7 elképesztően újhullámos konyhai masina, ami már nem csak a jövőben létezik

Jóslatokba bocsátkozó szakemberek és tervezők számtalan formában képzelik el a jövő konyháját. Céljuk mégis egyirányú: energiatakarékosak és környezetkímélők legyenek. (x)

A konyha a család és a társasági élet szempontjából is otthonunk legfontosabb helyisége, mégis csupán 15-20 évente újítjuk fel. Nem véletlen, hiszen egy jól felszerelt konyha összértéke eléri egy autó árát. Pedig ha valóban jó minőségű berendezéseket választunk és használunk, amik amellett, hogy energiatakarékosak, a megszokottnál több szabadidőt hagynak meg nekünk. Ráadásul a havi víz-, gáz,- és villanyszámlánkon is nagyobb összegeket spórolhatunk.

Hála a konyhatechnológia rohamos fejlődésének ma már nem csak álom, hogy az étel nem tud leégni a tűzhelyen, nekünk szinte csak ez étel hozzávalóit kell berakosgatni a készülékbe, és nincs vele több dolgunk. Távolról programozhatjuk, irányíthatjuk, hogy minden kész legyen, mire haza érünk, így időt nyertünk a családunk, a gyerekeink, vagyis a jövőnk számára. Így a lakás többi része, és a kert is felértékelődik, több időt tudunk ott tölteni. Ennek következtében figyelünk arra, hogy mostaninál szorosabb kapcsolatunk legyen a természettel. Ez megmutatkozhat a megszokottnál közvetlenebb kertkapcsolatban, a sok növény, fűszernövény megjelenésével a konyhában, illetve a természetes anyagok használatában.

Vannak tervezők és mérnökök, akik a jelen trendjeire építve vetíti előre a közeljövőben megszülető berendezést, de olyanok is akadnak, akik számunkra még nehezen elképzelhető víziókat festenek arról, ami - szerintük - pár éven belül eljön.Manapság mindenki arra törekszik, hogy a leggazdaságosabb, környezetkímélő eszközöket szerezze be otthonába. Most ebben adunk segítséget, mi a legtrendibb, leginnovatívabb és “legzöldebb” konyhai eszközök, amik előrevetíthetik a főzés jövőjét.

1. Házirobotok, az új családtagok

Egy fárasztó munkanap után ugye ti is gyakran vágytok arra, hogy csak ledobjátok a táskátokat az előszobában, és a nappali kanapéjába süppedve valaki kiszolgáljon titeket azzal, amit csak megkívántok. A 21st Century Robot projekt lényege, hogy a felhasználók 3D tervek alapján kitalálhatják, létrehozhatják, és személyes ízlésüknek megfelelően alakíthatják robotjukat. Agya, a szoftver szintén nyílt forráskódú, tetszés szerint írhatunk rá alkalmazásokat, dolgozhatjuk ki személyiségét, viselkedésformáit és feladatait: tényleg azt csinálja, amit csak szeretnél, akár a konyhában is. Vagy itt van ez a beépíthető konyhaszekrényt, amiből két robotkéz lóg kifelé. Elég bizarr, de simán elkészíti a rántást, a habarást, a mártást, felszeleteli a hagymát, olajat locsol a serpenyőbe, vagy egy csipetnyi sóval egyensúlyba hozza az étel savasságát.

2. A tojástartó, ami mindent fejben tart

Már létezik az a kicsit szürreális találmány is, ami nemes egyszerűséggel megjegyzi helyettünk, hogy hány tojás van a hűtőben, hogy sose kerüljünk abba a szomorú helyzetbe, hogy sütés-főzés közben pont kifogyunk a tojásból.

3. A nagy tányérok ideje lejárt

A nagyméretű tányérokat felváltják a kisebb tálkák, aminek következtében az ételek adagolása is változik. Hogy miért? A kisebb tálkákban egyrészt sokkal jobban összekeverednek és összeérnek az ízek, másrészt pedig így az adagok kiszámolásakor is könnyebb az egészséges mértéket kiszámolni.

4. Újrahasznosítással tervezett konyhabútorok

Mivel a jövő mindig a múltból fakad, a jövő konyhájának elengedhetetlen részei az újrahasznosított anyagok, amik megjelenhetnek igazán régi, bontott anyagok formájában vagy a mindennapok újrahasznosított tárgyaiban is. Ezek az apró momentumok emlékeztetik a természettől folyamatosan távolodó embert a környezetével szembeni felelősségére. A jövő konyhájaként a tervezők egy olyan enteriőrt képzeltek el, ahol a modern létforma összeegyeztethető a környezettudatos gondolkodással és a családdal.

5. Főzd meg a vacsorát a munkahelyeden ülve

Figyeld, a munkahelyén pötyög a telefonján, a főnök ennyit lát:

Ám közben valójában az történik, hogy már meg is főzi távvezérléssel a vacsorát, mire hazaér. Ki ne akarna ilyet? Világszám! Csak azt kellene még feltalálni hozzá, hogy a főzéshez a hozzávalókat is összekészítse helyettünk a tálba.

+1 tipp

Az MFB Lakossági hitelprogramjával most sok mindent megoldhatsz a lakásodban. Kattints ide a részletekért!

6. Nem főzünk, párolunk

A gőzben párolt ételek vitathatatlanul egészségesebbek, mint a más eljárással készült fogások, mert sokkal többet őriznek meg a bennük lévő vitaminokból, ásványi anyagokból és eredeti ízükből. Elkészítésük is gazdaságosabb: kevesebb energia kell hozzá, mint a főzéshez vagy sütéshez. Szerencsére már léteznek olyan kombi gőzpárológépek, amik ezt igyekeznek kiküszöbölni: bár a benne készült ételek döntően párolódnak, a készülék hátsó falán lévő fűtőszálak révén kívül ropogósra is süthetők, míg belsejük tápanyagokban és vitaminokban gazdag marad. Miután a pároláshoz só vagy zsiradék is kevésbé kell, mint a hagyományos sütéshez, érezhetőbb a zöldségek, húsok eredeti, természetes íze, sőt színük is jobban megmarad. A gőzben párolt tészta sosem túlfőtt vagy ragacsos, a húsok nem száradnak ki, így szaftosabbak lesznek. A párás közegben a zöldségek ropogósak, frissebbek maradnak.

7. Önellátó konyhák

Ennek elmélete, hogy az emberek rá fognak kényszerülni arra, hogy az otthonaikban önellátók legyenek, tehát akár újrahasznosíthassák a már felhasznált anyagokat. Az Öko-konyha egy komplex berendezés, amely rengeteg igényt kielégít, mint például friss zöldségek tárolására is szolgál, hulladékválogatásra, újrahasznosításra, illetve komposztálásra. Ezek legfontosabb funkciójuk ahhoz, hogy a hulladékot egyszerűen lebontsák szilárd, szerves, valamint folyékony állapotba. Találhatunk még ebben a konyhába energiatakarékos berendezést, dupla-rétegű mosogatógépet, gőz-sütőt illetve hűtőszekrényt is.

Az MFB Lakossági hitelprogramról még több információt itt találsz!

Legújabb receptek

Egyszerű tonhalas tészta

Nem kell túlgondolni egy gyors hétköznapi vacsorát vagy ebédet: ha tonhalas tésztát készítünk, biztosan minden éhes száj hamar boldogan elhallgat majd. Egyszerű alapanyagokból ...

Almakompót cukormentesen

Az almakompótot az év minden napján tudnánk enni, de a téli ünnepi időszakban kimondottan jól párosítható a sült kacsával, vagy más ünnepi ételekkel is. Ősszel készíthetjük ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...