7 kis fogadalom a gasztronómiai bakancslistádra

Az év eleje a nagy fogadkozások ideje. Idén ne ígérj magadnak túl nagyot, csak egy kis változást, amit biztos be is tudsz tartani - az is meg tudja változtatni az évedet!

A változás kis dolgokkal kezdődik, ennek ellenére általában nagy fogadalmakkal kezdjük az évet. Pedig a kis változtatások is nagy változásokat tudnak okozni, ráadásul a lelkesedésünk is könnyebben megmarad. Íme 7 apró, gasztróval kapcsolatos dolog, amit ha rendszeresen teszel, egész más lesz az idei éved, mint a tavalyi!

1. Írj családi szakácskönyvet!

Sokszor kesergünk rajta, hogy már soha nem eszünk olyan jó fánkot, mint amit a nagyi sütött, és ó, a Bella néni csülkös bablevese...ennek ellenére az évente egyszer látott rokonok verhetetlen mézes krémesét csak tömjük magunkba, nem gondolva a holnapra, meg arra, hogy senki nem főz száz éves koráig. Gondold végig, melyik családtagod mit készít a legjobban, és szerezd meg a receptet. Ha gyakran találkoztok, szorítsd a sarokba, és ne engedd el, amíg el nem mondja a titkot, ha pedig távol éltek egymástól, akkor zaklasd nyugodtan e-mailben vagy telefonon. Ha pedig van rá lehetőséged, hozz össze egy közös főzést - úgy aztán pláne száz százalék, hogy megtanulod az összes fortélyt!

Nagyi házi zserbója

Semmi kétség, a zserbógyártás igazi mesterei a nagymamák, így nem véletlen hogy ezt a receptet is egy családi gyűjteményből szereztem be!

Anyukám sóletje

Anyukám receptje ez a tradicionális zsidó étel, sertés és tejes étel mentes, de nincs benne a hagyományos kugel. Ha valaki nem ragaszkodik ennyire a szabályokhoz, készítheti akár ...

2. Fedezz fel új boltokat!

Nem uncsi folyton mindent a lakó vagy munkahelyedhez legközelebbi boltban beszerezni? Állandóan ugyanabba a hipermarketbe járni? Nézz körül kicsit máshol is. Nyilván nem arra gondolok, hogy ugyanannak az boltláncnak egy másik üzletébe zarándokolj, de néha nem árt felfedezni új forrásokat is. Nézz utána, milyen speciális boltok vannak a környékeden, melyik hentes, sajtos, pék, zöldséges kínál különlegesen szép árut, és szoríts időt arra, hogy heti egyszer benézz oda, és ott vásárolj. Ha nem jársz piacra, akkor kezd el - ezerszer szebb árút fogsz kapni, mint egy szimpla boltban. Ha nagyobb városban élsz, keress egy speciális fűszerboltot, és vegyél pár új, sosem használt fűszert - amihez természetesen új recepteket is kell majd keresni. A főzés az alapanyagok beszerzésével kezdődik, meglátod, sokkal jobb szívvel állsz majd neki, ha már a beszerző körutat is élvezted!

3. Próbálj ki új recepteket!

Ha az ember minden nap főz, hajlamos észrevenni, hogy ugyanazt az ötven ételt ismételgeti. Jó, a család azt kéri, az a kedvenc, már olyan régen volt...idén változtass! Próbálj ki új konyhákat, új recepteket, új fűszereket. Nem kell mindjárt durván indítani, lehet, hogy egy húsleves rajongó család elsőre sikítófrászt kap egy mangós currytől, de egy ázsiai húslevessel meg lehet próbálkozni. A nehezebb ételeket szereted? Babfőzelék helyett készíts casoulet-et, vastag pizzatészta helyett vékonyat, csirkés Cézár saláta helyett egy kecskesajtos-céklásat, rizses hús helyett rizottót. Kisebb lépésekben könnyebb a változás, és meglátod, a végén alig várod majd, hogy valami újat próbálj ki.

Jamie Oliver pizzája

Jamie szerint a pizza nagyszerűsége az egyszerűségben rejlik. Nincs szükség rá, hogy túl sok mindennel megpakoljuk, mert akkor lesz a legfinomabb, ha kevés, de jó minőségű ...

Phở bò

Ennek a levesnek már igazi kultusza van, nemcsak a nagyvilágban, már itthon is. Sikerének titka talán, hogy elképesztően tartalmas és némileg felidézi bennünk a megszokott húsleves ...

