Ha jót akarsz a testednek, étkezz helyesen! Oké, ez a közhely tényleg unalmas, de be kell látni, hogy van benne igazság. Nem kell nagy dolgokra gondolni, akkor is sokat teszel magadért, ha néhány fontos ételt rendszeresen beiktatsz az étrendedbe.
Az alma két vegyülete, a katechin és a kvercetin segít a stroke, a szívbetegségek és a rák megelőzésében, a bőr rugalmasságának megőrzésében. Az alma gazdag oldható rostokban, pektinben is, amelyek csökkenthetik a vér koleszterinszintjét.
A teljes kiőrlésű árpa és más teljes kiőrlésű gabonafélék, például a rozs és a zab fitinsavat tartalmaznak, amelyről kimutatták, hogy gátolja a rák növekedését. A teljes kiőrlésű gabonákban magas a rosttartalom, ami hozzájárul az emésztőrendszer és a keringési rendszer egészségének megőrzéséhez.
Egy, a közelmúltban végzett vizsgálat szerint az erős antioxidánsok közül az áfonya lehet a legjobb az időskori betegségek megelőzésére. Megállapították, hogy a napi 100 g fogyasztása segíthet megakadályozni a memóriavesztést,és új agysejteket stimulálhat növekedésre.
A brokkoliban sok az antioxidáns, a C-vitamin és az indol, ezek a vegyületek segítenek a tüdő-, emlő- és vastagbélrák elleni küzdelemben. Gazdag liponsavban, zsírsavban is, ami az agyi kapacitás növeléséhez járulhat hozzá. A brokkoliban lévő lutein és zeaxanthin az egészségnek megőrzésében és az Alzheimer-kór elleni védelemben is szerepet játszhat.
A sárgarépa a legjobb karotinforrás. A karotin erős antioxidáns, ami fontos a rákos megbetegedések megelőzésében. A rendszeres sárgarépafogyasztás segíthet megelőzni a szürkehályogot, minimalizálhatja az éjszakai vakság kialakulásának kockázatát, és csökkentheti a káros koleszterint. A karotinok védik a bőrt a napsugárzástól és a ráktól is.
A friss - lehetőleg organikus - tojás kiváló étel. Sok szelént tartalmaz, amely nem hiányozhat azok étrendjéből, akik rákkal vagy szívbetegséggel küzdenek. Remek jódforrás, amely elősegítheti a pajzsmirigy egészséges működését. Lecitintartalma segít megelőzni a szívbetegségek és az epekövek kialakulását. A tojás vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag. E-vitamin- és cinktartalma az idősek számára nagyon fontos.
Ezeket olvastad már?
Ezeket olvastad már?
Miért érdemes ZELLERSZÁRAT enni? Mutatjuk az egészségügyi előnyöket
Ropogós, kevés kalória van benne, magas a tápanyagtartalma és hidratál, mi az? Hát persze, hogy a zellerszár!
Jenei GrétaMiről árulkodnak az ételek természetes színei?
Ha tudunk olvasni a természetes táplálékok színeiből, nagy eséllyel megadhatjuk a testünknek azokat a tápanyagokat, amelyekre szüksége van.
Jenei GrétaA varázslatos LENMAG: eszméletlen élettani hatások mini testbe zárva
Tudtad, hogy a kis lenmagok tele vannak omega-3-mal, rostokkal, fehérjével?
Jenei GrétaTőzegáfonya, a titkos nagyágyú – elmondjuk, miért imádjuk
Nem véletlenül nevezik a tőzegáfonyát is szuperételnek. Nézzük, milyen jó tulajdonságai vannak ennek az alapanyagnak.
Jenei GrétaCímlapkép: Getty Images