Vannak azok a hetek nyáron, amikor alig akarjuk elhagyni a lakást a hőség miatt, de házon belül is nagyon megválogatjuk, milyen tevékenységekkel töltjük az időnket. Ilyenkor hosszú órákig a gáztűzhelytől szaunává fűtött konyhában állni rémálom, könnyebben lemondunk hát azokról az ételekről, amelyek sok főzést igényelnek. A végeredmény nagyjából az alábbi menü lehet, amelyben a receptek kevés sütést-főzést igényelnek, ráadásul a gyomrokat sem nehezítik el. Hűsöljünk és lakjunk jól egy csapásra nyári receptekkel!
Nézd meg galériánkban a hétre szánt nyári ételeket, a receptekért kattints a képre!
Gyors kánikulamenü vár, hűs, nyári ízekkel
HÉTFŐ: Kovászos uborkás gazpacho
A paradicsomos leves talán egyike a leghűsítőbb nyári fogásoknak: ha kellően behűtjük, csodásan hidratál, de kenyértartalma miatt könnyeden laktat is. „Magyarosítása” is lehetséges: a szezon első kovászos uborkáit turmixolhatjuk a gazpachóba. Isteni lesz!
KEDD: Marinált paradicsomos tésztasaláta
A legnagyobb melegben még egy egyszerű paradicsomos tészta elkészítését is szívesen kihagynánk...de hát enni mégis kell valamit. Essen a választásunk a marinált paradicsomos tésztasalátára, amelyhez mindössze a pennét, fusillit vagy farfallét kell megfőzni, az elkészítés többi része már „hidegen” folyik majd.
SZERDA: Lencsés tabulé
Ugyan a lencse talán nem a legnyáribb alapanyagg, a belőle készíthető ételek (főzelék, leves, fasírt) pedig nem a legkíméletesebbek a gyorunkkal, így is fogyaszthatjuk a kisszemű hüvelyest a nagy melegben. Készítsünk belőle tabulét, ami egy friss, zöldségekkel telepakolt saláta. Mellé egy szelet friss kenyér: és már meg is van a hűsítő, de laktató ebédünk.
CSÜTÖRTÖK: Gyors tejfölös karalábéleves
30 perc alatt összedobható ez a tejfölös leves, ami frissen, melegen a legfinomabb, de ha esetleg behűtenénk, és hidegen kanalaznánk, arra is van lehetőség. Utána egy gyors sütemény vagy egy gyümölcssaláta még beférhet, de nem kötelező.
PÉNTEK: Gyors zöld olívabogyós tészta
Tésztával jóllakni mindig kellemes nyáron, főleg, ha a szósz és a felhasznált alapanyagok sem terhelik meg túlságosan a gyomrot. Mindezen feltételek csodásan teljesülnek a péntekre szánt ebédben, a gyors olajbogyós tésztában. Megéri belőle nagy fazékkal főzni, hadd maradjon vacsorára vagy másnapra is.
SZOMBAT: Krémes citromos serpenyős csirke
Hétvégére készíthetünk valami kiadósabbat, persze továbbra is gyorsan, nehogy a tűzhely mellett állva megfőjünk mi magunk is. A krémes citromos csirke kiváló választás, ugyanis egy edényben, mindössze 25 perc alatt áll össze, a citrusos szósztól pedig lehengerlően frissítő ebédélményt ad.
VASÁRNAP: Olasz paradicsomszószos hal (Pesce in umido)
A hét legelegánsabb, mégis leghanyagabb fogása vasárnapra maradt, amit tényleg nevetségesen kevés munkával az asztalra varázsolhatunk. Az olasz paradicsomszószos hal bája éppen ez: egyszerű, mégis leesik majd tőle minden áll...igen, még a hekk- és halászléfanatikusoké is.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több nyári ötlet, recept és finomság vár: