Hálistennek ma már szinte divat és fontos is a környezettudatosság - a kevés hasznos trendek egyike, hiszen mindenkinek jobb lesz tőle. Egyszerűen luxus megengedni magunknak, hogy ne tudatosan vásároljunk, főzzünk, vagy gyűjtsük a hulladékot. Igaz ez a konyhai létre is - használjuk ki maximálisan az alapanyagokat, a maradékokat pedig hasznosítsuk másképp, akár egy másik étel részeként, akár tisztítószerként, akár a ház körül.
TOJÁSHÉJ
- Virágcserép: egy fél tojáshéjbaültethetsz magot, és várhatod, míg kihajt, majd ha kinőtte a kis átmeneti lakását, úgy ahogy van, héjastól átültetheted a földbe (a héj ugyanis lebomlik)
- Turmixpenge-élesítés: ha ráférne a gépre egy karbantartó élezés, dobd bele a tojáshéjat, és zúzd porig, majd jól öblítsd ki - megélesíti apengéket!
- Csigariasztó: a kártevő kerti csigák ellen szórd a földre, ez ugyanismegnehezíti közlekedésüket, éselriasztja őket!
- Kalciumforrás: ha turmixgépen porrá zúzod, és gyümölcsturmixodba vagy akár kutyák/macskák ételébekevered, pótolhatod a kalciumhiányt- előtte kérd egy szakértőtanácsát
Az Európai Hulladékcsökkentési Hétre 2017. november 18-26. között kerül sor, amelyhez hulladékkeletkezést csökkentő újrahasználatot, újrahasználatra történő előkészítést, azaz javítást bemutató akciókkal, megoldásokkal lehet csatlakozni - tudj meg róla többet itt!
Ha pedig túl sok tojást vettél, használd fel mondjuk így:
KÁVÉZACC
- Arcradír: mivel a zacc szemcséi érdesek, kiválóan ledörzsölik arcunkról az elhalt hámsejteket
- Mosogatótisztító: zsíros mosogatótáladat is kitisztíthatod, ha némi mosogatólevet összekeversz forró vízzel és kávézaccal, és ezzel az eleggyel látsz neki a dörzsölésnek!
- Légfrissítő:az őrölt kávé elnyeli a kellemetlen szagokat a szobában, de a hűtődben is!
- Virágföldre, komposztba:magas nitrogéntartalma miatt kifejezetten értékes eleme a komposztnak. Avirágföldbe is keverheted, de ne a virágföldre szórd, hanem keverd bele, mert a levegőn megpenészedik!
SZÁRAZ KENYÉR
- Frissítsd fel:félbevágod, bespricceledegy picivízzel, és nyílt lángon megpirítod mint anno nagyi -lehet belőle bruschetta!
- Készíthetsz belőle házi zsemlemorzsát - reszeld le! Mehet a fasírtba például.
- Lehet belőle felkockázva és sütőben/serpenyőben pirítva levesbetét (kruton ) is!
- Fagyaszd le - még kiszáradás előtt, így mindig lesz friss kenyered a fagyasztóból!
- Sűríts vele- ha krémleves túl hígra sikeredik, tegyélbele egy szelet kenyeret, és turmixoldle!
Receptek száraz kenyérrel:
KRUMPLI- és ALMAHÉJ
Az almahéjból (vagy csutkából) készíthetsz almaecetet, almateát is, a krumpli héját pedig sózva, fűszerezve némi olajjal meglocsolva tepsiben elkészítheted házi csipszként is - Jamie Oliver is így csinálja!
MARADÉK HÚS, FELVÁGOTT
Mehet a felvágottmaradék vagy a vasárnapi sült csirke rakottasba, salátákba, de töltheted sós falatkákba is!
CITROM, NARANCS
Akár mosogatót is tisztíthatsz a héjukkal,készíthetsz citrusos légfrissítőt, de persze mehet sütibe, levesbe, húshoz is!
ALAPLÉ zöldségekből, csontokból
Az alaplékészítést nem győzzük hangsúlyozni - ha csontból, (maradék) zöldségekből, sőt, akár a zöldségek kidobásra váró leveleiből főzöl egy alaplevet, szuper lesz lefagyasztva későbbi (hús)levesekhez, de a sima főtt krumplid főzővize is jó lehet zöldséglevesalapnak, a tésztád főzővize pedig a mártáshoz keverve!