A világ egyik legjobb kombója a hideg idő és a forró leves találkozása. Már a gondolat is átmelegíti az embert, hogy beül egy meleg helyre, és elszürcsöl egy tál levest, miközben bámul ki a hidegbe. Ha ne adj' isten még a hó is esik, akkor már a lelkünk is beleremeg a gyönyörbe. Egy levest összedobni többnyire nem olyan nehéz, mint gondolnánk, és kísérletezgetni is viszonylag egyszerű velük, de valami furcsa oknál fogva ehhez az ételtípushoz nyúlunk legutoljára újító szándékkal. Ebben a cikkben összeszedtük azokat az éttermeket, ahol elképesztő leveskölteményekbe futhatunk ezen a télen.
Következzen hát pár olyan hely, ahol nemcsak fantasztikus levest találunk, de az ottlétet is élvezni fogjuk, amíg kanalazunk.
Receptajánló az oldalról:
Liszt Restaurant
Tápla leves
A több ízben a világ legjobb boutique-hoteljának választott Aria Hotel aljában lévő Liszt Étterem egy olyan tányér levest rakott elém, hogy az örökre az agyamba égett. Az egy évszázaddal ezelőtti magyar konyhához is visszanyúló húslevesrecept egy igazi szimfónia. A tökéletes karakterű, harsány alaplében negyed kelbimbók, gomba, omlós marhahúskockák figyelnek, és keresztben a tányéron egy velős csontot imitáló ropogós félcső fekszik, amiben a lényeg lapul: a velő maga. Az egész fogás egy patikamérlegen mért tökély, és még ehhez jön az étterem türkiz színben pompázó luxija, ami így együtt szépen megfejelhet nekünk egy ebédet.
Gettó Gulyás
Gulyásleves
A hely neve, a stílusa, és konyhájuk „szignicsör” étele is ott van az étel nevében. Gulyásleves. Bizony, a Wesselényi utca elején található nagyon-nagyon magyaros étterem egyáltalán nem egy újabb turistacsapda, viszont az ország egyik legnépszerűbb gulyáslevesének lelőhelye. Tény, hogy elsősorban külföldiek támadják be, de a gulyást az anyatejjel magába szívó magyaroknak is megér egy misét a történet, hiszen valóban világklasszis gulyásélménnyel lehetünk itt gazdagabbak.
Ramenka
Ramen
Talán ez az a hely, ahová a legtöbbször jártam csak levesért. Ma már számos ázsiai levesező található a városban, de egykor a Kazinczy utca újkori beröffenésekor a Ramenka volt az egyik első japán stílusú levesező a környéken. Itt kifejezett kultusza van a levesezésnek, és azon belül a szürcsölésnek is, hála a nem klasszikus európai vonalon értelmezett leveseskanalaknak és a pálcikának. Egy leves itt felér egy teljes értékű étkezéssel, egy kalanddal és egy esettanulmánnyal is.
Stand25
Hagymaleves
Széll Tamás és Szulló Szabina elképesztő dolgokat tettek le a magyar gasztronómia asztalára, és amikor étteremnyitásra adták a fejüket, egy egész város várta izgatottan, hogy mégis milyen lesz. Akkor még a piacon mutatkozott be a LEGENDÁS gulyás, amit csak az érthet, aki kóstolta már. Jó hír: az új Attila úti helyen is elérhető! De nézzünk előre is – az új hagymalevesük nekem még nagyobbat jött, a tetején szigetként úszkáló Balaton-sajtos pirítósokkal. Ezzel az étellel már szinte lehetetlen menő helyeken találkozni, hiszen a kétezres évek elején rommá lett járatva, így durva nosztalgia jött rám. És végre, pont azzal az édeskés ízvilággal érkezik, amilyennek a francia hagymalevesnek lennie kell.
St.Andrea
Görcsleves
Imádom, hogy egyre többen nyúlnak a fine dining világából vissza a monarchia kori ízekhez, mert bennük ismeretlen ismerősöket fedezhet fel az ember. Barna Ádám séf egy egész étlapot húzott fel erre a nosztalgiára, aminek az egyik ékköve a görcsleves, aminek receptje a saját nagymamájától származik. De mi is rejlik a lében? Ó, ember, még olvasni is szép: pirított laskagombával töltött tészta, alaplében sült paprika, szikkasztott koktélparadicsom, vajban konfitált burgonya, friss lestyánnal és fermentált lestyánszállal, snidlinggel. Művészet.
Fiastyúk Udvarház
Tyúkleves
Régen nyűgözött le étterem úgy, mint az idén startolt Fiastyúk udvarház, ami egyáltalán nem csak egy étterem. A Rostás-Szabó család által üzemeltetett létesítmény arra helyezi a hangsúlyt, hogy amit csak lehet, maguk termeljenek meg a vendégeiknek. Az étterem mögött hatalmas fűszerkert lapul, saját csirketelepük van, saját szőlő, saját gyümölcsös, és még estig sorolhatnám... Ha leülünk a Fiastyúk egy asztalához, és rendelünk a ház csirkehúsleveséből, az ezer százalék, hogy minden benne lévő elemnek tudják a történetét (jó, a só-borsot kivéve). Az isteni leveshez pedig párosul a Csór melletti pusztaság megnyugtató látványa.
Borbarátok
Halászlé
Nagyon-nagyon furcsa lesz, amit most mondok, de életem egyik legjobb halászlevét Badacsonytomajon ettem, ami nem éppen a halászlevéről híres település. A Borbarátok panzió éttermében történt az "incidens" egy elég hűvös novemberi napon, ami a Fata Pincészet nevéhez köthető. Túl a tökéletes halleven, itt is elég nehéz lenne kiemelni konkrét gyönyöröket, egyszerűen az egész terület, az étterem hangulata, a pincészet az udvarban, a szobák, a fák, a bor, a falu és a személyzet együtt tette emlékezetessé az élményt, amit ahhoz a halászléhez kötök.
Ezeket olvastad már?
8+1 gyönyörű magyar édesség, amit csokimikulás helyett is adhatsz az...
Ha valami igazán különleges és finom ajándékot tervezel adni szeretteidnek, a régi és sokszor silány minőségű mikuláscsomagok helyett válaszd ezeket!
Vass AdriennKipróbáltuk a Burger King húsmentes Whopperét, és ezt gondoljuk róla
Megérkezett a Burger Kingben az új, húsmentes burger, mi pedig rögtön ki is próbáltuk, milyen a megszokott ízekhez képest. Íme, az eredmény!
Vass AdriennEz a világ legbüdösebb gyümölcse: na de mi az a...
Egy elképesztően érdekes, izgalmas és rendkívül megosztó gyümölcs története egyenesen Pekingből. Ismerkedjetek meg a duriánnal!
Csákvári PéterElképesztő: vegán "túrós" tésztát készítettünk padlizsánpörccel, és működik!
Hiányzik a túró, a tejföl és a szalonna? Könnyedén veganizálhatod őket! Most megmutatjuk a legjobb túrós tésztát a témában, és még isteni padlizsánpörc is jár hozzá!
Vass AdriennCímlapkép: Csákvári Péter