7 hazai étel, ami egy híres magyar nevét viseli - te mindegyik történetét ismerted?

A székelykáposzta tényleg a székelyekről kapta a nevét? Mi köze van Rákóczi Ferencnek a Rákóczi túróshoz? Most kiderül!

Több ételünk van, ami egy híres magyar nevét viseli, és néhány olyan is, amiről tévesen hisszük, hogy valakihez vagy valakikhez köthető. Mutatjuk, melyek azok:

1. Dobostorta

Karácsonyi dobostorta

A dobostorta nemzeti kincs, torta megalkotója Dobos C. József, híres pesti cukrászmester volt 1885-ben. A roppanós karamelltetejű torta is nagy népszerűségnek örvend és nem lehet neki ...

Kezdjük egy olyan desszerttel, amit mindenki ismer. A dobostorta néhány héttel ezelőtt vált Hungaricummá, ezért jó tudni, hogy amegalkotója Dobos C. József. A pesti cukrászmester 1884-ben készítette el az édességet, melyet első alkalommal 1885-ben, az I. Budapesti Országos Általános Kiállításon mutatott be a nagyközönségnek. Kóstolói között ott volt Erzsébet királyné és I. Ferenc József is.

2. Jókai-bableves

Jókai-bableves Gundel alapján

A Jókai bablevesről mindenki tudja, hogy Jókai kedvence volt - azt viszont annál kevesebben, hogy az eredeti receptnek nem sok köze volt a mai változathoz, leginkább egy sertéskörömmel ...

A Jókai-bableves tényleg Jókai Mór magyar regényíróhoz köthető.A leves kapcsán több legenda él. Az egyik szerint az író egyszer a saját ízlése szerint főtt bablevest (nagy szemű bab malackörömmel) rendelt Balatonfüreden, amely kedvence volt, és amit édesanyja illetve felesége, Laborfalvi Róza is sokszor elkészített számára. Egy másik szerint nem ő kérte a malackörömmel és paprikás rántással készült bablevest, de az annyira ízlett neki, hogy onnantól kezdve csak ezt a változatot volt hajlandó megenni.

Ma már ahány ház, annyiféleképpen készítik ezt a levest is. Jókai a Gundel étteremben született tejfölös csülkös bablevesre rá sem ismerne, annyira különbözik attól, amit ő szeretett.

3. Gundel-palacsinta

Klasszikus Gundel palacsinta

A Gundel palacsintát ma már számtalan változatban készítik. Én most a klasszikus változatát hoztam el Turós Emil régi szakácskönyvéből. Az elkészítése kimondottan egyszerű, bátran ...

Ha már szóba került a Gundel étterem, akkor ejtsünk pár szót a Gundel-palacsintáról is. Ennek a desszertnek is érdekes története van. A palacsintaeredeti receptjét nem Gundel Károlynak, hanem Márai Sándor feleségének, Lolának köszönhetjük. Ő adta tovább a receptet Gundeléknek, akik sokáig Márai-palacsintaként szerepeltették azt étlapjukon.

4. Újházi tyúkhúsleves

Újházi tyúkleves

Hogyha nagyon finom egytálételt szeretnél készíteni és elbűvölni a családot, akkor ezt a levest kell megfőznöd. Szerintem ez a levesek királya....

Az Újházi tyúkleves vagy Újházi tyúkhúsleves megnevezése azért érdekes, mert eredetileg kakasból kellene készülnie. Az étel Újházi Ede színészhez köthető. A legenda szerint azért lett belőle mégis tyúkleves, mert Újházi Ede a Gundel étterem elődjében (Wampetics) tett látogatásai során elmondta, hogy ő az érett tyúkdarabokkal, aprólékokkal, jóféle fehér húsdarabkákkal, tésztával és a megfelelő zöldséggel párolt leves kedvelője, és másnap a főszakácstól egy ilyen levest kapott.

5. Székelykáposzta

A székelykáposzta hallatán sokan azt hiszik, hogy az étel a székelyekhez köthető, pedig nem.Az étel receptje Székely József vármegyei főlevéltáros nevéhez fűződik, aki jóban volt Petőfi Sándorral. Neve a költőtől származik. Egyszer mindketten a Gránátos utcai Komló-kertben ebédeltek, de későn érkeztek, ezért már nem volt elég étel számukra. A kocsmáros Székely kérésére a maradék savanyúkáposzta-főzeléket és sertéspörköltet összekeverve szolgálta fel. Petőfi egy következő alkalommal ugyanezt az ételt rendelte Székelykáposztaként.

6.Eszterházy-torta

A dobostorta mellett egy másik nagy klasszikus. Az Eszterházy-torta az osztrák-magyar időkben született. Nevét Esterházy grófról kapta, aki imádta a süteményt. Azt viszont nem tudni a történeti leírások alapján, hogyEsterházy Pál Antal vagy Esterházy Miklós József volt ez a bizonyos gróf.

7. Rákóczi-túrós

Reform Rákóczi túrós

Imádom a Rákóczi túróst, ez pedig egy kicsit talán egészségesebb változata. Cukor nélkül, teljes kiőrlésű lisztből. :) A tészta maradékából pedig remek kis linzereket lehet sütni.

A Rákóczi túróst halva sokan rögtön II. Rákóczi Ferenc fejedelemre gondolnak, de neki semmi köze nincs ehhez az isteni sütihez. Rákóczi János cukrásznak és mesterszakácsnak viszont már annál inkább. A desszert receptje 1937-ben jelent meg először egy szakácsoknak szóló lapban, és onnantól kezdve hamar elterjedt az éttermekben és cukrászdákban ez a finomság.

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...