7 élelmiszer, amit másra is használhatsz ahelyett, hogy a kukában landolna + csomó okos tipp

Mutatunk egy rakás tippet, mihez kezdj a konyhai ételmaradékokkal, hogy elmondhasd magadról, hogy te aztán mindent megtettél! (x)

Hálistennek ma már szinte divat és fontos is a környezettudatosság - a kevés hasznos trendek egyike, hiszen mindenkinek jobb lesz tőle. Egyszerűen luxus megengedni magunknak, hogy ne tudatosan vásároljunk, főzzünk, vagy gyűjtsük a hulladékot. Igaz ez a konyhai létre is - használjuk ki maximálisan az alapanyagokat, a maradékokat pedig hasznosítsuk másképp, akár egy másik étel részeként, akár tisztítószerként, akár a ház körül.

TOJÁSHÉJ

  1. Virágcserép: egy fél tojáshéjbaültethetsz magot, és várhatod, míg kihajt, majd ha kinőtte a kis átmeneti lakását, úgy ahogy van, héjastól átültetheted a földbe (a héj ugyanis lebomlik)
  2. Turmixpenge-élesítés: ha ráférne a gépre egy karbantartó élezés, dobd bele a tojáshéjat, és zúzd porig, majd jól öblítsd ki - megélesíti apengéket!
  3. Csigariasztó: a kártevő kerti csigák ellen szórd a földre, ez ugyanismegnehezíti közlekedésüket, éselriasztja őket!
  4. Kalciumforrás: ha turmixgépen porrá zúzod, és gyümölcsturmixodba vagy akár kutyák/macskák ételébekevered, pótolhatod a kalciumhiányt- előtte kérd egy szakértőtanácsát

Az Európai Hulladékcsökkentési Hétre 2017. november 18-26. között kerül sor, amelyhez hulladékkeletkezést csökkentő újrahasználatot, újrahasználatra történő előkészítést, azaz javítást bemutató akciókkal, megoldásokkal lehet csatlakozni - tudj meg róla többet itt!

Ha pedig túl sok tojást vettél, használd fel mondjuk így:

KÁVÉZACC

  1. Arcradír: mivel a zacc szemcséi érdesek, kiválóan ledörzsölik arcunkról az elhalt hámsejteket
  2. Mosogatótisztító: zsíros mosogatótáladat is kitisztíthatod, ha némi mosogatólevet összekeversz forró vízzel és kávézaccal, és ezzel az eleggyel látsz neki a dörzsölésnek!
  3. Légfrissítő:az őrölt kávé elnyeli a kellemetlen szagokat a szobában, de a hűtődben is!
  4. Virágföldre, komposztba:magas nitrogéntartalma miatt kifejezetten értékes eleme a komposztnak. Avirágföldbe is keverheted, de ne a virágföldre szórd, hanem keverd bele, mert a levegőn megpenészedik!

SZÁRAZ KENYÉR

  1. Frissítsd fel:félbevágod, bespricceledegy picivízzel, és nyílt lángon megpirítod mint anno nagyi -lehet belőle bruschetta!
  2. Készíthetsz belőle házi zsemlemorzsát - reszeld le! Mehet a fasírtba például.
  3. Lehet belőle felkockázva és sütőben/serpenyőben pirítva levesbetét (kruton ) is!
  4. Fagyaszd le - még kiszáradás előtt, így mindig lesz friss kenyered a fagyasztóból!
  5. Sűríts vele- ha krémleves túl hígra sikeredik, tegyélbele egy szelet kenyeret, és turmixoldle!

Receptek száraz kenyérrel:

Paradicsomos bruschetta

Hideg olasz előétel. Elkészítése végtelenül egyszerű és gyors. Eredetileg a pirított kenyérszeleteket bedörzsölték fokhagymával, meglocsolták extra szűz olívaolajjal és már ...

Cézár saláta

Kedvencem a Leroy-féle Cézár saláta, de elég drága lenne minden nap ott lakmározni belőle. Ezért több helyen elolvastam, hogy ki hogy készítené el ezt az ételt, majd kicsit ...

KRUMPLI- és ALMAHÉJ

Az almahéjból (vagy csutkából) készíthetsz almaecetet, almateát is, a krumpli héját pedig sózva, fűszerezve némi olajjal meglocsolva tepsiben elkészítheted házi csipszként is - Jamie Oliver is így csinálja!

Így néz ki a házi krumplihéjcsipsz!

MARADÉK HÚS, FELVÁGOTT

Mehet a felvágottmaradék vagy a vasárnapi sült csirke rakottasba, salátákba, de töltheted sós falatkákba is!

Csirkesaláta üvegben

Munkanapokon nem mindig könnyű megoldani az egészséges ebédet, persze lehet rendelni is, de az előbb-utóbb unalmas, az elmúlt évek során számomra egyértelműen bizonyítást nyert, hogy a ...

Sonkás falatok

Maradt húsvétról egy kis főtt csülök, amivel kezdenem kellett valamit. Volt itthon leveles tészta, így ezt töltöttem meg. Tanakodtunk, hogy mivel lehetne "egyben" tartani, így került bele ...

CITROM, NARANCS

Akár mosogatót is tisztíthatsz a héjukkal,készíthetsz citrusos légfrissítőt, de persze mehet sütibe, levesbe, húshoz is!

Narancsos rozmaringos bébicsirke

Bébi csirkét választottam ma ebédre. Szeretem a friss, bébi zöldségeket is, így most ezt is kipróbáltam. Nem utolsó szempont, hogy nem kell óra hosszakat sütni, egy óra alatt ...

ALAPLÉ zöldségekből, csontokból

Az alaplékészítést nem győzzük hangsúlyozni - ha csontból, (maradék) zöldségekből, sőt, akár a zöldségek kidobásra váró leveleiből főzöl egy alaplevet, szuper lesz lefagyasztva későbbi (hús)levesekhez, de a sima főtt krumplid főzővize is jó lehet zöldséglevesalapnak, a tésztád főzővize pedig a mártáshoz keverve!

Fehér zöldség alaplé

Ez nem zöldségleves, csak egy alaplé - arra jó, hogy szépen bedobozolva lefagyasszuk, és ha bármilyen krémleves, rizottót, szószt készítünk, csak elő kell vennünk, és nem kell ...

Bolognai ragu

Váncsa István recept bevezetője magáért beszél: "Spagetti bolognai raguval. Más szóval ez volna a bolognai spagetti, a primordiális (vagy annak gondolt) olasz tésztaétel, amit a ...

Marha alaplé witch konyhájából

Találtam egy finom marhagombóc receptet, amihez marha alaplé kell csak, semmi más. Ezért gondoltam, hogy akkor az is házi készítésű legyen inkább. Ez Emeril receptje, mert itt a NoSalty-n ...

Tudj meg többet az Európai Hulladékcsökkentési Hétről itt!

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...