Több okból is jobban járunk, ha a kánikulai napokon kerüljük a húsos étkek fogyasztását. Nem kell annyit a tűzhely/sütő mellett izzadnunk, nem kell aggódnunk az alapanyagok és főtt étel gyorsabb romlandósága miatt sem, és mindennek tetejébe még a gyomrunk dolgán is könnyítünk. Felejtsük el hát az ebéd utáni kómás kidőléseket, készítsünk a pörköltek és pecsenyék helyett zöldségragukat, gazdag salátákat és még egy sor egyéb kiváló ebédet!
Nézd meg galériánkban a hét húsmentes ajánlatát!
Zöldségekkel enyhítünk a nyár forróságán
HÉTFŐ: Villámgyors, babos lapított taco
Energikus lendülettel kezdjük a hetet: mindössze babkonzervre, fűszerekre és friss tortillákra lesz szükségünk ehhez a villámgyors ebédhez, amit akár el is csomagolhatunk az irodába. Zsenge salátával, mártogatóssal érdemes tálalni, azon melegében.
KEDD: Sárgadinnyés saláta grillezett tofuval
Bizony, a szezon mézédes gyümölcse sós ételekben is landolhat, ennek kiváló és ízletes példája az alábbi salátarecept. A napfényes hangulatról a sárgadinnye, a könnyed jóllakásról pedig a grillezett tofu gondoskodik.
SZERDA: Bazsalikompesztós krumplis tészta
Térjünk el a pityókás tészta jól ismert, megszokott receptjétől és nyáriasítsuk sok-sok friss bazsalikompesztóval. A tészta kóstolása katartikus, szemfelnyitó pillanat, amikor rájövünk, hogy eddig is csak így kellett volna krumplis tésztát ennünk.
CSÜTÖRTÖK: Grillezett cukkini chilis-köményes édesburgonya-pürével
Az édesburgonya talán nem a legszezonálisabb alapanyag, de egész évben elérhető, ráadásul sokszínűen használható, ezért mégis befér a nyári hetünk vidám menüjébe. Készítsünk belőle édeskés pürét, majd tálaljuk fűszeres cukkinikaikákkal: csupazöldséges, laktató villámebéd születik ekképp.
PÉNTEK: Főzés nélküli "tökfőzelék"
Egyesek számára talán szentségtörés lehet egy efféle recept, azonban még az ilyesmire hajlamosaknak is érdemes megkóstolni a főzésmentes tökfőzeléket. Hogy miért? A szemlélet- és világtágítás narratíváját félretéve egészen egyszerűen azért, mert szokatlan, frissítő és mindenek előtt ízekkel robbanó ételről van szó – egyszóval megérdemel egy esélyt.
SZOMBAT: Zöldbabos kocka
A megannyi zöldbabelkészítési mód közül essen a választásunk szombaton egy nem szokványos technikára. Süssünk szaftos zöldségkockákat a hüvelyesből, majd tálaljuk friss paradicsomszósszal, salátával. Még a finnyásoknak is tetszeni fog!
VASÁRNAP: Hiánypótló vegetáriánus rakott krumpli (spenótos-pórés-gorgonzolás)
Hogy azért mégis asztalra kerüljön a héten egy komolyabb, impozánsabb főétel, készítsük el ezt a gazdag, minden jóval megpakolt rakott krumplit. A minden jóból csak a hús hiányzik, de higgyük el, nem fogjuk igazán érezni a hiányát, annyi minden más történik a burgonyarétegek közt. A sütése kissé hosszadalmas, de azon kívül, gyors, maceramentes recept.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Nyári ötletek, amikkel feldobhatod a főztöd: