7 ok, amiért érdemes minden nap sütőtököt enned

Használd ki a szezont, egyél sütőtököt rendszeresen! Nem is hinnéd, mennyire jót tesz az egészségednek.

Megkezdődött a sütőtök szezonja, egyre többen kerestek recepteket, amelyekben szerepel ez az olcsó, könnyen elérhető zöldség. Míg sokan csak a sütőben sütött formáját ismerik, valójában elképesztően széleskörűen felhasználható. Készíthetünk belőle csodás leveseket zöldséges vagy egzotikusabb ízesítéssel, ehetjük krumplihelyettesítőként köret formájában vagy rakott ételek részeként, készíthetünk belőle egytálételeket - és meglepő módon, még süteményeket is.

1. Kiváló fogyókúrás alapanyag

10 dkg sütőtök energiatartalma mindössze 45 kcal, ezért tökéletesen alkalmas arra, hogy fogyókúrás étrendünkben rendszeresen szerepeltessük. A burgonyához képest feleakkora kalóriatartalmát kihasználva jól használhatjuk krumplihelyettesítőként: készíthetünk belőle pürét, rakott egytálételt, de akár hasábokra vágva meg is süthetjük.

2. Az IR-étrendbe is beilleszthető

10 dkg sütőtök szénhidráttartalma ~12 g - szintén kb. a fele a burgonyáénak. Ha inzulinrezisztenciával, esetleg cukorbetegséggel élünk, akkor a megfelelő mennyiségben, szénhidráttartamát a napi ajánlott mennyiségbe beleszámítva fogyaszthatjuk ebédre, vacsorára is.

3. Jót tesz a szemünk egészségének

A sütőtök különleges, élénk színét béta-karotintartalmának köszönheti. Ez a mikrotápanyag az A-vitamin elővitaminja, egy szelet (~200 g) sütőtökkel már a napi szükségletünk 140%-át (!) biztosíthatjuk. A béta-karotin zsiradék kíséretében hatékonyabban tudja kifejteni jótékony hatását, ezért, bár a sütőtök is ehető nyersen, érdemes inkább kevés olaj kíséretében kisütni, párolni. A béta-karotin szükség esetén A-vitaminná alakul át szervezetünkben, amely elengedhetetlen vitamin szemünk egészsége szempontjából.

4. Segít a daganatos betegségek megelőzésében

A béta-karotinnak antioxidáns hatása is van, megköti a szervezetben a daganatos betegségek kialakulását segítő szabadgyököket. Szintén tudományosan bizonyított, hogy a zöldségek rendszeres fogyasztása is segít egyes bélrendszeri daganatok kialakulásnak megelőzésében.

5. Támogatja az immunrendszert

A sütőtök C-viaminban is gazdag (21 g/100 g), egy szelettel már napi szükségleted negyedét biztosíthatod. Igaz, hogy a C-vitamin egy része a hőközlés során elvész, de nem a teljes mennyiség, és alkalmanként nyersen is reszelhetjük, kockázhatjuk a sütőtököt pl. salátáinkba.

6. Védi a szívet

Magas káliumtartalmának köszönhetően - az antioxidáns hatást kiegészítve - védi a szívünk, keringési rendszerünk egészségét. Ráadásul alacsony nátriumtartalmú, ami pedig nagyon jól jön magas vérnyomás esetén.

7. Segít a vérszegénység megelőzésében

10 dkg sütőtök 21 mikrogramm folsavat tartalmaz, ez a napi szükségletünk 10%-a. A B9 néven is ismert, vízben oldódó vitamin fontos szerepet játszik a DNS és RNS szintézisben, az új sejtek képzésében, a vörös vérsejtek előállításában és így a vérszegénység megelőzésében.

Ezeket olvastad már?

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...