7 gyakori hiba, ami miatt nem lesznek tökéletesek a sült zöldségeid

A friss nyári zöldségek nemcsak főzve, párolva vagy a sütőben sütve lehetnek finomak, grillezéssel még ízletesebbé varázsolhatjuk őket. De mit NE csináljunk? 

Egy hétvégi családi vagy baráti sütögetésnél aligha tudunk kedvesebb programot találni a jó időben, ilyenkor pedig nemcsak húsokat, de zöldségeket is előszeretettel sütünk. Akár már egy kevés grillezés is elképesztően finom, füstös ízt és teljesen más textúrát tud adni a zöldségeknek, van azonban néhány aranyszabály, amit nem árt betartani, különben könnyen elronthatjuk a végeredményt.
Mi az a 7 hibalehetőség, amit érdemes kikerülni zöldségsütés/grillezés közben? Mutatjuk!

1. Nem főzöd előre a keményebb zöldségeket

Néhány zöldség nagyon igényli az előfőzést, egyszerűen azért, mert ha nyers állapotban dobjuk a grillre, nem puhul meg eléggé. A krumpli, a cékla, az édesburgonya, a tök, vagyis a keményebb állagú zöldségek előfőzést igényelnek. Ez nem azt jelenti - például a krumpli vagy az édesburgonya esetében - , hogy teljesen megfőzzük őket, majd hagyjuk, hogy a sütőlapon/grillen szétessenek, a főzési idő fele tökéletesen elég, hogy előkészítse ezeket az ételeket a grillezéshez!

2. Nem fűszerezel elég bátran

Bizony, ahogy a húsokat is jól meg kell fűszerezni sütés előtt, úgy nem szabad spórolni az ízesítőkkel a zöldségek esetében sem. A só szinte mindig esszenciális eleme az ízesítésnek, de inkább gondolkodj igazi fűszerekben, petrezselyem, oregánó, bazsalikom, rozmaring, ezek csak még ízletesebbé varázsolják majd az ételeket.
3. Cukros pácot használsz
A pácolás húsok és zöldségek esetében is jó ötlet, viszont nem mindegy, mivel kened be a zöldségeket. Ha mondjuk barbecue-szószt vagy valamilyen balzsamecetet használsz, könnyen lehet, hogy cukros páccal dolgozol, amitől a zöldség ugyan karamellizálódik, de könnyen meg is ég. Készíts saját pácot, a lé alapja pedig legyen inkább olajos vagy ecetes, azzal nem lőhetsz mellé!

4. Kevés olajat használsz

A forró sütőfelület mindig legyen olajos! Szebben megpirítja az ételeket, és sokkal kisebb eséllyel égnek oda a zöldségek.

Grillezett töltött gomba

A csiperke, őzlábgomba és a vargánya is mind remek szabadtéren grillezve. Szinte bármivel tölthetjük, de mi most bulgurral, zöldségekkel és egy kevés sajttal bolondítottuk ...

5. Nem különíted el az apróbb alapanyagokat

A kisebb, könnyen szétguruló zöldségeket (csicseriborsó, koktélparadicsom, brokkoli, karfiol, kelbimbó) grillrácson vagy sütőlapon sütve érdemes grillkosárban, alufóliában, grillezésre alkalmas kis lyukú tálban tárolni, így könnyebb lesz őket összeszedni a sütés végén.

6. Túl magas hőfokon sütsz

Mivel ezt a szabályt betartani a legnehezebb, a legegyszerűbb megoldás (már amennyiben nem tudod te magad beállítani a hőfokot a grillezőn), ha a zöldségeket először a grill legmelegebb pontján kezded el sütni, majd szépen fokozatosan kirakod őket a valamivel alacsonyabb hőmérsékletű szélekre.

7. Túl sokáig sütöd őket

A grill ugyanis kb. feleannyi idő alatt képes megsütni és megpuhítani a zöldségeket, mintha a sütőben vagy a tűzhelyen sütnéd őket. Figyelj az időre, ha pedig nem vagy benne biztos, hogy már kész az étel, tegyél egy próbakóstolást, az sosem árthat!

via Thekitchn

Legújabb receptek

Dubaji csoki

A dubaji csoki most óriási őrület, úgyhogy muszáj volt kipróbálnunk, hogy valóban felér e a hírnevéhez.

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...