7 étel, amelyet igaziból (sajnos?) nyersen kellene megennünk

Igen, sajnos a képen levő brokkoli is a lista tagja...te megennéd ezeket nyersen?

Sajnos vagy nem sajnos, de úgy tűnik, bizonyos ételeket nyersen kellene fogyasztanunk. Olyanokat is, amelyekről nem is gondolnánk, hogy úgy is ehetőek - írja a Házipatika. Az élvezeti értékükről nem is beszélve. Mutatjuk a lajstromot!

1.BROKKOLI

Talán a legmeglepőbbel indítunk – a zöldségben egy méregtelenítő és rákmegelőző hatású mirozin nevű enzim található, viszont sajnos csak a nyers zöldség megrágása során szabadul fel teljes valójában. Hőkezelés hatására már bomlani kezd, és csupán harmada marad a brokkolinkban. Megennéd nyersen?

2. DIÓFÉLÉK

Dió, kesudió, paradió, brazildió, makadámdió vagy pekándió – ez jó hír, mármint legtöbben úgyis nyersen, magában, salátára, tésztára szórva esszük őket, viszont ha sütibe vagy húsokkal együtt sütjük, illetve pirítjuk (pl. pestóhoz), akkor már kevesebb esszenciális zsírsav marad bennük.

Az esszenciális zsírsavakról például itt olvashatsz:

A vegán étrend hátránya - erre NAGYON figyelj, ha szeretnéd az egészséged hosszú távon is megőrizni

3. FOKHAGYMA

Rossz hír: aki egészsége érdekében (is) ezerrel tolja a rengeteg fokhagymát mindenbe, amit megfőz, azt el kell keserítenünk, ételekbe főzve/sütve nem használ, mert már egy perc hőkezelés után elveszti lényegét, azaz a sejtvédő hatású allicint. Nyersen tegyük az ételre – saláták, tészták tetején nem is annyira durva! De a kemények elrágják magában is, hiszen természetes antibiotikumként baktériumölő is.

Céklatzatziki

Dobd össze gyorsan, és jól hűtsd be! Csupán ennyi a teendőd ezzel a nagyszerű céklasalátával. Hummuszt és sült paprikát is tálalhatsz mellé.

4. KAKAÓ(bab)

A csokirajongóknak sincs jó hírünk: ha nem csak azért eszed, mert finom, hanem mert élettani hatásait tekintve is vannak jó tulajdonságai,például sok benne a magnézium meg a kálium, akkor inkább a nyers kakaóbabot tartalmazót termékeket favorizáld, ugyanis a hőkezelt babszemekből ez mind elillan.

Lúdláb

Minden évben barátainkkal összegyűlünk az újbor ünnepén, Márton-napkor. Idén, rendhagyó módon, nem Villányban mulattunk, hanem két kedves barátunk otthonában ünnepeltük a hegy ...

Nyers csupa csoki torta

Egészséges csokitortát keresel? Ez lesz a te recepted! Az avokádó, a mangó, a mandula, a datolya és a kesudió nem csak finommá, de táplálóvá is teszi, miközben gazdag és ízletes is ...

5.

Az asztali, finomított sókkal ellentétben érdemes nagyobb kristályos, nyers fajtákat, például Himalája-sót venni, mert a hőkezelés és kémiai fehérítés hatására nem természetes, káros anyagok is a sóba kerülnek.

6.CÉKLA

A céklában rengeteg folsav van, de ha megfőzzük, 25 százalékát elveszíti, szóval próbáljuk ki nyersen reszelve, saliba kockázva, de magában, harapva is!

Céklatorta csokival

Cékla, mint süti alapanyag? Ha eddig csak az agyonfőzött, ecetes, szeletelt savanyúságot ismerted, akkor éppen itt az ideje, hogy az eddig haszontalannak, sőt egyenesen bosszantónak vélt ...

Céklafasírt

Nem bírok betelni a cékla színével! Újra meg újra rácsodálkozom, hogy hogyan létezhet ilyen csodálatos szín egy zöldség belsejében. Az íze viszont megosztja az emberiséget. Aki még ...

7. GYÜMÖLCS(LÉ)

A gyümölcsöket is inkább nyersen vigyük a szervezetünkbe, illetve frissen préseljük otthon, ugyanis a sűrítményből készült gyümölcsleveknél elveszhet a vitaminok egy része, ha pedig a terméket pasztőrözve tartósítják, sajnos még inkább.

Vitaminbomba vérnarancsos saláta

Engedd el a fantáziád! Tegyél zöld leveleket, uborkát, bébispenótot és/vagy rukkolát a tál aljára. Erre jöhet az energiabomba avokádó, színezőnek piciny paradicsomok, lila hagyma, ...

Ezeket láttad?

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Borsos tokány

Hentes, zöldborsós vagy éppen borsos tokány, mindegyiket szeretjük. A lényeg, hogy a húst itt is ott is vékony csíkokra vágjuk, és mindenhol valami mással egészül ki az étel. Ennél ...

Tejbegrízkeksz

Ízükben a retró menzák tejbegrízeit idézik ezek a kakaóba és fahéjba forgatott, roppanós-omlós kekszek. Elkészítésük lehengerlően egyszerű, elfogyasztásuk pedig még ...

Vaníliás grízpuding

A házi vaníliapuding grízzel kiegészített verziója ez, a búzadara pedig valahogyan sokkal otthonosabbá, szinte nosztalgikussá teszi a desszertet. Elkészíteni nem olyan bonyolult, ...

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Marhahúsos rakott brokkoli

Ez a besameles rakott brokkoli darált hússal egy igazi családi kedvenc, amely tökéletes választás a hétköznapi vacsorákhoz. A roppanós brokkoli, a szaftos darált hús és a krémes ...

Olasz tejbegríztorta (Migliaccio)

Olaszország Campania régiójában és Nápoly környékén elterjedt, farsangi édesség ez, amelynek alapját citrushéjjal ízesített tejbegríz adja. A kisült végeredmény olyan krémes, hogy ...

Ropogós reszelt sajtgolyók

Nagyon egyszerűen és gyorsan elkészíthető ez a finom sajtgolyó, amelyet most tilsiti sajtból készítettem el, de próbáltam már trappista sajtból is, úgy is nagyon fincsi volt! Finom ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!