7 dolog, amit a pékek nem biztos, hogy a szemedbe mondanának

Kevés ember van, akinek ne indulna be a nyálelválasztása a péksütemények illatától. De vajon mi az, amit a pékek legszívesebben eltitkolnának előlünk?

A legtöbb pék igazi kenyérfüggő, másként nem is lehet jól csinálni ezt a szakmát. Elmondásuk szerint, ha egyszer megkóstolsz egy igazán jó kenyeret, utána minden nap vágysz majd rá. De mi a helyzet azokkal a pékségekkel, ahol nem feltétlen olyan pékek gyúrják a mindennapi betevőt, akik élnek-halnak a szakmájukért?

Higiéna

Nem biztos, hogy bemennél a kedvenc pékségedbe, vagy megvennéd a szupermarketben a kenyeret, pékárut, ha azt látnád, hogy a cigaretta után nem mossák meg a kezüket a pékek. Pedig ez sajnos nem egyedi eset, és az sem, hogy nem használnak kesztyűt. Amiről nem tudunk, az nem fáj?

Ejtőzés a pulton

Nem ritka az sem, hogy amikor épp a pihenő idejét tölti a pék, nem az épületen kívül ejtőzik, hanem inkább bent marad ott, ahol eddig dolgozott. Persze, ezzel önmagában még nem lenne gond, de azzal már igen, hogy a szék helyett a pultra ül, amit aztán nem töröl le – így a pihenő idő végeztével pont azon a helyen folytatja a munkát, ahol néhány perce még ücsörgött.

Kéményseprő kifli

Nagyon szeretem a kelt tésztát, így ráérős hétvégéken gyakran készítem. Ez a kifli az egyik kedvencünk, finom, puha és kakaós, a különlegessége pedig a kovász. Ha tehetem, ...

Színezett rozsos cipó

A magvas vagy éppen rozsosnak mondott kenyerek, cipók nem mindig a rozstól lesznek barnák. Habár az ellenőrzés és a szabályozás elméletileg szigorú, a gyakorlatban néha kerül némi természetes színezőanyag a liszthez - például kávé formájában.

Porból sütemény

Péksége válogatja, de a süteményféléket nem feltétlen helyben keverik ki. Van, ahol a sütemények tésztáját poralapból készítik, vagy előre megveszik például a piskóta alapot. De ha azt hinnéd a vendégek reklamálnak, és jelzik, észreveszik azt, hogy melyik az a

Hétvégi kakaós csiga

Ha tökéletes hétvégi reggelit szeretnétek, akkor nem kérdés, hogy ez a kakaós csiga a megfelelő választás. Frissen lefagyasztva, majd pár percre sütőbe téve később is frissnek hat!

Gyors házi cipó

Könnyű, finom és gyors. Sima liszt és teljes kiőrlésű liszt keverékéből készítem, így nem lesz olyan nehéz a tésztája.

Spórolás az alapanyagokon

Az alapanyagokon spórolnak a legtöbbet: ha az igazán a jó minőségű vaj, margarin és liszt helyett a legolcsóbbat veszik a pékségek, rengeteget spórolhatnak. Amikor nagy tételben vásárol egy pékség ez az a pont, ahol jelentős összeget tudnak megspórolni. Az, hogy felfigyelünk-e a különbségre, sokszor csak a pékek ügyességén múlik.

A végére hagytuk a jó híreket:

Ingyenes kóstolók

Amikor egyes pékségeknél ingyenes kóstolókat kínálnak, nem kell azon aggódnod, vagy nyomást érezned amiatt, hogy cserébe venned kell valamit. Persze, ezt külön nem hangsúlyozzák, így sokan engedünk a saját magunk által kreált kényszernek, és veszünk ezt-azt. De ezentúl kóstold meg nyugodtan a kirakott péksüteményeket – ha ízlik, úgysem mész el anélkül, hogy vennél belőle.

Sajtos-vajas kifli

Jól bevált kelttészta alapreceptem (amit a kakaós csigához használok) alapján készítettem, sós változatban. Igazi vendégváró finomság. Ebből a mennyiségből 32 db nagyobb kifli ...

Hagymás kenyér Évi nénitől

Mi más mint, hogy elfogyott a kenyér. Próbálok mindig más félét sütni, hogy ne unja meg a családom. Unni könnyű. Sütni is. Én imádom. Mindig hálás szívvel gondolok kedvenc ...

Adakozás a rászorulóknak

Az adományozást sok helyen nem hangoztatják ugyan, de a megmaradt péksüteményeket amellett, hogy a dolgozóinak adja, rászorulóknak ajánlja fel. Nem egy pékség folytatja ezt a gyakorlatot Budapesten és a vidéken is egyre többen csatlakoznak.

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...