7 konyhai trükk, ami egyáltalán nem működik

Hasznos főzési tippekkel tele van az internet, vannak közülük olyanok, amelyek tényleg hatalmas invenciót hoznak a konyhában, és valóban időt spórolhatunk velük, finomabb lesz tőlük az étel, vagy épp egyszerűbb a főzés. De legalább ennyi haszontalan, teljesen téves elképzeléssel is találkozhatunk, amelyek egyenesen megkeserítik a főzést.

A Tasty gyűjtésében most olyan konyhai praktikákkal találkozhatunk, amelyek az ígérik, hogy velük könnyebb és gyorsabb lesz a főzés, vagy épp finomabb az étel, de a valóságban ennek pont az ellenkezője az igaz. Felesleges, időrabló vagy épp teljesen tévutas megoldásokból mutatunk most nektek hetet.

Rántottába bort

Rengeteg Tik-tok és Youtube-csatornán találkozni azzal az újkeletű konyhai trükkel, hogy a habkönnyű rántottához tegyünk egy kevés gyöngyözőbort a felvert tojáshoz. A valóságban azonban a rántotta ahelyett, hogy légiesen könnyű lett volna, furcsán édeskés ízű lett – egyáltalán nem olyan, amilyennek egy finom rántottát képzelne az ember. Ha igazán krémes, légies rántottát szeretnél, adj hozzá egy kevéske vizet, vagy sütés közben gyakori kevergetés mellett adj hozzá vajat.

Krémesen lágy, hajtogatott rántotta

Az egész nap reggelizni vágyók receptje következik. Az ausztrál stílusú specialty kávézók kínálatának az egyik legnépszerűbb étele az úgymond „hajtogatott” vagy „gyűrött” ...

Tofurántotta

A tofurántotta a hagyományos tojásrántotta vegán alternatívája, ennek megfelelően pedig egyszerűen elkészíthető, igazán ízletes és magas a fehérjetartalma. Alig 15 perc alatt ...

Rántottába keményítőt

A másik rántottás trükk, hogy kukoricakeményítőt szórnak a felvert tojásba, hogy a rántotta igazán krémes legyen. A dolognak valójában semmi értelme, hiszen csak feleslegesen „lisztes” íze lesz a tojásnak. Helyette ahogy fent írtuk, kevergessük bőszen a tojást a serpenyőben, adjunk hozzá jó sok vajat, és a hőfok ne legyen közepesnél melegebb, így lesz ideje lassan krémesre sülni a tojásnak anélkül, hogy megégne.

Hámozási egyszeregy

A főtt tojás meghámozásához is megannyi tippet és trükköt találni keresztül-kasul a neten, pedig a világ egyik legegyszerűbb dolgáról van szó:

a lényeg, hogy a tojás héja alatt vékony hártyát egyenletesen le tudjuk választani a tojásról.

Ehhez csak annyit kell tenni, hogy a forró tojást pár másodpercre hideg víz alá tesszük, majd a konyhapulton vagy deszkán kis erővel megnyomva végiggörgetjük egyszer-kétszer.

Az így keletkezett apró repedések segítségével pillanatok alatt szinte egyben leszedhető majd a tojás héja.

A lényeg, hogy a tojás héja alatt vékony hártyát egyenletesen le tudjuk választani a tojásról

Hummusz

A krémes, igazán finom hummusz titka nem feltétlenül a különböző titkos hozzávalókban, elkészítési módokban rejlik. Nem kell hozzá jég, nem kell sem forrónak, sem hidegnek lennie a csicseriborsónak. A lényeg ugyanis abban van, hogy mennyi ideig és milyen teljesítményű gépben dolgozzuk krémesre a hozzávalókat, valamint fontos, hogy ellenőrizzük, van-e elég folyadék a mixerben, hogy tudjuk dolgozni a gép. Ha nincs, akkor pótoljuk: ez lehet hideg víz, de citromlé is.

Egyedényes tészták

Sokfelé találkozni olyan receptekkel, amelyekben a tésztát együtt főzik meg a paradicsomos szósszal, hogy aztán egy ízbomba és gyorsan elkészülő fogást tálaljanak fel a családnak. A valóságban, ha az ember nem tudja éppen jól kimérni, hogy az adott mennyiségű tésztához tényleg mennyi folyadékra van szükség, könnyen megtörténhet, hogy a tészta úgy magába szívja a szószt, hogy aztán az eredmény száraz és csirizes lesz. Vagy épp fordítva:

a szósz állagának nem tesz jót a tésztából kifővő rengeteg keményítő, a tészta viszont rég túl van már az al dente-állapoton, mire a szósz megfelelően besűrűsödik.

A legkrémesebb hummusz

Több trükköt is bevethetünk annak érdekében, hogy a hummuszunk tényleg a lehető legkrémesebb legyen. Ez a recept az összes ilyen trükköt tartalmazza. A végeredmény pedig magáért ...

Mikrós süti - inkább ne!

Mióta létezik mikrohullámú sütő, léteznek a varázslatosan egyszerűnek bemutatott, egyetlen bögrében elkészíthető, pillanatok alatt csodásan összeálló mikrós kakaós, kevert sütik is.

Csak aztán valahogy a valóságban sosem sikerülnek úgy, mint a képeken. Inkább ne készítsünk sütit bögrében a mikróban.

Mosogatógép főzésre?

Vannak, akik esküsznek arra, hogy a mosógatógépben nemcsak edényeket lehet tisztítani, hanem be lehet tenni a felmosó mopot is, sőt egyesek előszeretettel főznek is benne például zöldségeket. Mi inkább nem próbálkoznánk meg a dologgal – tekintve, hogy nem minden alkalommal lesz makulátlanul tiszta, és mosószermaradványoktól mentes a gép, azt pedig semmi sem garantálja, hogy a gépbe tett, elvileg jól lezárt edénybe tényleg nem jut be semmi. Szappanízű krumplit pedig minek enni, amikor a tűzhelyen is meg lehet főzni pár perc alatt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több okosság:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...