7 ősrégi fűszer, amit ma is használunk - nézd meg, mit főzhetsz velük!

Az indiai, az arab és a keleti konyha aromás, illatos fűszereit évezredek óta használja az emberiség. Régen afrodiziákumként, gyógyításra is bevetették őket.

Az, hogy melyik fűszert mire használjuk, országonként eltérhet, azonban egy biztos: a legtöbb arab fűszer itthon is helyet kap a konyhapolcainkon. Ismerd meg a legősibb fűszereket!

Sáfrány

Amit mi sáfrányként ismerünk, az valójában a sáfrány virágának a bibéje, amit nem kis munka learatni, összegyűjteni. Már a Biblia is említést tesz a sáfrányról, vagyis igazán ősi fűszerről van szó, amit Egyiptomban is ismertek: levesek, mártások ízesítésére, színezésére használták. A perzsák az afrodiziákumként is ismert sáfránnyal szórták körbe a hitvesi ágyakat, Nagy Sándor katonáit pedig sáfránnyal gyógyították.Európával az arab kereskedők ismertették meg a fűszert a középkorban, ami a gazdagságot szimbolizálta évszázadokig. Jól illik rizsételekhez, halételekhez, és a curryporba is gyakran tesznek sáfrányt.

Perzsa szerelemtorta

Csodálatos neve van ennek a tortának, nem igaz? Ráadásul csupa olyan fűszer és hozzávaló van benne, amit nagyon szeretek, így együtt meg pláne. Hivatalosan tejszínhabkrémmel kellene ...

Kardamom

Az idegnyugtató hatásáról is ismert kardamom a sáfrány után az egyik legdrágább fűszer a világon. Az eredetileg Dél-Indiából származó növényből az ókori görögök parfümöt készítettek.Mi a mézeskalácshoz, édes süteményekhez használjuk, de pikáns ízt ad a halaknak, a szárnyasoknak és a tejjel készülő desszerteknek is. A kardamont az arabok a kávé ízesítésére is használják.

Chai Latte

Kávézókban már sokszor ittam ezt a finom, egzotikus ízű teát. Otthon is el szerettem volna készíteni. Próbálkozásom nagyon jó eredményre vezetett, tökéletesen eltaláltam azt az ízt, ...

Kömény

A római köménnyel rokon kömény a Vörös-tenger környékéről származik, és a sáfrányhoz hasonlóan már a Bibliában is megemlítik. A kömény az egyik legrégebbi fűszer, már Krisztus előtti 3. évezredben is használták, és azóta sem csökkent a népszerűsége. Itthon is minden konyhaszekrény fűszerespolcán megtalálható. Az Ázsiából származó római köményt is egyre többet használjuk, például a Közel-Kelet lecsójában, a shakshukában.

Shakshuka, a Közel-Kelet lecsója

A shakshukát ahány ház, annyiféleképpen készítik. Én ezt a verziót kóstoltam először, és egyből teljesen beleszerettem. Eredetileg Tunéziából származik, innen került a ...

Fahéj

A fahéj valójában a ceyloni fa lefejtett kérge, amivel az arabok nemcsak az édes, hanem a sós ételeket is ízesítik. Az ókori rómaiak úgy tartották, hogy a fahéj segít visszanyerni a lelki békénket, immunerősítő hatásáról pedig a mai napig ismert. Ugyan a fűszer Srí Lankáról és Indiából származik, a fahéj az egyik legnépszerűbb fűszer az arab konyhában, amit húsok, rizses ételek és desszertek ízesítéséhez is egyaránt használnak.

Mujadarrah - Libanoni lencsés rizs

Újabb köretelés:  a mujaddarah egy közel-keleti elkészítési módja a rizsnek. Nem kellenek hozzá ismeretlen, furcsa nevű fűszerek, és nem tart sokkal tovább a normál rizs ...

Szegfűbors

Az Indiából és Jamaicában is őshonos fűszert Európa későn, csak a 17. században ismerte meg. A szegfűborsot egy örökzöld fa vöröses gyümölcse rejti, egy fa évente körülbelül 50 kg szegfűborsot ad. A bors ízű, szegfűszeg illatú fűszer jól illik a különböző szószokhoz, mártásokhoz és a halételekhez, továbbá a currypor egyik elmaradhatatlan alkotóeleme.

Marokkói kávékeverék

Természetesen új mániám a "Lakoma" című könyv egyik receptje. Váncsa István leírja, hogy ebből a keverékből egy negyed kávéskanálnyit tesznek 2 ek őrölt kávéhoz, és abból főzik ...

Levélpetrezselyem

Ugyan a levélpetrezselyem eredetileg a Földközi-tenger és Dél-Európa tájain őshonos, ma már az egész világ elterjedt, és kedvelt fűszer. Nálunk a forró húslevesbe szórva, húsételekhez, salátákhoz, krumplihoz, mártásokhoz keverve terjedt el, az arab konyhában magában, apróra vágott hagymával, kuszkusszal és paradicsommal is előszeretettel fogyasztják.

Tabbouleh citromos csirkével

A tabbouleh az arab világ egyik közkedvelt salátája, ahány forrás, annyi eredetmegjelölés, de a legtöbb hivatkozás arra utal, hogy Libanonból származik ez az egyébként tradicionálisan ...

Kurkuma

Az ízületi betegségek gyógyírjaként is ismert kurkuma különleges, karakteres aromája miatt jól illik a krémlevesekhez, mártásokhoz, az arab konyha a hús és rizsételek, valamint a levesek színezésére is használja. A Dél-, Délkelet-Ázsiából származó fűszer gyönyörű sárga színét a növény gyökerében lévő kurkumin adja, és a curryhez adva sárgára festi a fűszerkeveréket.

Fűszeres rizses hús

Ezzel a kajával a maradékoknak adhatsz új életet! Mehet bele a rizs, a sült hús, bármilyen zöldség, sőt még savanykás gyümölcs is. A fűszerezés is rajtatok áll, viszont ezt a ...

Szerecsendió

A Malajziában őshonos, de Brazíliában, Nyugat-Indiában és Madagaszkáron is termesztett fa termésének a magja itthon is kedvelt fűszer. Nálunk jellemzően az édes ételekhez használjuk, de főzelékek, zöldséglevesek, mártások és húsok finom ízesítője is lehet, azonban erős aromája miatt érdemes óvatosan bánni vele. Az arab konyhában a humuszt és a húsokat is fűszererezik a szerecsendióval.

Egyszerű házi humusz

A Közel-Kelet egyik legnépszerűbb kencéje. Konzervből is el lehet készíteni, de akkor az igazi, ha mi főzzük hozzá a csicseriborsót! Ahány ház, annyi szokás, mindenki más fűszereket ...

Koriander

A Földközi-tenger térségéből származó növényt is régen felfedezte magának az emberiség. Habár a levele könnyen összetéveszthető a petrezselyemzölddel, de az illata és az íze egészen más. A Közel-Keleten és Ázsiában sült húsokhoz, pácokhoz és a káposztás fogásokhoz jól illik, de leveseket és salátákat is ízesthetünk vele.

+1 Currypor

A currypor valójában egy fűszerkeverék, ami fekete borsból, chiliből, római köményből, kurkumából, szegfűborsból, görögszénából, gyömbérből, szegfűszegből, fahéjból, kardamomból, sáfrányból és kurkumából állhat. Az arab, az indiai, valamint számos keleti konyha, és Európában is sokfelé használják. A fűszerek tökéletesen harmonizálnak egymással, és bármilyen szárnyashoz, rizsételhez kiválóan illenek.

Ezeket olvastad már?

via és via és via

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...