A Tasty gyűjtésében most olyan konyhai praktikákkal találkozhatunk, amelyek az ígérik, hogy velük könnyebb és gyorsabb lesz a főzés, vagy épp finomabb az étel, de a valóságban ennek pont az ellenkezője az igaz. Felesleges, időrabló vagy épp teljesen tévutas megoldásokból mutatunk most nektek hetet.
Rántottába bort
Rengeteg Tik-tok és Youtube-csatornán találkozni azzal az újkeletű konyhai trükkel, hogy a habkönnyű rántottához tegyünk egy kevés gyöngyözőbort a felvert tojáshoz. A valóságban azonban a rántotta ahelyett, hogy légiesen könnyű lett volna, furcsán édeskés ízű lett – egyáltalán nem olyan, amilyennek egy finom rántottát képzelne az ember. Ha igazán krémes, légies rántottát szeretnél, adj hozzá egy kevéske vizet, vagy sütés közben gyakori kevergetés mellett adj hozzá vajat.
Rántottába keményítőt
A másik rántottás trükk, hogy kukoricakeményítőt szórnak a felvert tojásba, hogy a rántotta igazán krémes legyen. A dolognak valójában semmi értelme, hiszen csak feleslegesen „lisztes” íze lesz a tojásnak. Helyette ahogy fent írtuk, kevergessük bőszen a tojást a serpenyőben, adjunk hozzá jó sok vajat, és a hőfok ne legyen közepesnél melegebb, így lesz ideje lassan krémesre sülni a tojásnak anélkül, hogy megégne.
Hámozási egyszeregy
A főtt tojás meghámozásához is megannyi tippet és trükköt találni keresztül-kasul a neten, pedig a világ egyik legegyszerűbb dolgáról van szó:
a lényeg, hogy a tojás héja alatt vékony hártyát egyenletesen le tudjuk választani a tojásról.
Ehhez csak annyit kell tenni, hogy a forró tojást pár másodpercre hideg víz alá tesszük, majd a konyhapulton vagy deszkán kis erővel megnyomva végiggörgetjük egyszer-kétszer.
Az így keletkezett apró repedések segítségével pillanatok alatt szinte egyben leszedhető majd a tojás héja.
Hummusz
A krémes, igazán finom hummusz titka nem feltétlenül a különböző titkos hozzávalókban, elkészítési módokban rejlik. Nem kell hozzá jég, nem kell sem forrónak, sem hidegnek lennie a csicseriborsónak. A lényeg ugyanis abban van, hogy mennyi ideig és milyen teljesítményű gépben dolgozzuk krémesre a hozzávalókat, valamint fontos, hogy ellenőrizzük, van-e elég folyadék a mixerben, hogy tudjuk dolgozni a gép. Ha nincs, akkor pótoljuk: ez lehet hideg víz, de citromlé is.
Egyedényes tészták
Sokfelé találkozni olyan receptekkel, amelyekben a tésztát együtt főzik meg a paradicsomos szósszal, hogy aztán egy ízbomba és gyorsan elkészülő fogást tálaljanak fel a családnak. A valóságban, ha az ember nem tudja éppen jól kimérni, hogy az adott mennyiségű tésztához tényleg mennyi folyadékra van szükség, könnyen megtörténhet, hogy a tészta úgy magába szívja a szószt, hogy aztán az eredmény száraz és csirizes lesz. Vagy épp fordítva:
a szósz állagának nem tesz jót a tésztából kifővő rengeteg keményítő, a tészta viszont rég túl van már az al dente-állapoton, mire a szósz megfelelően besűrűsödik.
Mikrós süti - inkább ne!
Mióta létezik mikrohullámú sütő, léteznek a varázslatosan egyszerűnek bemutatott, egyetlen bögrében elkészíthető, pillanatok alatt csodásan összeálló mikrós kakaós, kevert sütik is.
Csak aztán valahogy a valóságban sosem sikerülnek úgy, mint a képeken. Inkább ne készítsünk sütit bögrében a mikróban.
Mosogatógép főzésre?
Vannak, akik esküsznek arra, hogy a mosógatógépben nemcsak edényeket lehet tisztítani, hanem be lehet tenni a felmosó mopot is, sőt egyesek előszeretettel főznek is benne például zöldségeket. Mi inkább nem próbálkoznánk meg a dologgal – tekintve, hogy nem minden alkalommal lesz makulátlanul tiszta, és mosószermaradványoktól mentes a gép, azt pedig semmi sem garantálja, hogy a gépbe tett, elvileg jól lezárt edénybe tényleg nem jut be semmi. Szappanízű krumplit pedig minek enni, amikor a tűzhelyen is meg lehet főzni pár perc alatt.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több okosság: