7 étrendi tanács, amit inkább ne fogadj meg!

A táplálkozáshoz mindenki ért. De nem mindenkinek a tanácsát érdemes megfogadni.

Ha egészséges táplálkozással, fogyókúrával kapcsolatos étrendi tanácsot keresünk, a lehetőségek száma gyakorlatilag korlátlan. A napilapok, magazinok, internetes oldalak, a speciális élelmiszerekkel foglalkozó üzletek, edzőtermek és persze a jószándékú rokonok, barátok javaslatai közül nem könnyű kihalászni a megbízható útmutatásokat. Sokakban nem is tudatosul, hogy egy rossz táplálkozási tanács miatt nem csak a fogyókúrája hiúsulhat meg, de a tápanyagok hiányos bevitele az egészségünket is károsíthatja.

Nézzük, mely tanácsokat érdemes inkább figyelmen kívül hagyni!

1. A tudományos megalapozottság hiánya

Ha valaki (még ha egy híres modell vagy színész is) azt állítja, hogy napi 5 dkg vaj elfogyasztásával bele fogunk férni a 10 évvel ezelőtti, három mérettel kisebb farmerunkba, érdemes utánanézni annak, hogy vajon alá tudja-e ezt tudományos kutatásokkal támasztani. A tudományosan elfogadott kutatások jellemzően hosszabb ideig, legalább több hónapig, de inkább évekig tartanak, a kutatásban résztvevők száma magas, általában 100 fölött van, de több ezer fő is lehet. Emellett arra is érdemes figyelni, hogy aki a kutatást pénzeli, ne az eredményekből profitáló cég legyen.

Olvastad már?:

7 tipp, hogy (végre) elég gyümölcsöt és zöldséget egyél

2. Az étel, ami gyógyít

Legyünk gyanakvóak, ha egy élelmiszert úgy propagálnak, hogy meggyógyít egyes betegségeket, pl. a rákot, a cukorbetegséget. A krónikus betegségek kialakulásának okai nagyon összetettek: genetika, táplálkozási és életmódbeli szokások, környezeti hatások is befolyásolják. Hasonlóképpen igaz ez a betegségek kezelésére is, egyetlen élelmiszer sajnos senkit sem fog semmiből meggyógyítani.

3. A szakértő válaszol…

Rengetegen adnak ma tanácsot táplálkozással kapcsolatban: életmód tanácsadó, táplálkozási szakértő, "tápanyag guru" és még sorolhatnánk. Ám általában ezek az emberek is csak az internetről vadásszák össze tudásukat, gyakran híján vannak az emberi test alapvető működésével kapcsolatos ismereteknek. Ha tehetjük keressünk fel környezetünkben dietetikus szakembert, aki a megfelelő végzettséggel rendelkezik.

4. Hihetetlenül gyors eredmények

Fogadjuk erős gyanakvással azokat a javaslatokat, amelyek 2 hét alatt 10-15 kg fogyást vagy bármilyen életmódbeli változtatás nélküli súlyvesztést ígérnek. Ha túl szép, hogy igaz legyen, akkor az sajnos úgy is van.

Olvastad már?:

A reggeli citromos víz tényleg segít a fogyásban?

5. Tápanyagok vagy ételcsoportok elhagyása az étrendből

Bárki aki azt javasolja, hogy teljesen iktassuk ki az étrendünkből a zsírt/szénhidrátot/fehérjét vagy pl. zöldségeket/húsokat/gabonákat az nagy valószínűséggel nem sokat ért a táplálkozástudományhoz. Természetesen ez nem vonatkozik az orvos által diagnosztizált betegségekre, pl. a cöliákiára (~lisztérzékenység), tejfehérje-allergiára stb. A vegyes, kiegyensúlyozott táplálkozás ajánlott az egészség megtartásához, és minden tápanyag (a zsírok és a szénhidrátok is) hozzájárul a szervezet megfelelő működéséhez.

6. Csak ezt a könyvet, ételt, táplálékkiegészítőt rendelje meg!

Kerüljük messzire azokat az étrendi tanácsokat, amihez valamit meg kell vásárolnunk, legyen az étel, ital, étrend-kiegészítő csodaszer.

7. Összeesküvés elméletek

Legyünk résen, ha azzal próbálnak meg ránk hatni, hogy az orvosok, gyógyszerészek pénzéhsége miatt titkolták eddig előlünk ezt a csodaszert, vagy módszert.

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

„Kapj rá!” a halra – Egészség, íz és tudatosság egy...

A halfogyasztás többek számára ma már nemcsak gasztronómiai élmény, hanem tudatos döntés is. A halhús jó minőségű fehérjeforrás, könnyen emészthető, és természetes módon tartalmaz olyan tápanyagokat – például ómega–3 zsírsavakat, vitaminokat és ásványi anyagokat –, amelyek jól illeszkednek a kiegyensúlyozott étrendbe. Nem véletlen, hogy a hal egyre gyakrabban jelenik meg a modern, egészségtudatos konyhákban is.

Hirdetés

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...