Van, hogy gyorsan kell ebédet varázsolni az asztalra, ilyenkor jó, ha van a fagyasztóban mirelit sült krumpli. Bár gyorsan megvan, és nem kell utána takarítani, azért mégsem olyan az íze a fagyasztott sült krumplinak, mintha frissen készítetted volna. A sokakat érintő probléma megoldásért kiáltott, így a profi szakácsok több módszert is kikísérleteztek arra, hogy a rohanós sültkrumpli-evés is izgalmasabb legyen.
A nulladik lépés ebben a folyamatban a mirelit sült krumpli megválasztása: a hullámos forma előnyösebb, mert a kis fodrokba könnyebben beletapad a só és más fűszerek, így a végeredmény is finomabb lesz.
Használj sütőrácsot
RJ Harvey séf, a Potatos USA igazgatója azt javasolja, hogy süsd a fagyasztott krumpliszálakat rácson, mivel így minden darab egyenletesen át tud sülni a jobb légáramlásnak köszönhetően. A végeredmény ropogós, aranybarna sült krumpli lesz.
Airfryerrel olaj nélkül is elkészítheted
Lauren Koeppe, a Create Hospitality alapítója az Airfryerre esküszik, ha sült krumpliról van szó. Ekkor 200 fokon 12-14 percig kell sütni a krumplit, félidőnél pedig megforgatni. A végeredmény ropogós, ráadásul az olajjal vagy sütőpapírral sem kell bajlódnod. A hátránya, hogy egyszerre nem lehet nagyobb mennyiséget készíteni vele.
Só és minden, mi jó
Koeppe emellet azt is javasolja, hogy a sült krumplit azonnal sózd meg, miután kivetted a sütőből, így maximalizálhatod az ízélményt. Érdemes apró szemű sót használni még amikor meleg és olajos a krumpli, mivel így jobban rátapad a szemekre.
Ínyenc fűszerezés
A só mellett más fűszereket is használhatsz a krumplidra, például igazi gourmet színt adhatsz az ételnek,ha fokhagymaporral vagy friss rozmaringgal hinted meg, de abban sem akadályoz meg senki, hogy szűz olívaolajjal vagy szarvasgombaolajjal öntözd meg.
A kulcs az öntet
A kaliforniai Great Oak Steakhouse séfje, Jose Mendoza szerint a titok az öntetben rejlik. Ő például a francia hagymaleves szaftjával önti le a krumplit, amire aztán gruyere-t és mozzarellát csorgat. A chili és olvasztott sajt kombinációja is ütős párost alkot a sült krumplival.
A savas alapanyagok kihozzák az ízeket
Harvey szerint a savas alapanyagok felerősítik az ízeket, így a citrusok leve, ecet vagy savanyú uborka jól passzol a ropogós sült krumplihoz.
Sörös bunda a roppanósságért
Szintén Mendoza volt, aki egy elég meglepő javaslattal állt elő: készíts sörből bundát a sült krumplinak. Ehhez keverj össze egy bögre lisztet tojással és egy bögre sörrel, majd adj hozzá fűszereket tetszés szerint. Forgasd meg ebben a keverékben a krumplit, majd süsd a megszokott módon.
Ezeket olvastad már?
Szerintünk ez a RAKOTT KRUMPLI két legfinomabb receptje!
A magyar konyha egyik klasszikusát hoztuk el nektek, a pepecselős, de annál laktatóbb és finomabb rakott krumplit, ráadásul a jól megszokott recept mellett egy még ízletesebb, még szaftosabb opciót is mutatunk!
NosaltyMajoránna, a szuperfűszer - elmondjuk, hogyan tárold
Tudtad, hogy a legtöbb szakács a szárított majoránnát részesíti előnyben a friss változattal szemben, és ennek oka van?
Jenei GrétaA TÁRKONY, azaz a sárkányfű ezer arca – lépj túl...
Az ókorban kígyómarás ellen használták, manapság pedig csak beleszórjuk egy unásig ismételt levesbe, pedig több figyelmet érdemelne: íme a sokoldalú tárkony!
Hajnal StefiSzerző: Szász Nóra