4. Mozdulj ki!

Magyarországon sokáig csak akkor mentünk étterembe, ha valaki megszületett, vagy leértettségizett. Ezen pedig ideje változtatni! Kisebb és nagyobb városokban is egyre több étterem nyílik, a fővárosban pedig igazán megvan rá a lehetőség, hogy akár naponta új helyet teszteljünk. Ez persze főleg az anyagiakon múlik, de próbáld ki, hogy legalább havonta egyszer elmész egy új helyre. Nem kell végigenni a menüt, elég, ha csak azt megkóstolod, milyen a gombapaprikásuk, a pizzájuk, vagy a házi tésztájuk - lényeg, hogy tágítsd a látókörödet, és élvezd, hogy minden különösebb alkalom nélkül eléd teszik a tányért!

5. Magyar ember evés közben igenis beszél!

A legnagyobb hülyeség, amit valaha hallottam, az a "magyar ember evés közben nem beszél" szólás. Mi van? Az étkezés egyik lényege, hogy közben beszélsz - nyilván két falat között persze. Mindegy, hogy a háztartásban ketten vagy heten vagytok - ha rendszeresen főzöl, próbáld meg úgy időzíteni, hogy legalább este együtt üljetek asztalhoz. Teljesen lényegtelen, hogy sprotni van lilahagymával és pirítóssal, tegnapi maradék, vagy szépen összerakott három fogásos vacsora, teríts meg, üljetek le, és beszélgessétek át az egész vacsorát. Ilyenkor kapcsold ki a tévét, mindenki tegye el az okos telefont, és csak egymásra, na meg az ételre figyeljetek. Ez a rutin tesz annyit a családi békéért, mint egy egyhetes nyaralás a Bahama-szigeteken, és semmi extra erőfeszítést nem igényel. Ha egy hétig csináljátok, soha többé nem akartok majd a tévé vagy a számítógép előtt ülve enni.

6. Figyelj a környezetre!

Válaszd ki a szerinted leginkább környezetszennyező konyhai mozzanataidat, és dobd a kukába! Folyó vízzel mosogatsz? Egyszer használatos fertőtlenítő kendővel takarítasz? A lefolyóba öntöd az olajat? Bármelyikben is vagy ludas, sürgősen változtass rajta. Aláírom, hogy az összes eddigi programpont közül ez a legkevésbé mókás, de hosszú távon jól fogod magad érezni, ha a csapot csak öblítéskor nyitod ki, az olajat összegyűjtöd és leadod, és nem veszel többé száz év alatt lebomló mérgező kis kendőket, amiből 5 kell a konyhapult lepucolásához.

7. Főzz közösségben!

Vannak a "nemszeretem" konyhai teendők, amik hosszúak, koszosa, időigényesek - csak épp a végeredményt szeretjük nagyon. Ilyen a paradicsombefőzés, a lekvár eltevés, vagy a savanyítás. ne csináld egyedül! Szedj össze pár barátnőt, vagy rokont, akik ugyanarra készülnek mint te, és csináljátok kalákában! Régen a legtöbb háztartási munkát - a napi főzésen kívül - közösségben végeztek. Próbáljátok ki egyszer, meglátjátok, fele annyira nem lesz fárasztó, és a nap is hamarabb elszalad. Olyan baráti vacsorát is érdemes rendezni, ahol közösen főztök - sokkal kevésbé stresszes, mint ha egyedül készülődnél. A lényeg - közösen főzni midig nagyobb öröm, mint egyedül!

Mandarindzsem

Karácsony után rengeteg mandarin maradt a nyakunkon, így valahogy fel kellett használni őket. Eddig még sosem készítettünk lekvárt, ez volt az első próbálkozás. Kicsit piszmogós, de ...

Kovászolt káposzta

 A kovászolt káposzta Erdélyben közkedvelt igazán. Fűszere: fokhagyma, kapor és borsikafű. A nyári káposzta savanyításhoz kiváló. Többek közt a nyári töltött káposzta ...

Narancslekvár karácsonyra

Nagyiék lefüleltek minket, amikor karácsonyi ajándékokat készítettük nekik, úgyhogy a meglepetés érdekében gyorsan kellett valami más ötlet. Régebben készítettem narancslekvárt ...

Ez is érdekelhet!

Megfogadtad, hogy életmódot váltasz? Ne halogass! Vágj bele most!

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Gyümölcskenyér

Ha könnyen és gyorsan szeretnétek emlékezeteset villantani, akkor ez a gyümölcskenyér kapóra jöhet. Nálunk most aszalt vörösáfonya, cukrozott gyömbér, aranymazsola, dió és étcsoki ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...