Gyors, félig ősziesre hangolt ebédek sorakoznak a heti összeállításban, hiszen már nem hitegethetjük túl sokáig magunkat azzal, hogy még egy kicsit tovább kitart a nyár. De semmi baj, a következő évszak is megannyi lehetőséget, isteni ízt és izgalmas receptet tartogat számunkra, amelyeknek egy részét már most is megfőzhetjük, ráadásul úgy, hogy mellette fél lábbal még a nyárban maradunk. Lássuk ezeket a recepteket: gyorsak, félig ősziesek, félig nyáriasak, bármelyik napra alkalmasak!
Nézd meg galériánkban a gyors, őszies-nyárias recepteket!
Gyors, isteni ebédek, nyárból őszbe váltó ízekkel
HÉTFŐ: Karalábés húsgombóc Hajdú Annától
Ez a tányér leves/főzelék/húsétel ugyan nehezen kategorizálható, abban azonban annál biztosabbak vagyunk, hogy minden kanala felér egy napfényes, nyári délutánnal. A zamatos karalábé, fűszeres, omlós hús és az őket körbefolyó krémes, mégis könnyed lé tökéletes összhangot alkot ebben a hétfői ebédben.
KEDD: Kapros-túrós palacsinta
Süssünk ki egy adag palacsintát kedden, még akkor is, ha elsőre nem tűnik a leggyorsabb konyhai feladatnak. Azonban, ha csinálunk eleget, akár másnapra is maradhat a palacsintából, amit kivételesen ne édesen, hanem kapros-túrós töltelékkel csavarjunk fel. Méltó búcsú lesz ez a nyár zöldfűszeres étkei felé.
SZERDA: Sárgadinnyés saláta grillezett tofuval
Ezen a héten talán még elcsíphetünk egy olyan dinnyét, ami kellően édes lesz. Ugyan most már valamennyire lutri a gyümölcsvásárlás, megéri még egyszer utoljára adni neki egy esélyt. Legfeljebb, ha vízízű sárgadinnyét kapunk, készíthetünk belőle egy gazdag salátát ebédre.
CSÜTÖRTÖK: Krémes és savanykás erdélyi tárkonyos húsgombócleves
Nem véletlen, hogy ilyen sok gombócos leves férkőzött be a heti összeállításba. Ezek a zöldséges, húsos, krémes étkek tökéletes megtestesítői az évszakváltásnak: még érezni bennük valamennyit az egyre korábban lenyugvó napból, mellette viszont már kellően tartalmas, komfortos fogásokról beszélünk. A hangulatok legjobb házasítása!
PÉNTEK: Wimpi, a Mecsek hot dogja
Rohanós péntek, kevés idő, korgó gyomor? A megoldást egy olyan szendvicsben találjuk majd, amit seperc alatt összedobhatunk, mégis jobban eltelünk majd vele. Nem holmi parizeres pirítósról van itt szó, hanem a magyar hot dogról, más néven wimpiről. Kerül bele minden jó, ennél gyorsabb és laktatóbb ebédet kívánni sem lehet.
SZOMBAT: Körtés-kéksajtos ravioli
Pepecseljünk a hétvégén házi tészta készítésével: lepjük meg a családot egy nagy adag raviolival. Ne riadjunk el a kis táskák megformázásától, az amúgy is szinte elronthatatlan konyhai feladat könnyebb, mint gondolnánk. Már erősen az ősz felé kacsintgatva töltsük meg a tésztánk belsejét körtés-kéksajtos krémmel.
VASÁRNAP: Gyors “töltött káposzta” édes paradicsomszósszal
Ismét egy tányérban egyesül a nyár alapanyagainak frissessége és zamata, valamint az ősz komfortételeinek melengető, laktató, bebugyoláló érzete. A töltöttkáposzta-készítés megszokott időigényességét és maceráját elfelejthetjük, ez a gyorsított, paradicsomos verzió szinte magától áll össze, ami után már élvezhetjük is. Egy tökéletes hét tökéletes záróakkordja lesz.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Zseni ötletek, amikkel feldobhatod a főztöd: