7-féle fűszerpaprikát teszteltünk, mi is meglepődtünk, mennyire különbözőek

A fűszerpaprika sok magyar étel lelke, no de melyik a legfinomabb? Ha eddig úgy gondoltad, nincs nagy különbség köztük, akkor most majd te is meglepődsz!

Szinte nincsen olyan háztartás hazánkban, amiből hiányozna a fűszerpaprika, sőt, sokan szinte elképzelhetetlennek találják, hogy egy jó ebéd vagy vacsora részét ne képezze legalább egy olyan fogás, amiben a szépen pirosló paprika főszerepet kap. Levesek, pörköltalapok, de még a rántotta tetejére szórt nyers változat is édes ízélményeket hív elő bennünk. De milyen is az igazán finom fűszerpaprika? Erre kereste szerkesztőségünk a választ, de mielőtt beszereztük a versenyzőket a boltokból, alaposan elmélyedtünk a kérdésben.

Hét terméket választottunkki, és azért, hogy egyenlő legyen a verseny, ezúttal csak az édes változatokat állítottuk versenybe, a zsűrizésünk szempontjait a következők határozták meg: mennyire intenzív és szép a szín, milyen az illat, és végül, mennyire gazdag az íz.

Fűszerpaprikával készült receptek:

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...

A fűszerpaprikákat ismét vakteszt során kóstoltuk, amin 4-en vettünk részt, a tökéletes élmény eléréséért szerettük volna, ha a paprika íze megfelelően kioldódik a főzés során, ezért lecsót készítettünk belőle. Véleményünk szubjektív, nem szakértői eredményt tükröz.

A Magyar Élelmiszerkönyv szerint:

Fűszerpaprika-őrlemény előállításához kizárólag a fűszerpaprika termése használható fel: a bőr, a magház, az erezet, a termésben lévő magok, valamint változó mértékben a termés más részei, mint a csészelevél és a kocsány. Adalékanyag és egyéb összetevő felhasználása nem megengedett.Amennyiben az őrlemény alapjául szolgáló fűszerpaprika termőhelye kizárólag Magyarország, akkor a minőségi osztályba soroláshoz kapcsoltan, az osztályba sorolással együtt az „édesnemes” megnevezés is feltüntethető.

Íme a FŰSZERPAPRIKÁK – mutatjuk őket a tesztelés sorrendjében:

Kalocsai Fűszerpaprika őrlemény

  • szép intenzív szín, kellemes illat
  • nagyon finom, jó lecsóíz
  • erőteljes fűszerpaprikásutóíz
  • picit paradicsomos az illata

Ár / Tömeg: 363Ft / 40 g

Hungarikum Szegedi Paprika

  • kicsit halványabb a szín a megszokottnál
  • halvány édeskés íz utólag, de művinek tűnik
  • az illata viszont kesernyés
  • nagyon sűrű, lisztes állag

Ár / Tömeg: 455 Ft / 80 g

Le Gusto Fűszerpaprika őrlemény

  • gyönyörű vérnarancs szín
  • nem olyan erőteljes, elenyésző az íze
  • a legerősebb illat
  • nem túl extra, gyengén paprikás

Ár / Tömeg: 299Ft / 100 g

Kalocsai finom őrlésű fűszerpaprika őrlemény

  • fakó és jellegtelen szín a főzés előtt
  • furcsa illata van
  • nem elég édes, ezért savanyú érzetet hagy a lecsó a szájban
  • mű illat, egyáltalán nem kellemes

Ár / Tömeg:299 Ft / 40 g

Lacikonyha édesnemes fűszerpaprika őrlemény

  • mandulaaromásillata van
  • nem igazán kiemelkedő, de finom az íze
  • kesernyés a lecsengése
  • a színe szép, erőteljes piros, ésjóaz állaga is

Ár / Tömeg: 349Ft / 100 g

Szegedi őrölt paprika

  • szomorú sárga színe van
  • nagyon szép a lecsó állaga tőle
  • már-már füstös ízű, kellemes
  • az illata viszont nem túl megnyerő

Ár / Tömeg:229 Ft / 50 g

Kania fűszerpaprika őrlemény

  • nem túl jellegzetes ízű
  • erősen narancsos, életteli szín
  • sűrű állag
  • erőteljesebbnek ízélményrevágytunk

Ár / Tömeg:299 Ft / 100 g

A VÉGEREDMÉNYÜNK:

NévHol vettük?Ár / TömegKilónkénti ár
1. Kalocsai fűszerpaprika őrleményTesco363 Ft / 40 g9075 Ft
2. Szegedi őrölt paprikaTesco229 Ft/ 50 g4580 Ft
3. Lacikonyha édesnemes fűszerpaprikaTesco349 Ft / 100 g3490 Ft
4. Le Gusto fűszerpaprika őrleményAldi299 Ft / 100 g2990 Ft
5. Kania fűszerpaprika őrleményLidl299 Ft / 100 g2990 Ft
6. Hungarikum Szegedi PaprikaTesco455 Ft / 80 g5687 Ft
7. Kalocsai finom őrlésű fűszerpaprikaTesco299 Ft / 40 g7475 Ft

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...