Felhőtlen, napos idő, egyre magasabb hőmérsékletek: bizony ez már a nyár előszele. Ami nemcsak kellemes időjárást, hanem megannyi friss és zamatos alapanyagot, zöldséget-gyümölcsöt is jelent, amelyek hónapokon át megszállják és felfrissítik majd a konyhánkat és a főztünket. Egyelőre még csak a nyár bevezető szakaszában tartunk, persze ettől függetlenül már most is főzhetünk csupa olyan fogásokat, amelyek erre a kellemes, napfényes évszakra hangolnak minket. Természetesen gyors receptek érkeznek, induljon a főzés!
Nézd meg galériánkban a nyárra hangoló recepteket:
7 nap, 7 étel – Gyors, zamatos fogásokkal csalogatjuk a nyarat
HÉTFŐ: Szaftos, lecsókrémes tarhonya tükörtojással
Nincsen nyáribb étel a lecsónál, persze ilyenkor, májusban talán még nem a legjobbak a paradicsomok és paprikák ehhez a szaftos egytálételhez. No, sebaj, süssük meg őket, és készítsünk a segítségükkel krémes tarhonyát. A tükörtojás nem maradhat el, ahogy a nyárérzés sem.
KEDD: Litván céklaleves
Lassan elérjük azt a hőfokot, ahol a szervezet már inkább hideg, mint forró ételek után vágyakozik. Elégítsük ki ezt a sóvárgást egy nagy tányér hideg levessel, amihez használjuk a későtavasz friss, zsenge cékláit.
SZERDA: Juhtúrós sztrapacska egyszerűen
A szerdát töltsük egy klasszikussal – főzzünk egy nagy adag sztrapacskát. Talán nem a legnyáriasabb ételről van szó, mégis társul hozzá egy olyan hangulat, amitől rögtön egy árnyas lugas alá, egy kockás abroszos asztalhoz szeretnénk leülni, egy gyöngyöző pohár fröccsel vagy málnaszörppel. Nemde?
CSÜTÖRTÖK: Joghurtbundás rántott cukkini
Magyarok vagyunk, a rántott ételek nyáron sem hagynak el minket (annak ellenére, hogy nem a legkönnyebbek elkészítési és megemésztési szempontokból), csak némileg átalakulva érkeznek a tányérokra. Ez a bundás zöldség például könnyed, joghurtos kabátba bújt, fogyasztani egy kupac rizzsel és valamilyen friss öntettel ajánlott.
PÉNTEK: Sült feta zöldségekkel és fűszerekkel
Egy könnyed, gyors ebédhez néha nem kell más, csupán zöldségek és egy kis sajt. Jelen sült feta 25 perc alatt a miénk lehet – ehetjük önmagában is, de társíthatjuk kenyérrel, esetleg némi tésztával is.
SZOMBAT: Tepsis mustáros tarja zöldségekkel
Kiadós, hétvégi fogás a mai, megannyi szaftos sült zöldséggel és persze nagy szelet, pácolt húsokkal. Nyugodt hangulatú grillezések hangulatát idézheti, mondjuk egyelőre még a füstillat és a szúnyogcsípések nélkül. Ez a rész mondjuk, lehet, jobb is így.
VASÁRNAP: Csirkés-paradicsomos rakott tészta
A hét utolsó napjára pedig érkezzen egy kiadós rakottas, laktató csirkehússal és nyárízű, zamatos paradicsomokkal. Használjuk bőkezűen a zöldfűszereket, hiszen azok felelősek a napfényes hangulat nagy részéért.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Konyhai tippek és trükkök itt: