Akinek nincs olyan nagy szerencséje, hogy eltölthet egy hetet vígan bográcsozva a Balaton szimpatikusabb partján, az se csüggedjen, hiszen ezen a héten csupa olyan fogást fogunk készíteni, ami gáztűzhelyen rotyogtatva is elhozza a kellemes nyárérzést. Szaftos raguk, zöldséges és húsos egytálételek kerülnek majd az asztalra – ezeket kanalazva és tunkolva egy pillanatra elfelejthetjük, hogy a panel hányadik emeletén ülünk épp. Főzésre fel!
Nézd meg galériánkban a hétre szánt bográcsebédeket, a receptekért kattints a képre!
Bográcsételeket főzünk, akár a gáztűzhelyen is
HÉTFŐ: Sültpaprikás tarhonya
Bográcsban egy sor különféle tarhonyás finomságot készíthetünk, és ha kivételesen letérnénk a klasszikus, pásztoros útról, akkor nyúljunk ehhez a sült paprikás szószban úszó tésztaételhez.
KEDD: Laktató chilis bab
Kikerülhetetlen, ha bográcsozásról van szó, persze odahaza, a lakásban is gyakran előkerül, ráadásul itt jóval gyorsabban meg is fő, mint a pattogó tűzön. Használhatunk hozzá száraz vagy konzerv babot is, attól függően mennyi időnk van.
SZERDA: Tejfölös gombapörkölt
A pörköltök közül kivételesen egy húsmenteset főzhetünk meg a héten: a gombából zseniálisan laktató, tejfölös-paprikás szafttal csábító ebéd születik szerdára. Rizzsel, de nokedlivel is tálalhatjuk, persze, ha nem akarunk ennyit főzni, egy szelet foszlós kenyér is megteszi.
CSÜTÖRTÖK: Klasszikus tárkonyos csirkeraguleves
A leglaktatóbb, leggazdagabb, zöldségeket és húst is a tányérra tevő leves kétség kívül a raguleves. Főzzük ma csirkéből, jó tejfölösen, enyhén savanykásan, a szezon éppen kapható legfinomabb zöldségeivel!
PÉNTEK: Tökös lecsó rusztikusan
Lecsó nélkül nincs se nyár, se nyári bográcsozás. Persze a zöldségragu úgy is isteni élményt nyújt, ha otthon, a konyhában dobjuk össze, majd a nyitott ablak és a városzaj társaságában fogyasztjuk el. Egy kevés füstölt paprikával vagy füstölt szalonnával pedig a bográcsízt is pótolhatjuk.
SZOMBAT: Temesvári tokány
Nyáron még a nagy húsevőknek sem mindig fűlik a foga ahhoz, hogy minden nap rántott szeleteket vagy pörkölteket faljanak. A nehézkesebb fogások helyett választhatunk szerencsére olyan recepteket is, amelyek jóllakás mellett nem tesznek kómába. Az alábbi zöldbabos tokány is ilyen: tunkoljuk vígan hétvégén!
VASÁRNAP: Házi káposztás lángos
Aki tényleg komoly szinten űzi a bográcsozást, tudhatja, hogy a kondérban sül nyáron tökéletesre a lángos. Végső soron persze mindegy, hol sütjük, a lényeg, hogy frissen, azon melegében fogyasszuk el a tésztakorongokat, tejföllel, sajttal, ahogy nekünk tetszik.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több nyári ötlet, recept és finomság vár: