7 kajamítosz – ne higgy bennük!

Bocs, ha egy világ omlik össze benned, mert most tudod meg: nem lehetsz füttybajnok, akármennyi sárgarépát rágcsálj is! Bár jól hangzik, de nem igaz.

Egy csomó legenda kereng, miszerint bizonyos élelmiszerek hatására ez vagy az történik velünk. Most 7 ilyen tévhitet foszlatunk szerteszéjjel. Rossz rájönni, hogy nincs igazából Mikulás, de az alábbi badarságokat is csak elterelő hadműveletként mondta neked a mamád.

Fagyasztott gyümölcskocka recept

Mítosz: ha megeszed a görögdinnye magját, dinnye nő a hasadba

Igazság: nemcsak hogy ez a butaság nem történik veled, de a magok még jótékony hatásúak is szervezetedre. Rögtön miután kicsíráztak – ehhez áztasd őket vízbe – , a magok kitűnő cink-, kálium- és magnéziumforrásnak minősülnek. Szórd salátára, vagy rágcsáld magában őket.

Krémsajttal töltött zellerszár recept

Mítosz: ha zellert eszel, kalóriát égetsz

Igazság: sajnos a táplálkozás közben elégetett kalóriákhoz képest túlsúlyban vannak az ételben lévő kalóriák. A zellerszár valóban alacsony kalóriatartalmú – körülbelül 6 kalória/egy közepes szár zeller – , tehát fogyasztása során még mindig távol állsz a bűntudat nélküli étkezéstől.

Korianderes répaleves recept

Mítosz: főzés után a sárgarépa elveszíti minden tápértékét

Igazság: valószínűleg a nagyi volt, aki kitalálta ezt a mesét, ugyanis a sárgarépa még jobb neked párolva, mint nyersen. A párolás során használt zsiradék ugyanis segíti a szervezetünknek szükséges antioxidánsoknak és a béta-karotinnak felszívódását.

Csípős töltött tojás recept

Mítosz: a tojásfogyasztástól nő a koleszterinszintünk

Igazság: a legújabb amerikai guideline szerint az étrenddel elfogyasztott koleszterin nincs jelentős hatással a vér koleszterinszintjére, ez sokkal inkább a genetika függvénye. Ezért fogyasszunk bátran heti 4-5 db tojást, hiszen egyébként gazdag vitaminokban, teljes értékű fehérjében, ásványi anyagokban.

Morzsás sárgarépa recept

Mítosz: ha sok sárgarépát eszel, jobban tudsz majd fütyülni

Igazság: a fütyülés technika kérdése. Akinek nem sikerül a módszert elsajátítania, az sohasem versenyezhet Hacki Tamással.

Mítosz: öt másodperc után még ér felvenni a leesett ételt a földről

Igazság: utálatos dolog elárulni, hogy ez nem igaz! Az amerikai Clemson Egyetem kutatása szerint a földre esett étel akár pár másodpercen belül is fertőződhet kórokozókkal, különösképpen, ha fából vagy égetett cserépből (amilyen a konyhakő is) készült felületre pottyan.

Imádnivaló zöld smoothie recept

Mítosz: A gyümölcslékúra méregtelenítő hatású

Igazság: ha te tényleg eldöntötted, hogy egy héten keresztül csak fodros kelen szeretnél élni, tedd azt, de semmiképpen ne méregtelenítés céljából. A testünk, ugyanis önmagától is méregtelenít, neked csak jó alapanyagokkal kiegyensúlyozott táplálkozást kell folytatnod. Arról nem is beszélve, hogy a léböjtkúra igen költséges, nélkülöz egy csomó alapvető tápanyagot, vitamint, és kellemetlen mellékhatásai is lehetnek. Amúgy meg nagyon szeretünk rágcsálni, nem?

via: purewow.com

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...