7 tipp, hogy több zöldséget fogyassz, és az immunrendszeredet is felturbózd

Itt az idő minél több zöldséget beiktatni az étrendedbe, ha eddig nem tetted. Hogy ez magadtól nem megy? Nyugi, leírjuk, hogyan csináld! 

Te is elgondolkoztál már azon, hogy jó lenne sokkal több zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani? Pláne most, amikor amúgy is figyelnünk kell az immunrendszerünk épségére, jó lenne legalább napi 2-3 adagot elfogyasztanunk. Rengeteg vitamin és tápanyag található bennük, amivel a szervezetünknek csak jót teszünk.

A zöldségek a fogyókúra idején is segíthetnek, a magas fehérje- és rosttartalmukkal könnyedén biztosíthatod a jóllakottságot, hogy aztán a falásrohamok is elkerüljenek. Ha eddig azt gondoltad, neked nem fekszenek a zöldségek, akkor most olyan felhasználási tippeket adunk, amikkel ez örökre megváltozhat!

Több zöldség és gyümölcs reggelire

Egyrészt már tápanyagokkal, vitaminokban gazdagon fogod indítani a reggelt, másrészt könnyebben tudod tartani az egészséges testsúlyt is. A Cornell University egyik kutatása arra jutott, hogy azok a normál testsúlyú emberek, akik rendszeresen fogyasztottak zöldséget és gyümölcsöt reggelire, sokkal könnyebben tudták megtartani a súlyukat azokhoz képest, akik csak bedobtak egy kávét. Ki ne szeretne egy jó zöldséges rántott vagy smoothie-t, gyümölcsturmixot?

Fokhagymás zöldséges frittata

A világ egyik legegyszerűbb fogása, úgy variáljuk, ahogy kedvünk és hűtőnk tartalma engedi! Amennyire könnyű, annyira látványos is elkészültekor, így biztosan mindenkit levesz a ...

Imádnivaló zöld smoothie

Az új munkatársam egy igazi hard-core zöld smoothie fanatikus. Ő mutatta meg, hogy attól még, mert valami zöld és egészséges, igenis lehet finom. A zöld turmixok azért hihetetlenül jók, ...

Zöldségleves is verhetetlen

Egyrészt nemcsak nagyon finom, de kimutatták, hogy sokkal kevesebbet fogsz lakmározni a második fogásból, ha előtte levessel indítottál. Adj extra adag zöldséget a levesedhez, ami így finomabb és táplálóbb is lesz! Például én nagyon szeretek a kész minestrone levesbe friss bébispenótot szórni, ezt csak akkor teszem meg, amikor a leves már valamelyest kihűlt.

Minestrone leves pestós baguette-tel

Csodálatos leves, tartalmas és tele van rengeteg változatos zöldséggel. Aki az olasz ízeket szereti, az biztosan nem fog csalódni ebben sem. Az év bármely szakában jól tud esni. 

Nasizz zöldségekkel!

Oké, ez nagy ugrás ahhoz képest, ha eddig burgonyachipsen tengődtél délutánonként, de hidd el nekünk, át lehet szokni, a sárgarépára, zellerszárra, amit esetleg humuszba mártogatsz. Ha nagyon nem a te világod ez, akkor kis adag erős fűszerezésű zöldséglevessel is pótolhatod a nasikat. Én az enyhén sós koktélparadicsomra esküszöm!

Felejtsd el a lisztes tésztákat, jöhet a zöldségtészta!

Óriási trendként söpört végig az interneten a cukkinitészta ötlete, ez pedig leginkább az alacsony szénhidráttartalmú diéták térnyerésének köszönhető, Ha kihagyod a hagyományos tésztát, és kipróbálod a cukkinit vagy édesburgonyát tésztaként, meg fogsz lepődni, mennyire finom vacsora lesz belőlük. Kell hozzá egy ún. spirálozó, de ennek híján a szokásos zöldséghámozód is megteszi.

Merész lépés

Használd a kelkáposzta, a saláta, a káposzta leveleit wrapként! Ugyanúgy mehet bele minden finom töltelék, a lényeg, hogy szorosan, jó alaposan tekerd össze a hozzávalókat. Jó nagy löket a napi zöldségfogyasztáshoz. Rövid az élet, tegyél egy próbát!

Lasagne újragondolva

Próbáld ki, hogy spárgatökkel kevered a a lasagne hozzávalóit. Nagyon kiadós, egészséges ételt fogsz kapni végül, amúgy töltött zöldségekkel amúgy is érdemes kísérletezni. Újabb adag zöldség, és még a tésztát is kiváltottad!

Chipset a zöldségekből

Épp nemrég írtam nektek arról, hogy mennyi jó zöldséget lehet otthon is sütőben, chipsként elkészíteni. Tele vannak rosttal, és pici sóval, olívaolajjal, sütőpapíron pillanatok alatt elkészülnek. A hámozód ide is kelleni fog, pár fej édesburit, kelkáposzta leveket összeszaggatni, vagy céklát szeletelni nem sok időt, amíg sülnek, addig meg rendet rakhatsz, kiválaszthatod az esti filmet.

Ezeket olvastad már?

via Eatingwell

Címlapkép: unsplash.com

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...