Minden évszaknak és időszaknak megvannak a maga jellegzetes ízei: ezek részben alapanyagokból, de sokkal inkább bizonyos fűszerekből táplálkoznak. Persze a két terület között abszolút van összefüggés: bizonyos zöldségekhez, gyümölcsökhöz, húsos fogásokhoz adott ízesítők dukálnak. A végeredmény jelen (őszi) esetben komfortos egytálételekből, melengető levesekből, meghökkentő salátákból és boldogító desszertekből áll – íme, a hetünk gyors menüje.
Ősziesre fűszerezett gyors ebédek várnak ránk
HÉTFŐ: Gombapaprikás tejmentesen
Ha ősz, akkor természetesen gomba, amiről pedig egészen biztosan egy étel fog először eszünkbe jutni: a szaftos paprikás. Készülhet hagyományosan, vagy az itt látható módon, tejtermék hozzáadása nélkül is. Ne maradjon ki senki a tunkolásból!
KEDD: Gránátalmás csirkemáj
Van valami mélyen megnyugtató és komfortos ebben a gyors csirkemájas fogásban: talán az omlós májkockák, esetleg a meghökkentő gránátalma, de az is lehet, hogy az utánozhatatlan fűszerezés hozzák el ezt az élményt... aki megfejtené a titkot, mindenképpen próbálja ki kedden a receptet!
SZERDA: Zellerkrémleves körtével
A zeller önmagában, nyers leplezetlenségében igen megosztó tud lenni. Az alábbi krémlevesrecept viszont az ódzkodókat is meggyőzi majd: körtével párosítva ugyanis egészen kedélyesre szelídül a gumó, jobban előjönnek belőle a könnyen kedvelhető édeskés, földes aromák. Mindebben persze a gyümölcsön kívül egy-két fűszernek is szerepe van.
CSÜTÖRTÖK: Tésztában sült gombás fasírt
Ismét visszatérünk a szezonális kedvenchez, a gombához, ezúttal azonban nem raguba tesszük, hanem lemezes tésztaköpenybe zárjuk. Ennek ölelésében a gombás fasírt tökéletesen szaftos marad, minden kellemes ízét és zamatát megőrzi.
PÉNTEK: Meleg céklasaláta rukkolával és márványsajttal
Valószínűleg nem gyakran használjuk a „meleg” és a „saláta” szavakat ugyanabban a mondatban, ami elsősorban annak lehet a következménye, hogy még nem volt szerencsénk ehhez a fantasztikus ételcsoporthoz. Amikor az idő odakint hidegre vált, kövessék le ezt a váltást a salátáink is, csupán az ellenkező irányba haladva. A cékla például kiváló sült alapot adhat egy melengető, fűszeres „köretnek”, ami simán megállja a helyét főételként is.
SZOMBAT: Diós morzsás szilvás gombóc
Ünnepeljük a szombat eljövetelét édességgel, mégpedig az egyik legősziesebb fajtával: szilvás gomóccal. A fahéj és a szilva, mintha csak egymásnak lettek volna teremtve, olyan tökéletesen simulnak egymáshoz szinte minden receptben – ez alól pedig bizony a gombóc sem kivétel.
VASÁRNAP: Húsmentes lencsés székelykáposzta
Ősz, vasárnap, kiadós ebédek, komfortos fogások: mindezt egybe gyúrni nem könnyű feladat. De mi a héten nemcsak erre leszünk képesek, hanem még a húsmentességre is, ugyanis lencsével főzünk székelykáposztát, ami komfortban, jóllakottságban és házias ízekben ugyanúgy ott van a dobogó tetején, mint a hagyományos, húsos verzió.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Ha még izgalmasabbá tennéd a heted, olvasd el ezeket a cikkeket: