7 étel, amelyet igaziból (sajnos?) nyersen kellene megennünk

Igen, sajnos a képen levő brokkoli is a lista tagja...te megennéd ezeket nyersen?

Sajnos vagy nem sajnos, de úgy tűnik, bizonyos ételeket nyersen kellene fogyasztanunk. Olyanokat is, amelyekről nem is gondolnánk, hogy úgy is ehetőek - írja a Házipatika. Az élvezeti értékükről nem is beszélve. Mutatjuk a lajstromot!

1.BROKKOLI

Talán a legmeglepőbbel indítunk – a zöldségben egy méregtelenítő és rákmegelőző hatású mirozin nevű enzim található, viszont sajnos csak a nyers zöldség megrágása során szabadul fel teljes valójában. Hőkezelés hatására már bomlani kezd, és csupán harmada marad a brokkolinkban. Megennéd nyersen?

2. DIÓFÉLÉK

Dió, kesudió, paradió, brazildió, makadámdió vagy pekándió – ez jó hír, mármint legtöbben úgyis nyersen, magában, salátára, tésztára szórva esszük őket, viszont ha sütibe vagy húsokkal együtt sütjük, illetve pirítjuk (pl. pestóhoz), akkor már kevesebb esszenciális zsírsav marad bennük.

Az esszenciális zsírsavakról például itt olvashatsz:

A vegán étrend hátránya - erre NAGYON figyelj, ha szeretnéd az egészséged hosszú távon is megőrizni

3. FOKHAGYMA

Rossz hír: aki egészsége érdekében (is) ezerrel tolja a rengeteg fokhagymát mindenbe, amit megfőz, azt el kell keserítenünk, ételekbe főzve/sütve nem használ, mert már egy perc hőkezelés után elveszti lényegét, azaz a sejtvédő hatású allicint. Nyersen tegyük az ételre – saláták, tészták tetején nem is annyira durva! De a kemények elrágják magában is, hiszen természetes antibiotikumként baktériumölő is.

Céklatzatziki

Dobd össze gyorsan, és jól hűtsd be! Csupán ennyi a teendőd ezzel a nagyszerű céklasalátával. Hummuszt és sült paprikát is tálalhatsz mellé.

4. KAKAÓ(bab)

A csokirajongóknak sincs jó hírünk: ha nem csak azért eszed, mert finom, hanem mert élettani hatásait tekintve is vannak jó tulajdonságai,például sok benne a magnézium meg a kálium, akkor inkább a nyers kakaóbabot tartalmazót termékeket favorizáld, ugyanis a hőkezelt babszemekből ez mind elillan.

Lúdláb

Minden évben barátainkkal összegyűlünk az újbor ünnepén, Márton-napkor. Idén, rendhagyó módon, nem Villányban mulattunk, hanem két kedves barátunk otthonában ünnepeltük a hegy ...

Nyers csupa csoki torta

Egészséges csokitortát keresel? Ez lesz a te recepted! Az avokádó, a mangó, a mandula, a datolya és a kesudió nem csak finommá, de táplálóvá is teszi, miközben gazdag és ízletes is ...

5.

Az asztali, finomított sókkal ellentétben érdemes nagyobb kristályos, nyers fajtákat, például Himalája-sót venni, mert a hőkezelés és kémiai fehérítés hatására nem természetes, káros anyagok is a sóba kerülnek.

6.CÉKLA

A céklában rengeteg folsav van, de ha megfőzzük, 25 százalékát elveszíti, szóval próbáljuk ki nyersen reszelve, saliba kockázva, de magában, harapva is!

Céklatorta csokival

Cékla, mint süti alapanyag? Ha eddig csak az agyonfőzött, ecetes, szeletelt savanyúságot ismerted, akkor éppen itt az ideje, hogy az eddig haszontalannak, sőt egyenesen bosszantónak vélt ...

Céklafasírt

Nem bírok betelni a cékla színével! Újra meg újra rácsodálkozom, hogy hogyan létezhet ilyen csodálatos szín egy zöldség belsejében. Az íze viszont megosztja az emberiséget. Aki még ...

7. GYÜMÖLCS(LÉ)

A gyümölcsöket is inkább nyersen vigyük a szervezetünkbe, illetve frissen préseljük otthon, ugyanis a sűrítményből készült gyümölcsleveknél elveszhet a vitaminok egy része, ha pedig a terméket pasztőrözve tartósítják, sajnos még inkább.

Vitaminbomba vérnarancsos saláta

Engedd el a fantáziád! Tegyél zöld leveleket, uborkát, bébispenótot és/vagy rukkolát a tál aljára. Erre jöhet az energiabomba avokádó, színezőnek piciny paradicsomok, lila hagyma, ...

Ezeket láttad?

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...