Sokaknak ez a hét (advent utolsó hete) a rohanásról, a karácsonyi alapanyagok és ajándékok utolsó pillanatos beszerzéséről szól. Így pedig nem csoda, hogy ekkora tolongás van az összes boltban. Ha már nem bírjuk ezt a nagy pörgést, vonuljunk el a konyhába, és hozzuk magunkat kellemesebb hangulatba az alábbi ünnepi ebédek elkészítésével. Nem kell aggódni, mindegyik gyors, maceramentes, hétköznap is elkészíthető fogás – úgyis fogunk eleget főzni jövő héten.
Nézd meg galériánkban a hétre szánt gyors, ünnepi ebédeket, a receptekért kattints a képre!
Ünnepre hangoló, gyors ebédek röpítenek a karácsony felé
SZERDA: Káposztás-kolbászos-gombás egytálétel
Idézzük meg a karácsony töltött káposztáit ezzel a gyors egytállal. Kerüljön bele zsenge kelkáposzta, jó sok gomba (akár a tegnapi maradékból: ennyivel kevesebbet kell vásárolni) és ízes kolbász.
Tejföllel is, anélkül is isteni ebéd válik belőle.
HÉTFŐ: Gyors zöld olívabogyós tészta
Nem vacakolunk a hét első napján, rögtön belevágunk a nagy ízekbe. Karakteres olajbogyóval főzhetünk spaghettit: bizony, más nagyon nem is kell hozzá, ez ugyanis egyike az egyszerűen nagyszerű fogásoknak.
KEDD: A legkrémesebb gombakrémleves
Annak ellenére, hogy egész évben használt alapanyag, mégis van valamennyi ünnepi hangulata a gombának. Akkor legalábbis biztosan, ha bizonyos módokon készítjük el: a gombakrémleves egyike ezeknek a fogásoknak, a maga melengető, fűszeres és karakteres ízével.
CSÜTÖRTÖK: 20 perces csirke piccata
Egy villámgyors, szaftos csirkeebéd bármelyik héten hatalmas ajándék, de talán az egész évben ilyenkor, karácsony előtt jön a legjobban. Használjuk ki a piccata praktikumát: minden egy edényben fő tökéletesre, tehát a mosogatás is kevesebb lesz.
PÉNTEK: Túrós tészta pirított szalonnával
Néha érdemes visszanyúlni a klasszikusokhoz, már csak azért is, mert ezekhez van, hogy vásárolni sem kell, hisz alapanyagaikat megtalálhatjuk a kamrában, hűtőben. Kis túróból, tejfölből, szalonnából és tésztából például percek alatt ízes, magyaros ebédet rittyenthetünk: most még harcsapaprikás nélkül ugyan, de hasonlóan szaftosan és ünnepien kerülhet az asztalra.
SZOMBAT: Csorbaleves húsgombóccal (vagy nélküle)
Töltsük a szombatot egy gazdag leves elkészítésével és elfogyasztásával. A csorbában az a legjobb, hogy beledobálhatjuk a kamrában kallódó, árva zöldségeket, illetve, hogy húsgombóccal vagy anélkül is megfőzhetjük, így kielégítve mindenki igényeit.
VASÁRNAP: Savanyú káposztával és csirkével rakott krumpli
Csípjünk le egy adagot a karácsonyi savanyúból (már biztos ott pihen a hűtőben/kamrában) – a vasárnapi ebédben fontos szerepet kap majd. Burgonyával és csirkével rétegezve szaftos, ízes fogás jön létre, ami jóval több, mint egyszerű rakott krumpli.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
További hasznos konyhai tippek az ünnepekre: