyümölcsfogyasztás fontosságával ma már szinte mindenki tisztában van. Magas vitamin- és ásványianyag-tartalmuk nélkülözhetetlen az egészségünkhöz, rosttartalmuk jóllakottságérzetet biztosít. Nagyobb részük energiatartalma is alacsony, ami szintén segíthet az ideális testsúly megtartásában.
  3. Ne felejtkezzünk el a tejről, tejtermékekről! Magas kalciumtartalmuk, a rendszeres testmozgás és a megfelelő D-vitaminbevitel együtt segíthet megelőzni a csontritkulást is, ami a nők 80 százalékát is érintheti a klimax után. Válasszuk az alacsonyabb zsírtartalmú sajtokat és a natúr, ízesítetlen joghurtokat!
  4. Hetente legalább egyszer együnk halat, lehetőleg tengerit – szerepe nemcsak a jó minőségű fehérjebevitelben van, de mellette jó D-vitaminforrás is.
  5. Figyeljünk a só mennyiségére is! A szervezet víztároló képessége ebben az időszakban megnő, de érrendszerünk védelmében is érdemes csökkenteni a sófogyasztást. A félkész-, készételek, mártások, a kenyér, a füstölt húsok és szalámik sok sót tartalmaznak, ezekből együnk mértékkel. Ne sózzuk meg a paradicsomot, paprika, uborkát, és főzésnél használjunk bátran zöldfűszereket!
  6. Igyunk sok folyadékot! Napi 2-2,5 liter vizet, ásványvizet, teát cukor nélkül!
  7. Itt az ideje a rendszeres testmozgásnak! Nemcsak a kalóriákat égeti, de segít megelőzni a csontritkulást, és javítja a szív- és az érrendszer működését is. Ne riadjunk meg a fitnessztermektől, ma már számtalan olyan mozgásforma elérhető, amelyet ebben az életkorban nyugodt lelkiismerettel végezhetünk!

A fenti alapelvek nem csak a testtömegünket segítenek kordában tartani, hanem általánosságban véve is jó hatással vannak egészségünkre. Ha azonban már több krónikus betegséggel élünk, esetleg rendszeresen gyógyszereket szedünk, akkor annak érdekében, hogy egészségesen fogyjunk, mindenképpen érdemes dietetikus segítségét kérnünk.

Ezeket olvastad már?

címlapfotó: Istock

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...