Végre benne vagyunk a tavaszban, így ez a hét már szólhat teljes mértékben a szezon ízes és (a legtöbbször) gyorsan elkészíthető fogásairól. Hétfőtől vasárnapig minden napra egy olyan ebéd jut, ami alapanyagaiban, ízeiben a klasszikus húsvéti fogásokat idézi, mégis mindegyik tartalmaz egy olyan izgalmas kiegészítő elemet, ami a megszokottól kicsit eltéríti. Használni fogjuk természetesen a szezonális zöldségek, a sonka, tojás és kalács mellett azokat a hétköznapi hősöket, amelyek az ételeink (hamisítatlanul húsvéti) ízéért felelnek: nevesen tormát, majonézt, mustárt, sőt, édesség gyanánt még egy kis lekvárt is. Főzésre fel!
Nézd meg galériánkban a hét ízes, húsvéti ebédjeit!
Klasszikus húsvéti fogások új köntösben, a hét minden napjára
HÉTFŐ: Húsvéti croque madame
A francia szendvicskirálynő húsvéti ízekkel születik újjá, ilyen csodásan elegáns formában lep meg mindenki hétfő reggel(-délben-este). Kerül bele természetesen sonka és sajt, azon kívül pedig torma és tojás is: igazán dekadens napindító.
KEDD: Fodros pozsonyi kocka
Már rögtön kedden kapunk egy kis édeset ebédre, mégpedig a mákos-lekváros pozsonyi kocka képében. Ez a sült tésztafinomság tényleg nem igényel sok időt és energiát, az elfogyasztása azonban annál nagyobb örömet okoz...főleg, ha a kedvenc lekvárunk kerül bele.
SZERDA: Sódarral töltött krumplis bodag
Idén sonkás tészta helyett essen a választásunk erre a furcsán archaikusra keresztelt, sonkával dundira tömött lepényre. Tésztáját burgonya teszi puhává és laktatóvá, belsejébe pedig kerülhet maradék, de csak úgy, külön erre a célra vásárolt sonka is. Egy kis mustárral lesz a legfinomabb!
CSÜTÖRTÖK: Mustáros csirkecombok serpenyőben
Szintén a pikáns mustár jeleskedik a csütörtöki lakománkban: ezek a csirkecombok mindössze 35 perc alatt elkészülnek, ráadásul a sütő mellett sem kell izzadnunk-aggódnunk miatta, ugyanis minden a tűzhelyen történik majd. Mellé egy kupac rizs vagy egy tunkolásra szánt szelet kenyér dukál.
PÉNTEK: Sonkatekercstorta
Persze készülhet majd később a hidegtálra „rendes” sonkatekercs is, tormával, majonézzel, díszesen, ahogy kell – de egyelőre fókuszáljunk, mondhatni, izgalmasabb projektekre. Például a mai ebédre, ami egy impozáns torta lesz, nem másból, mint sonkás-sajtos tekercsek egész hadából. Mellé egy könnyed saláta ajánlott, hogy felfrissítse a lakmározást.
SZOMBAT: Tojásos nokedli spenótosan
Ebben az évben még a tojásos nokedli is bezöldül: no persze nem valami balesettől vagy konyhai malőrtől, hanem a kicsattanóan tavaszi spenóttól, ami teljesen megszínezi a klasszikus tésztaétel minden porcikáját. Adjunk egy esélyt neki mindenképpen, hátha ez lesz majd innentől az új klasszikus.
VASÁRNAP: Sárgabaracklekvár-mázas sonka
Mindegy, hogy most rögtön akarjuk elkészíteni ezt a különlegesen sült sonkát, vagy tartogatjuk egészen a nagy ünnepnapig, annyi bizonyos, hogy a lekvárral kent, mázasra sült hús nem hagy majd maga után teli tányért vagy üres gyomrot. Mindenképpen az idei ünnep fénypontja lesz.