Lássuk a medvét, pontosabban a medvehagymát! Összegyűjtöttünk néhány nagyon jól eltalált fogást ebből a friss tavaszi szezonális kedvencből. Vigyázat, hamarosan elfogy!
1. Rosenstein
A Rosenstein família mindig kitalál valami őrületet. Most például azzal rukkoltak elő, hogy saját Rosenstein kávét kínálnak az étteremben, amit – most már nyugodtan mondhatjuk – a legendás Rosenstein Timi-féle sütivel adnak a vendégeknek. De térjünk a medvehagymára. A Rosensteinben mindig érdemes figyelni a szezonális alapanyagokat, mert biztosak lehetünk benne, hogy valamilyen izgalmas formában ott vannak az ajánlatban. Most például ezt a gyönyörű rib eye steaket kíséri egy felejthetetlen medvehagymás püré.
2. Bestia
A Bestia konyháját január óta Krizmanics Norbert vezeti, aki 2018-ban átmenetileg visszavonult a szakácsszakmától, most azonban újult erővel és lendülettel tért vissza egyenesen a Bestiába. Bár a helyen alapvetően a hús a főszereplő, ezúttal egy nagyon friss, nagyon tavaszi, teljesen zöldségek uralta előételt ajánlunk, amely ugyan a fehér spárgára épül, de a legjobb mellékszereplőnek járó díjat minden bizonnyal a medvehagymával készült zöld aioli kapja. Ha visszajön a rossz idő, ez a fogás akkor is emlékeztet rá, hogy a konyhákban tombol a tavasz.
3. Stand25
Ha szezonális alapanyagból készült különlegességet szeretnénk enni, gyakorlatilag semmilyen kockázatot nem vállalunk, ha az étlap előzetes megtekintése nélkül beállítunk a Hold utcai piacra, azon belül is a Stand25-be. Széll Tamás és Szulló Szabina örömkonyhájának koncepciója pont arra épül, hogy a szezonalitás adta lehetőségek segítségével bemutassa a magyar gasztronómia sokszínűségét. A medvehagyma ezúttal egy gombaconsomméba került, amely vajas galuskával érkezik.
4. Szent Donát Borkúria
Tudományos kutatásokkal ugyan nem tudjuk alátámasztani, de a medvehagyma élvezeti értékét határozottan fokozza a Balaton közelsége. Ha az északi parton járunk, mindenképp érdemes tenni egy kitérőt a csopaki Szent Donát Borkúriába, és nem csak azért, mert a tavasz nagy klasszikusa, a medvehagyma-krémleves ilyen színpompában érkezik, ráadásul némi füstölt marhanyelv és kecskesajt kíséretében, hanem azért is, mert ez csak egy abból a sok jóból, amiért évek óta nagyon szeretjük ezt a helyet. Akkor is, amikor Márga volt, és most is.
5. Tábla
A Tábla nemrég egy kis fazonigazításon ment keresztül, és még egy kis csoda is történt vele: előbb újra tudott nyitni, mint ahogyan tervezték. A koncepció alapja továbbra is a „tábla”, azaz a táblás ajánlatok, amelyek naponta vagy a készlettől függően változnak. Az Esca „kistestvérében” egy profi online foglalási rendszer is életbe lépett, így kifejezetten gyorsan és gördülékenyen foglalhat asztalt, aki nem akar lemaradni az ebédről. A Tábla étlapjáról most a marhapofát ajánljuk, amely burgonyával, medvehagymával és reteksalátával érkezik.
6. Le Poulet
A Le Poulet a Pozsonyi úton eredetileg francia stílusú grillcsirkézőnek indult, de aztán elkezdett mindenféle irányba nyújtózkodni, és ez bizony nagyon jól áll neki. A vendégek ma már simán részt vehetnek akár vegán élményvacsorákon is, de a hétköznapokon is bárki tud húsmentes ételeket is választani. Minden nap érdemes figyelni a napi ajánlatot, amelyben mostanában gyakori szereplő ez a medvehagyma-krémleves. A leves különlegessége, hogy úgynevezett medvehagyma-kaviárral készül, ami tulajdonképpen egy medvehagymalében és ecetben áztatott csíra, amitől még frissebb és tavaszibb az íze a levesnek.
7. Bori Mami
A gyöngyösi Bori Mami séfje, Szabó Kevin egy húsmentes medvehagymás étellel rukkolt elő erre a szezonra, ami nem más, mint egy medvehagymás dödölle erdei gombákkal és kávéval. Az amúgy nagyon tartalmas dödöllének kifejezetten jót tesznek ezek a friss tavaszi ízek, szóval ez is egy újabb indok, hogy a Mátrába vegyük az irányt, és együnk egy jót a Bori Mamiban. És még a húsvéti böjtöt sem sértjük meg vele, sőt!