Egy hétvégi családi vagy baráti sütögetésnél aligha tudunk kedvesebb programot találni a jó időben, ilyenkor pedig nemcsak húsokat, de
zöldségeket is előszeretettel sütünk. Akár már egy kevés grillezés is elképesztően finom, füstös ízt és teljesen más textúrát tud adni a zöldségeknek, van azonban néhány aranyszabály, amit nem árt betartani, különben könnyen elronthatjuk a végeredményt.
Mi az a 7 hibalehetőség, amit érdemes kikerülni zöldségsütés/grillezés közben? Mutatjuk!
1. Nem főzöd előre a keményebb zöldségeket
Néhány zöldség nagyon igényli az előfőzést, egyszerűen azért, mert ha nyers állapotban dobjuk a grillre, nem puhul meg eléggé. A krumpli, a cékla, az
édesburgonya, a tök, vagyis a keményebb állagú zöldségek előfőzést igényelnek. Ez nem azt jelenti - például a krumpli vagy az édesburgonya esetében - , hogy teljesen megfőzzük őket, majd hagyjuk, hogy a sütőlapon/grillen szétessenek, a főzési idő fele tökéletesen elég, hogy előkészítse ezeket az ételeket a grillezéshez!
paprika töltve
Könnyen elkészíthető recept nyáresti sütögetéshez.
krumpliköret
Grillen vagy sütőben, egyre megy - az egyik legfinomabb krumpliköret, ami még önmagában is szuper!
nyárson sültek
Igazi különlegesség mexikói ízvilágban.
2. Nem fűszerezel elég bátran
Bizony, ahogy a húsokat is jól meg kell
fűszerezni sütés előtt, úgy nem szabad spórolni az ízesítőkkel a zöldségek esetében sem. A só szinte mindig esszenciális eleme az ízesítésnek, de inkább gondolkodj igazi fűszerekben,
petrezselyem,
oregánó,
bazsalikom, rozmaring, ezek csak még ízletesebbé varázsolják majd az ételeket.
3. Cukros pácot használsz
A pácolás húsok és zöldségek esetében is jó ötlet, viszont nem mindegy,
mivel kened be a zöldségeket. Ha mondjuk barbecue-szószt vagy valamilyen balzsamecetet használsz, könnyen lehet, hogy cukros páccal dolgozol, amitől a zöldség ugyan
karamellizálódik, de
könnyen meg is ég. Készíts saját pácot,
a lé alapja pedig legyen inkább olajos vagy ecetes, azzal nem lőhetsz mellé!
4. Kevés olajat használsz
A forró sütőfelület mindig legyen olajos! Szebben megpirítja az ételeket, és sokkal kisebb eséllyel égnek oda a zöldségek.
kukoricasaláta
Ha unjátok a klasszikus majonézes kukoricasalátát, akkor itt egy szuper alternatíva. Grillek mellé különösen jól megy!
töltött gomba
A csiperke, őzlábgomba és a vargánya is mind remek szabadtéren grillezve. Szinte bármivel tölthetjük, de mi most bulgurral, zöldségekkel és egy kevés sajttal bolondítottuk ...
zöldségköret
Finom és nagy mennyiségben sem ártalmas.
5. Nem különíted el az apróbb alapanyagokat
A kisebb, könnyen szétguruló zöldségeket (csicseriborsó, koktélparadicsom, brokkoli, karfiol, kelbimbó) grillrácson vagy sütőlapon sütve érdemes grillkosárban, alufóliában, grillezésre alkalmas kis lyukú tálban tárolni, így könnyebb lesz őket összeszedni a sütés végén.
6. Túl magas hőfokon sütsz
Mivel ezt a szabályt betartani a legnehezebb, a legegyszerűbb megoldás (már amennyiben nem tudod te magad beállítani a hőfokot a grillezőn), ha a zöldségeket először a grill legmelegebb pontján kezded el sütni, majd szépen fokozatosan kirakod őket a valamivel alacsonyabb hőmérsékletű szélekre.
7. Túl sokáig sütöd őket
A grill ugyanis kb. feleannyi idő alatt képes megsütni és megpuhítani a zöldségeket, mintha a sütőben vagy a tűzhelyen sütnéd őket. Figyelj az időre, ha pedig nem vagy benne biztos, hogy már kész az étel, tegyél egy próbakóstolást, az sosem árthat!
via Thekitchn