Nem adja könnyen magát a nyár: marad, míg megteheti, és szerintem emiatt senkinek nem fáj a feje. Örülhetünk még egy kicsit a hosszú – bár tikkasztó – nappaloknak, a nyitott ablakokon beáradó balzsamos levegőnek (persze csak azután, hogy a félórás tűzijáték füstjét kifújta a házak közül a szél), de legfőképpen a nyári terményeknek, friss zöldségeknek és gyümölcsöknek, amelyek lédús-zamatos, természetadta, ipari feldolgozásmentes formájukban továbbra is elérhetőek a piacokon és zöldségeseknél. Ezekkel fogunk a héten alkotni, a 7 napos menütől megszokott gyors, frappáns, laktató módon. Jól hangzik?
Nézd meg galériánkban a nyár utolsó teljes hetére szánt gyors ebédeket!
Klasszikus napfényfogások az utolsó teljes nyári hétre
HÉTFŐ: Citromos patisszonfőzelék
Ha még nem dolgoztunk vele ezen a nyáron, akkor azért, ha már többször is, akkor pedig búcsúként készítsük el ezt a citromtól kellemesen fanyar főzeléket. Izgalmas újdonság lehet azoknak, akik kizárólag a klasszikus tökfőzelék rajongói, persze mindenki másnak is ajánlott a megkóstolása.
KEDD: Ricottával töltött cukkinivirág
Ezen a ponton már minden kistermelő látja, hogy bizony idén is lesznek olyan virágok azon a cukkininövényen, amelyek nem fognak teljesértékű, méretes zöldséggé fejlődni. Sebaj, ez nekik és nekünk is szerencse, ugyanis az apró cukkinik végén burjánzó szép, sárga virágok tökéletesen tölthetőek, majd sütőben süthetőek.
SZERDA: Lecsós padlizsán
A nyári szezonnak több különböző fogását készíthetjük lecsósan, és több különböző zöldségét tehetjük közvetlenül bele a lecsóba. A cukkini és a tök után logikus sorrendben érkezhet a padlizsán, ami zseniálisan megtalálja a helyét a paprikás-paradicsomos raguban.
CSÜTÖRTÖK: Spenótos-feta sajtos rétes
Ha szerencsénk lesz, talán még találunk valahol (a piacon, a zöldségesnél, végső soron a fagyasztónkban) egy nagy adag friss spenótot, amit azon nyomban fel is használhatunk ehhez a 35 perces réteshez. A leveles zöldség és a karakteresen sós feta ősidők óta barátok, nem csoda, hogy ebben a receptben is tízpontos az összjátékuk.
PÉNTEK: Krémes cukkinipesztó
Bizony, pesztót nemcsak zöldfűszerek diós-sajtos krémesítésével készíthetünk, hanem olyan zsenge zöldségek, mint például a cukkini is adhatják alapját. Ehhez csak teljesen puhára kell párolnunk, majd különböző fantasztikus ízesítőkkel leturmixolnunk a nyári zöldséget. Mehet tésztára, gabonákhoz, salátákba vagy egyszerűen csak kenyérre is.
SZOMBAT: Lime-os, mézes-mustáros csirkemell
Talán még olyan idő lesz szombaton, hogy a kertben/teraszon/víkendházban a grillrácsra dobhassuk a legízesebb, legszaftosabb csirkemelleket. Persze, ha erre már nincs lehetőségünk, a jó öreg gáztűzhely is megteszi: a lényeg úgyis a lehengerlő lime-méz-mustár ízesítésben rejlik.
VASÁRNAP: Krémes zöldborsófőzelék
Ne múljék el a nyár zöldborsós finomságok és főzelékezés nélkül: ezt a két legyet pedig ügyesen leüthetjük egy csapásra, ha főzünk egy nagy-nagy adag borsófőzeléket. Semmi flanc, semmi újragondolás, semmi helyettesítés, csak a jó öreg, klasszikus, hagyományos, békebeli recept. Tökéletes vasárnapi ebéd.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Nyári ötletek, amikkel feldobhatod a főztöd: