7 tipp az egészséges napozáshoz

Napégésre tejföl, szoláriummal a napozás előkészítésére - 2 gyakori tévhit a napozással kapcsolatban. Bőrgyógyász szakértőnk eloszlatja a mítoszokat, és jótanácsokkal segít!

A jó idő közeledtével nem árt óvatosnak lennünk és időben felkészíteni bőrünket a napozásra. Szinte végtelen a sora azoknak a tippeknek, praktikáknak, amik a napozással vagy az esetlegesen kialakuló napégéssel kapcsolatosak.

A Rózsakert Medical Center bőrgyógyász szakorvosa, dr. Erős Nóra segítségével ezeket a tévhiteket vettük sorra.

dr. Erős Nóra a Rózsakert Medical Center bőrgyógyász szakorvosa

1. Magas faktorszámú naptej mellett kizárt a barnaság?

Gyakori tévhit, hogy nem barnulunk le, ha magas faktorszámú napozóterméket használunk. Magas faktorszámú fényvédőt használva igenis barnulunk, csak hosszabb ideig tart a napbarnította szín elérése. A magas faktorszámú krémek nemcsak a napégéstől és a bőröregedéstől, valamint bőrdaganatok kialakulásától védenek meg, de az így megszerzett barnaság is tovább tart.

2. Heti pár perc szoláriummal felkészíthetem a bőrömet a napozásra?

Természetesen ez is egy tévhit: a szoláriumozás során UVA-sugárzás éri bőrünket, bőrünk saját pigmentációs védelmi mechanizmusa viszont elsősorban az UVB-sugárzás hatására indul be. Az UVA-sugárzás hatására is kialakul ugyan egy sötétebb bőrtónus, de ez rövidebb ideig marad meg. Az UVA-sugaraknak számos káros hatása van: mélyen behatolnak a bőr kötőszövetébe, korai bőröregedést okoznak, növelik a napallergiás betegségek kialakulásának esélyét és felelősek a bőrdaganatok kialakulásáért is.

Olvastad már?:

D-vitamin és a napozás

3. A fokozatosság aranyat ér!

Mint sok mindenben, a napozásban is kiemelt szerepet kap a fokozatosság: sokkal jobb, ha fokozatosan szoktatjuk hozzá bőrünket a napsugarakhoz. A felkészülést javasolt magas faktorszámú termékkel kezdeni, majd fokozatosan kissé csökkenteni a faktorszámot. Az érzékeny bőrűeknek azonban érdemes egész nyáron magas, 50-es faktorszámú készítményt használniuk. Fontos kiemelni, hogy a már jól lebarnult bőrt is védeni kell, a kialakult barnaság csak kis mértékben jelent védelmet. Hogy mennyire? Az alábbiakban kiderül.

4. Nem elég a lebarnult bőr a megfelelő védelemhez!

A lebarnult bőr csak kis mértékben nyújt védelmet, megközelítőleg annyira, mint egy 4-6-os faktorszámú fényvédő készítmény, így a fényvédők teljes elhagyása egyáltalán nem javasolt.

Amerikai paradicsomleves

Úgy ettem volna egy kis paradicsomlevest, de hol van még a paradicsom szezon? Nézelődtem a neten, hogy kinek, milyen ötlete van? Ez a recept olyan egyszerűnek tűnt és az egyik ...

5. Egy kis szünettel elkerülhető a napégés?

Rossz hír azoknak, akik eddig kis szünetekkel, árnyékba húzódással próbáltak védekezni. Az UV-sugárzás hatása összeadódik, a megszakítások nem óvnak sem a leégéstől, sem a káros sugaraktól. Ehhez kapcsolódik az is, hogy sokan gondolják, hogy árnyékban, vagy borús, felhős idő esetén egyáltalán nem kell naptejet használni: az árnyék, a napernyők, rolók, vagy a felhők nem nyújtanak teljes védelmet a napsugarakkal szemben.

6. Tejföl napégésre?

A sokak által ismert és alkalmazott hagyományos kezeléssel nemhogy segítünk, de tovább is ronthatunk a leégett, gyulladt bőr állapotán: a napégés a bőr gyulladása, amelyet az UV-sugárzás idézett elő. A tejfölben olyan baktériumkultúra található, amellyel nem javasolt kezelni a gyulladt felületet, helyette speciális gyulladáscsökkentő krém használata szükséges.

7. Fontos a bőr nyugtatása napozás után!

Napozás után soha ne feledkezzünk meg a bőr nyugtatásáról, hűsítéséről és hidratálásáról. Ma már számos olyan készítmény érhető el, amely segít a napozás utáni regenerációban.

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...