7 konyhai mítosz, amit sose kellett volna elhinnünk

Könnyebben hámozható a krumpli, ha főzés előtt bevágjuk a héját? Gyorsabban forr a víz, ha megsózzuk? Itt az ideje, hogy helyretegyünk néhány elképzelést a főzésről!

Amikor néhány évvel ezelőtt elkezdtem ismerkedni a főzés tudományával, rengeteg dologtól óva intettek a szüleim. Húzzam le a lábost a tűzről, ha főzés elején őrölt paprikát szórok a bele, pirítsak rá a rizsre mielőtt felöntöm vízzel, a csirkemellet vágjam a csíkozással merőlegesen, és még sorolhatnám.

A konyha kicsit hasonló egy kémiaszertárhoz, ahol a különböző anyagokat vegyítve más és más reakciókat válthatunk ki anélkül, hogy nagyobb veszélynek tennénk ki magunkat. Rengeteg internetes cikk és videó foglalkozik azzal, hogyan lehet egy kicsit egyszerűbbé tenni a főzést a kezdő szakácsok számára, azonban sok olyan praktika létezik, amelyet csak elméletben sikerül kivitelezni.

Íme néhány olyan konyhai mítosz, amelyről bár sokan állítják, hogy megkönnyíti a főzést, valójában nem sok eredménnyel szolgálnak a gyakorlatban.

1. tévhit: a sózott víz könnyebben forr

Sokszor és sokaktól hallottam már, hogy ha nem sózom meg a vizet forrás előtt, egy örökkévalóságig tart majd felforralni azt. Bár ha másért nem is, de ízesítésként mindenképpen megéri sózni a vizet, a helyzet ugyanis a következő:

A vízhez hozzáadott só valójában növeli a folyadék forráspontját, így a felforrt víz végeredményében forróbb lesz, de nem fog hamarabb felforrni.

2. tévhit: a főtt tojást könnyebb hámozni, ha ecetet öntünk a vízbe

Rengeteg tippet lehet olvasni az interneten arról, hogyan érdemes főzni és hámozni a tojást. Sokan egyszerűen csak finoman elkezdik ütögetni a tojás héját a konyhalapon leterített újságpapírra, egyszerűen megtörik a héjat és leszedik, és olyan is van, aki a forrásban lévő vízhez egy kis ecetet ad, hogy könnyebb legyen a hámozás.

Az igazság az ecetről: a vízzel hígított ecet hozzáadása sehogy sem fog segíteni a könnyebb hámozásban. Egyszerűen csak várjuk meg, amíg felforr a víz és tegyük bele a tojásokat, így biztos nem okoz majd nagy nehézséget a hámozás.

3. tévhit: Könnyebb lehúzni a krumpli héját, ha főzés előtt metszést ejtünk rajta

Egy internetes videóban azt próbálták bizonyítani, hogy a főzés előtt körbevágott krumpli héja szinte magától válik le azután, hogy átfőtt.

Sajnos eddig nem sok bizonyíték utal arra, hogy valóban be kellene vágni a krumpli héját főzés előtt, a klasszikus megoldás sokkal praktikusabb.

4. tévhit: hideg vízzel kell leönteni a frissen szűrt tésztát

A hideg víz kifejezetten rosszat tesz a tésztának, a rajta lévő kéreg ugyanis nem lesz többé tapadós, így a rákerülő szósz sem fogja rendesen beszívni magát.

5. tévhit: a nyers krumpli semlegesíti a túlsózott étel ízét

Több helyen is olvasható, hogy az elsózott levesbe érdemes egy darab nyers krumplit rakni, ez ugyanis semlegesíti a só ízét. Sajnos igazából nem semlegesít semmit, viszont könnyen zavarossá tehet például egy szép húslevest.

6. tévhit: a quinoa is egy gabonaféle

Hamis! A quinoa valójában egy disznóparéjféle, rendszertanilag sehogy sem sorolható a gabonafélékhez. Hisszük vagy sem, legközelebbi rokona nem más, mint a cékla és a spenót.

7. tévhit: magas hő hatására elég az alkohol...

Például a süteményekből. Bár tény, hogy senki sem kerül mámoros állapotba egy szelet puncstortától, a sütés közben valóban veszít a rum alkoholtartalmából, de nem tűnik el teljesen.

EZ IS ÉRDEKELHET:

Ezeket olvastad már?

via: Taste of home

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...