7-féle fűszerpaprikát teszteltünk, mi is meglepődtünk, mennyire különbözőek

A fűszerpaprika sok magyar étel lelke, no de melyik a legfinomabb? Ha eddig úgy gondoltad, nincs nagy különbség köztük, akkor most majd te is meglepődsz!

Szinte nincsen olyan háztartás hazánkban, amiből hiányozna a fűszerpaprika, sőt, sokan szinte elképzelhetetlennek találják, hogy egy jó ebéd vagy vacsora részét ne képezze legalább egy olyan fogás, amiben a szépen pirosló paprika főszerepet kap. Levesek, pörköltalapok, de még a rántotta tetejére szórt nyers változat is édes ízélményeket hív elő bennünk. De milyen is az igazán finom fűszerpaprika? Erre kereste szerkesztőségünk a választ, de mielőtt beszereztük a versenyzőket a boltokból, alaposan elmélyedtünk a kérdésben.

Hét terméket választottunkki, és azért, hogy egyenlő legyen a verseny, ezúttal csak az édes változatokat állítottuk versenybe, a zsűrizésünk szempontjait a következők határozták meg: mennyire intenzív és szép a szín, milyen az illat, és végül, mennyire gazdag az íz.

Fűszerpaprikával készült receptek:

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...

A fűszerpaprikákat ismét vakteszt során kóstoltuk, amin 4-en vettünk részt, a tökéletes élmény eléréséért szerettük volna, ha a paprika íze megfelelően kioldódik a főzés során, ezért lecsót készítettünk belőle. Véleményünk szubjektív, nem szakértői eredményt tükröz.

A Magyar Élelmiszerkönyv szerint:

Fűszerpaprika-őrlemény előállításához kizárólag a fűszerpaprika termése használható fel: a bőr, a magház, az erezet, a termésben lévő magok, valamint változó mértékben a termés más részei, mint a csészelevél és a kocsány. Adalékanyag és egyéb összetevő felhasználása nem megengedett.Amennyiben az őrlemény alapjául szolgáló fűszerpaprika termőhelye kizárólag Magyarország, akkor a minőségi osztályba soroláshoz kapcsoltan, az osztályba sorolással együtt az „édesnemes” megnevezés is feltüntethető.

Íme a FŰSZERPAPRIKÁK – mutatjuk őket a tesztelés sorrendjében:

Kalocsai Fűszerpaprika őrlemény

  • szép intenzív szín, kellemes illat
  • nagyon finom, jó lecsóíz
  • erőteljes fűszerpaprikásutóíz
  • picit paradicsomos az illata

Ár / Tömeg: 363Ft / 40 g

Hungarikum Szegedi Paprika

  • kicsit halványabb a szín a megszokottnál
  • halvány édeskés íz utólag, de művinek tűnik
  • az illata viszont kesernyés
  • nagyon sűrű, lisztes állag

Ár / Tömeg: 455 Ft / 80 g

Le Gusto Fűszerpaprika őrlemény

  • gyönyörű vérnarancs szín
  • nem olyan erőteljes, elenyésző az íze
  • a legerősebb illat
  • nem túl extra, gyengén paprikás

Ár / Tömeg: 299Ft / 100 g

Kalocsai finom őrlésű fűszerpaprika őrlemény

  • fakó és jellegtelen szín a főzés előtt
  • furcsa illata van
  • nem elég édes, ezért savanyú érzetet hagy a lecsó a szájban
  • mű illat, egyáltalán nem kellemes

Ár / Tömeg:299 Ft / 40 g

Lacikonyha édesnemes fűszerpaprika őrlemény

  • mandulaaromásillata van
  • nem igazán kiemelkedő, de finom az íze
  • kesernyés a lecsengése
  • a színe szép, erőteljes piros, ésjóaz állaga is

Ár / Tömeg: 349Ft / 100 g

Szegedi őrölt paprika

  • szomorú sárga színe van
  • nagyon szép a lecsó állaga tőle
  • már-már füstös ízű, kellemes
  • az illata viszont nem túl megnyerő

Ár / Tömeg:229 Ft / 50 g

Kania fűszerpaprika őrlemény

  • nem túl jellegzetes ízű
  • erősen narancsos, életteli szín
  • sűrű állag
  • erőteljesebbnek ízélményrevágytunk

Ár / Tömeg:299 Ft / 100 g

A VÉGEREDMÉNYÜNK:

NévHol vettük?Ár / TömegKilónkénti ár
1. Kalocsai fűszerpaprika őrleményTesco363 Ft / 40 g9075 Ft
2. Szegedi őrölt paprikaTesco229 Ft/ 50 g4580 Ft
3. Lacikonyha édesnemes fűszerpaprikaTesco349 Ft / 100 g3490 Ft
4. Le Gusto fűszerpaprika őrleményAldi299 Ft / 100 g2990 Ft
5. Kania fűszerpaprika őrleményLidl299 Ft / 100 g2990 Ft
6. Hungarikum Szegedi PaprikaTesco455 Ft / 80 g5687 Ft
7. Kalocsai finom őrlésű fűszerpaprikaTesco299 Ft / 40 g7475 Ft

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Diótorta vaníliakrémmel

Puha, légies piskóták és gazdag vaníliakrém alkotják ezt a retró diótortát, amelynek nosztalgikus íze egyszerűen utánozhatatlan. Születésnapra, ünnepre, de akár egy nagyobb ...

Csokis babka

Izraeli kalács, más néven babka: ez a márványosan hipnotikus, gazdag csokikrémmel csavart kalács nem hiányozhat a húsvéti asztalról. Manapság divatos mindenféle izgalmasan újító ...

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

„A minőségből, csak azért, hogy a süti olcsóbb legyen, nem...

Balatonfüred előtt egy megállóval, Arácson tesz le bennünket a vonat, ahol egy mézeskalács-házikóra emlékeztető épületben működik Kara Zsuzsanna cukrászdája. Porcukorillat és igazi cukrászdahangulat vár bennünket, no meg finom és mindig friss sütemények. A cukrászdára cserélt mérnökdiplomáról, a minőségi alapanyagok nélkülözhetetlenségéről, és arról is beszélgettünk, hogy a vendéglátásba sem kell belehalni.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Foszlós kalács húsvéti sonkához

Kihagyhatatlan Húsvétkor! Ha nem sonkához kell, és más az alkalom, akkor csak 8 g sót használjunk, és mazsolát is tehetünk bele. Kellemes Húsvétot kívánok mindenkinek!

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!