Amikor néhány évvel ezelőtt elkezdtem ismerkedni a főzés tudományával, rengeteg dologtól óva intettek a szüleim. Húzzam le a lábost a tűzről, ha főzés elején őrölt paprikát szórok a bele, pirítsak rá a rizsre mielőtt felöntöm vízzel, a csirkemellet vágjam a csíkozással merőlegesen, és még sorolhatnám.
A konyha kicsit hasonló egy kémiaszertárhoz, ahol a különböző anyagokat vegyítve más és más reakciókat válthatunk ki anélkül, hogy nagyobb veszélynek tennénk ki magunkat. Rengeteg internetes cikk és videó foglalkozik azzal, hogyan lehet egy kicsit egyszerűbbé tenni a főzést a kezdő szakácsok számára, azonban sok olyan praktika létezik, amelyet csak elméletben sikerül kivitelezni.
Íme néhány olyan konyhai mítosz, amelyről bár sokan állítják, hogy megkönnyíti a főzést, valójában nem sok eredménnyel szolgálnak a gyakorlatban.
1. tévhit: a sózott víz könnyebben forr
Sokszor és sokaktól hallottam már, hogy ha nem sózom meg a vizet forrás előtt, egy örökkévalóságig tart majd felforralni azt. Bár ha másért nem is, de ízesítésként mindenképpen megéri sózni a vizet, a helyzet ugyanis a következő:
A vízhez hozzáadott só valójában növeli a folyadék forráspontját, így a felforrt víz végeredményében forróbb lesz, de nem fog hamarabb felforrni.
2. tévhit: a főtt tojást könnyebb hámozni, ha ecetet öntünk a vízbe
Rengeteg tippet lehet olvasni az interneten arról, hogyan érdemes főzni és hámozni a tojást. Sokan egyszerűen csak finoman elkezdik ütögetni a tojás héját a konyhalapon leterített újságpapírra, egyszerűen megtörik a héjat és leszedik, és olyan is van, aki a forrásban lévő vízhez egy kis ecetet ad, hogy könnyebb legyen a hámozás.
Az igazság az ecetről: a vízzel hígított ecet hozzáadása sehogy sem fog segíteni a könnyebb hámozásban. Egyszerűen csak várjuk meg, amíg felforr a víz és tegyük bele a tojásokat, így biztos nem okoz majd nagy nehézséget a hámozás.
3. tévhit: Könnyebb lehúzni a krumpli héját, ha főzés előtt metszést ejtünk rajta
Egy internetes videóban azt próbálták bizonyítani, hogy a főzés előtt körbevágott krumpli héja szinte magától válik le azután, hogy átfőtt.
Sajnos eddig nem sok bizonyíték utal arra, hogy valóban be kellene vágni a krumpli héját főzés előtt, a klasszikus megoldás sokkal praktikusabb.
4. tévhit: hideg vízzel kell leönteni a frissen szűrt tésztát
A hideg víz kifejezetten rosszat tesz a tésztának, a rajta lévő kéreg ugyanis nem lesz többé tapadós, így a rákerülő szósz sem fogja rendesen beszívni magát.
5. tévhit: a nyers krumpli semlegesíti a túlsózott étel ízét
Több helyen is olvasható, hogy az elsózott levesbe érdemes egy darab nyers krumplit rakni, ez ugyanis semlegesíti a só ízét. Sajnos igazából nem semlegesít semmit, viszont könnyen zavarossá tehet például egy szép húslevest.
6. tévhit: a quinoa is egy gabonaféle
Hamis! A quinoa valójában egy disznóparéjféle, rendszertanilag sehogy sem sorolható a gabonafélékhez. Hisszük vagy sem, legközelebbi rokona nem más, mint a cékla és a spenót.
7. tévhit: magas hő hatására elég az alkohol...
Például a süteményekből. Bár tény, hogy senki sem kerül mámoros állapotba egy szelet puncstortától, a sütés közben valóban veszít a rum alkoholtartalmából, de nem tűnik el teljesen.
EZ IS ÉRDEKELHET:
Ezeket olvastad már?
Apró trükkökkel óriási változás: így alakult át ez a pici...
A következő konyha tökéletes példája annak, hogy nem kell az egész házat fenekestől felforgatni, apró trükkökkel is hatalmasat tud változni egy átalakítandó helyiség.
Németh OrsiSzereti Erzsébet királynő a pizzát?
Ha egyszer megkóstoltad, jó eséllyel életed végégig a pizza rabja leszel, de vajon az angol királyi család is szereti az olaszok egyik kedvenc ételét?
Petrás Gabriella10 év után jelentkezik új ízesítéssel a Coca Cola -...
Bő egy évtizede nem jelentkezett teljesen új ízzel, most itt van. A Coca Cola merész ízkombója nem egyöntetű véleményeket hagy maga után.
Brecz JuditFogyást ígérő, veszélyes csodaszerek - te is bedőltél már nekik?
Orvosok szerint be kellene tiltani a celebek felelőtlen és veszélyes, fogyást hirdető reklámjait. Szerinted igazuk van?
Petrás Gabriellavia: Taste of home