Nyáron nagy kapufa lenne, ha nem főznénk a szezon legfinomabb és legfrissebb alapanyagaival, ha nem készítenénk el a napfényes évszak klasszikusnak számító fogásait. A lecsó, a tökfőzelék, a paprikás krumpli vagy a gazpacho mind kicsattanóan nyári recept, amit akár hétről hétre újra szívesen fogyasztunk a nagy melegben. Persze, ha néhanapján némi újdonságot is belevinnénk a történetbe, inkább készítsük el az alábbi, megspékelt klasszikusokat. Hasonlóak, mégis kicsit mások: épp ez adja izgalmukat!
Nézd meg galériánkban a hétre szánt, megspékelt klasszikusokat, a receptekért kattints a képre!
Nyári klasszikusok megspékelt verzióit kapjuk ebédre
HÉTFŐ: Sültpaprikás tarhonya
Akár pásztor- vagy bármilyen egyéb tarhonya helyett elkészíthetjük ezt a sült paprikás verziót. Ezerszer nyáriasabb, karakteresebb ízt kaphatunk a sült zöldségből készített krémmel, ami bevonja majd az összes apró tésztagyöngyöt.
KEDD: Hűsítő cseresznyés gazpacho morzsolt fetával
A nyári hideg levesek királya határozottan a gazpacho: ez az uborkából, paprikából és paradicsomból turmixolt hűsítő a klasszikus recepten túl rengeteg izgalmas és újító verzióval is rendelkezik. A cseresznyés külön említést érdemel: ugyan gyümölcsös, de nem túl édes, könnyed, karakteres leves ez.
SZERDA: Nyári cukkinilecsó
Vannak, akik egész életükben ragaszkodnak a klasszikus, paprikából és paradicsomból főzött lecsóhoz, míg mások minden lehetséges alkalmat megragadnak arra, hogy egyéb zöldségekkel és alapanyagokkal lássák el a ragut. Ez utóbbi tábornak szól a szerdai recept, ami cukkinivel dobja fel a megszokott klasszikust.
CSÜTÖRTÖK: Paprikás újburgonya kölessel
A paprikás krumpli ugyan nem kifejezetten nyári étel, hiszen egész évben főzhetjük, mégis valamiért a langy estéken, a nyaraló kertjében megejtett könnyed bográcsozások hangulatát juttatja eszünkbe. Csütörtökön egy újburgonyás, köleses változatát készíthetjük el.
PÉNTEK: Sült paradicsomleves
Talán a nyárban az egyik legnagyobb öröm (legalább gasztronómiai szempontból mindenképpen), amikor végre bekanalazhatjuk az első, rendes paradicsomból és nem konzervből főzött levest. A péntekre szánt recept ráadásul abban is különleges, hogy sütést alkalmazva jóval gazdagabb aromákat ér el a levesben.
SZOMBAT: Cukkinis tökfőzelék
Mindenki nagy kedvenc nyári főzeléke tökből fő, de ugyan miért ilyen kizárólagos ez a receptúra? Ugyan szórjunk már pár zöld vagy sárga cukkinikarikát is a kondérba, hadd kapjon több ízt, több nyáriasságot az a főzelék!
VASÁRNAP: Paradicsomos káposzta sütőben
A paradicsomos káposztáról sem feledkezhetünk meg, ha beüt a napsütés: készítsük most azonban, a menzát teljesen magunk mögött hagyva és elfeledve, a zöldséges egytálétel sült, tepsis verzióját. Karamellizált zöldségek, sűrű szaft: már csak egy karéj kenyér vagy rizs kell hozzá, hogy teljes legyen az élmény.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több nyári ötlet, recept és finomság vár: