Újévkor nem mindegy, hogy mit eszünk. Itthon sokan tartják a babonákat, ezért esznek lencsefőzeléket vagy sertéssültetaz év első napján. Minden országban más ételek hozzák meg a szerencsét, a jólétet és egészséget, Ausztriában például marcipánmalacot, míg Lengyelországban savanyított heringet szokás ilyenkor fogyasztani.
1. Hoppin' John - Egyesült Államok
A Hoppin' John egy sertéshúsból készült fogás, feketeszemű borsóval (pénzérméket szimbolizálja), rizzsel és zöld színű snidlinggel, újhagymával, ami az amerikai készpénz színére utal. Az USA déli államaiban úgy tartják, hogy az étel szerencsét hoz, ha újév első napján fogyasztjuk.
2. Tamale - Mexikó
Ez a mexikóiak "töltött káposztája". A tamale nem más, mint hús, zöldségek és sajt keveréke kukoricacsuhéba töltve. Tipikus ünnepi étel Mexikóban, újév előtt a család nő tagjai összegyűlnek, és több mint száz kis húsos batyucskát készítenek. Az év első napján szokás mellé menudot, azaz mexikói pacallevestfogyasztani, ami tökéletes a másnaposság ellen.
3. Oliebollen - Hollandia
Ha télen Hollandiában jársz, biztosan találkozni fogsz az oliebollent árusító food truckokkal. A holland fánk ilyenkor nagyon népszerű. Igazán gyors és könnyű elkészíteni házilag is.
4.Kransekake - Dánia és Norvégia
A Kransekake egy mandulisztből, cukorból és tojásfehérjéből készülő toronyszerű édesség, amit karácsony mellett újévkor is előszeretettel fogyasztanak Dániában és Norvégiában. Előfordul, hogy marcipánt is használnak hozzá, illetve bor köré tekerik. A sütemény különleges, direkt erre a célra kialakított formában készül.
5. Soba tészta - Japán
Japánban hajdinalisztből készült soba tésztával vesznek búcsút az óévtől, és üdvözlik az újévet Szilveszter estéjén. Fogyasztása egészen a 17. századik nyúlik vissza, azóta úgy tartják, hogy az étel hosszú életet és jólétet hoz. A japánok a soba mellett még mochit is esznek, ami évről évre halálos áldozatokat is követel.
6.Marcipánmalac - Németország és Ausztria
Ausztriában és Németországban nagyon hasonlóak az újévi ételek, mint nálunk. A két országban is sertést esznek újév napján, valamint szokás malacka formájú marcipánokat, úgynevezettMarzipanschwein-eket készíteni. A bécsi pékségekben is jócskán találni malacformájú pékárukat, ha ott jártok, kóstoljátok meg őket!
7. Savanyított hering - Lengyelország és Skandinávia
Lengyelországban és a Skandináv-félszigeten a hering olyan, mint nálunk a csirkemell, rengeteget esznek belőle. Újév éjszakáján az ezüstös színű halat azért eszik, hogy jólétet hozzon a jövő évre. Krémes szósszal, vagy egyszerűen csak hagymával szokás fogyasztani.
Ezeket olvastad már?
Szilveszteri és újévi ételek a lencsén túl - Ezt eszik...
Nemcsak nálunk, hanem más országokban, földrészeken is kapcsolódnak az újévi ételekhez babonák, hagyományok, amiktől szerencsét és jólétet várnak.
Petrás GabriellaEzeket tedd és edd az év első napján, hogy egész...
Mint minden ünnepünkhöz, a szilveszterhez is kapcsolódnak régi babonák, amikkel megalapozhatjuk a szerencsénket. Te betartod a szilveszteri babonákat?
Petrás Gabriella7 gyönyörű szilveszteri teríték, ha az otthonodban köszöntitek az újévet
Konfetti, szerpentin és papírcsákó? Láss tovább a sablonos szilveszteri kiegészítőkön, és terítsd meg az ünnepi asztalt úgy, hogy minden vendéged megcsodálja!
Petrás Gabriellavia CNN