7 különleges fogás, amit Újév napján esznek az emberek

Minden országban más-más ételhez köthető babona, hiedelem. Van, ahol a borsó, máshol a malac fogyasztása hozza meg szerencsét az új esztendőre!

Újévkor nem mindegy, hogy mit eszünk. Itthon sokan tartják a babonákat, ezért esznek lencsefőzeléket vagy sertéssültetaz év első napján. Minden országban más ételek hozzák meg a szerencsét, a jólétet és egészséget, Ausztriában például marcipánmalacot, míg Lengyelországban savanyított heringet szokás ilyenkor fogyasztani.

1. Hoppin' John - Egyesült Államok

A Hoppin' John egy sertéshúsból készült fogás, feketeszemű borsóval (pénzérméket szimbolizálja), rizzsel és zöld színű snidlinggel, újhagymával, ami az amerikai készpénz színére utal. Az USA déli államaiban úgy tartják, hogy az étel szerencsét hoz, ha újév első napján fogyasztjuk.

2. Tamale - Mexikó

Ez a mexikóiak "töltött káposztája". A tamale nem más, mint hús, zöldségek és sajt keveréke kukoricacsuhéba töltve. Tipikus ünnepi étel Mexikóban, újév előtt a család nő tagjai összegyűlnek, és több mint száz kis húsos batyucskát készítenek. Az év első napján szokás mellé menudot, azaz mexikói pacallevestfogyasztani, ami tökéletes a másnaposság ellen.

3. Oliebollen - Hollandia

Oliebollen

Belgiumban és Hollandiában népszerű fánk, amit főleg szilveszterkor esznek, de utcai árusoknál egész télen megtalálható. Gyors, könnyű, és sokkal kevésbé olajos, mint a hagyományos ...

Ha télen Hollandiában jársz, biztosan találkozni fogsz az oliebollent árusító food truckokkal. A holland fánk ilyenkor nagyon népszerű. Igazán gyors és könnyű elkészíteni házilag is.

4.Kransekake - Dánia és Norvégia

A Kransekake egy mandulisztből, cukorból és tojásfehérjéből készülő toronyszerű édesség, amit karácsony mellett újévkor is előszeretettel fogyasztanak Dániában és Norvégiában. Előfordul, hogy marcipánt is használnak hozzá, illetve bor köré tekerik. A sütemény különleges, direkt erre a célra kialakított formában készül.

5. Soba tészta - Japán

Japánban hajdinalisztből készült soba tésztával vesznek búcsút az óévtől, és üdvözlik az újévet Szilveszter estéjén. Fogyasztása egészen a 17. századik nyúlik vissza, azóta úgy tartják, hogy az étel hosszú életet és jólétet hoz. A japánok a soba mellett még mochit is esznek, ami évről évre halálos áldozatokat is követel.

6.Marcipánmalac - Németország és Ausztria

Ausztriában és Németországban nagyon hasonlóak az újévi ételek, mint nálunk. A két országban is sertést esznek újév napján, valamint szokás malacka formájú marcipánokat, úgynevezettMarzipanschwein-eket készíteni. A bécsi pékségekben is jócskán találni malacformájú pékárukat, ha ott jártok, kóstoljátok meg őket!

7. Savanyított hering - Lengyelország és Skandinávia

Lengyelországban és a Skandináv-félszigeten a hering olyan, mint nálunk a csirkemell, rengeteget esznek belőle. Újév éjszakáján az ezüstös színű halat azért eszik, hogy jólétet hozzon a jövő évre. Krémes szósszal, vagy egyszerűen csak hagymával szokás fogyasztani.

Ezeket olvastad már?

via CNN

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...