7 tipp, mit rakj el idén nyáron télire

Gondolj előre a téli hónapokra - mennyire jó lesz már az isteni nyári termésekből eltett savanyúságokat, lekvárokat enni az ebédhez!

Szenvedélyem a nyári befőzés, savanyítás! Bár egy nagyon pici konyhában készítek el mindent, ami sokszor jár extra munkával (mindig leesik, és eltörik valami!), de még így is, ki nem hagynám a nyári hónapokban a befőzést. Nálam az elkészült finomságok sokszor a telet sem érik meg, tekintve, hogy az ősz folyamán szépen-lassan megeszünk mindent. Nem kell a következő felsorolásból mindent megcsinálni, válassz ki egy-két kedvencet, így nem megy majd el a kedved menetközben a sok munkától.

Ha tehetném, savanyúságon élnék

Imádom a savanyúság minden változatát, de tényleg! Ecetes almapaprika, csalamádé, cékla, karfiol, kis dinnye - mindegyiknek nagy rajongója vagyok. Idén a csalamádéra szavazok, jó sok ecettel, uborkával, répával, picit csípősen. Jó alaposan, kiskefével mosd át folyó hideg víz alatt a zöldségeket felhasználás előtt, mert még a végén a kész savanyúságot majszolgatva ropog majd a homok a fogatok alatt. Ki ne öntsd az erjedt savanyúság levét, hihetetlenül egészséges!

Csalamádé télire

Milyen jó is a hétvégi ebédnél, amikor eszünkbe jut, hogy van még néhány üveg házi csalamádé a hátsó polcon. Ezzel a recepttel legalább 6 befőttesüveget megtölthetünk! ;) Házi ...

Csalamádé

Egy kicsit megkésve, de még az utolsó pillanatban sikerült elkészítenem a téli csalamádét. A házi uborka mellett ez is nagy sláger nálunk. 2 éves fiam néha főételként falatozik ...

Paradicsomlé, ketchup csakis otthonról

Oké, beismerem, hogy paradicsomlevet készíteni, passzírozni a nagy nyári melegben nem egy élmény, de próbálj olyan napra időzíteni, amikor nincs akkora forróság. A ketchup a kedvencem, sokáig eszembe se jutott volna házilag előállítani, aztán mostanra évek óta nagyüzemben gyártom, minden nyáron. A ketchuphoz jó minőségű, 100%-ban hidegen sajtolt olajat használj!

Házi ketchup 1939-ből

Magyar Elek Ínyencmester szakácskönyvéből való a recept. Annyit változtattam rajta, hogy az utasítások szerint (mármint ha egy literhez számolom a mennyiségeket) közel egy liter ecetet ...

Lekvár egész évben!

A lekvárfőzésnél a legnagyobb gondosságot az érett, ép gyümölcsök kiválogatása, alapos tisztítása és eltevése jelenti. A dunszt ugyancsak alap, mert ha nem sterilizáljuk megfelelően az üvegeket, akkor oda az egész munkánk, a lekvár meg fog penészedni. Már szezonja van a sárgabaracknak, nyitnak a szedd magad! vásárok, kúsznak lefelé az árak, bár nem állítjuk, hogy az idén nyáron olcsóbb lett a gyümölcs. Jöhet később a szilva és lassan a körte is, utóbbiból isteni dzsem készíthető!

Fűszeres sárgabarack dzsem

Lekvárt, dzsemet főzni is ezerképpen lehet. Nálam a lényeg a hibátlan alapanyag, a tisztaság, a kevés cukor, az enyhe tartósítás és a rövid főzési idő. Az idén ez már a sokadik ...

Fűszeres szilvalekvár

Semmi ördöngösség nincsen benne, kezdők is bátran kipróbálhatják, nálam ez a recept a favorit. Kb. másfél liter lekvár lesz belőle.

Decemberben is lecsó

A tökéletes lecsóról már mi is sokat írtunk, és mivel egész nyáron élnék lecsón, ezért nyilván el is teszek belőle pár üvegnyit! A dunszt itt is fontos, télen pedig kevés pirított szalonnán melegítsük fel a lecsót, amihez persze a füstölt kolbászkarikák is dukálnak.

Lecsó télire Iluska konyhájából

Többször készítettem már télire lecsót. Mindig jó elővenni, és felhasználni különböző ételekhez. Ma is még eső előtt kimentem a kertembe leszedni a hozzávalókat. Finom, édes, ...

Lecsó télire

Nem tagadom, hogy a nyári, friss alapanyagokból készült lecsó nem hasonlítható össze a téli, befőzött változattal, de amikor télen háromszor annyiba kerül egy kiló paradicsom, ...

Lecsó télire - tartósítószer mentes

A nyári nagy lecsózásokban nem árt gondolni a hideg téli napokra, amikor ha kibontunk egy üveg általunk eltett lecsót, máris megidézzük vele a  nyári forró napokat. Bizony az a friss ...

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...