A lángos a strandszezon egyik elengedhetetlen étele. A lángossütők találékonyságának köszönhetően ráadásul napjainkban a klasszikus verziókon kívül fogyaszthatjuk juhtúróval-csülökkel vagy virslivel töltve, de kaphatóak már édes változatok is. Mégis a legtöbben annyit tudunk a nyári kedvencünkről, hogy kelt tésztából készül, és bő olajban sütik.
Egy jó lángos ismérve, hogy ropogós a tésztája, kellően vastag és pont jó mennyiségű feltét van rajta. De nézzük, mit is érdemes még tudni róla és, honnan is ered ez az isteni finomság:
- Az első feljegyzések már az 1700-as évekből vannak a lángosról, ami a kenyérsütés elterjedéséhez köthető. A megmaradt kenyértésztából formáltak lepényeket, amiket a kemence elejében sütöttek ki.
- A lángos neve is az eredeti elkészítés módjára utal, hiszen a láng szóból ered.
- A lángost eleinte parázson sütötték, majd később zsírban, és a gasztronómia fejlődésével alakult ki a bő olajban sütés hagyománya.
- Régebbi nevei: bodag, molnárpogácsa, pompos, kanvarjú vagy vakvarjú, dübbencs vagy langalló.
- 1920-as évekre a lángos meghódította hazánkat, és a Balaton part, a városi strandok, piacok és fesztiválok egyik kedvenc ételévé vált.
- A Guinness-rekordot tartó legnagyobb lángost 2008-ban sütötték meg Mezőhegyesen, amely 210 centiméter átmérőjű és átlagosan 5 centiméter magas lángos volt.
- 2013-ban Zánkán a Vénusz állította fel az egy edényben egyszerre kisütött legtöbb lángos Guinness-rekordját, amely 115 lángost jelentett.
Arra a kérdésre viszont, hogy hol kapható a legfinomabb lángos, nem ilyen egyértelmű a válasz. Éppen ezért a Vénusz ebben az évben is meghirdette a Lángos Voks versenyt, ami ismét arra kíváncsi, hol kapható hazánkban a legfinomabb lángos a lángosrajongók szerint. A versenyre még augusztus 31-ig lehet nevezni a lángosozókat, illetve eddig lehet szavazni a kedvencekre is.
A Vénusz Lángos Voks verseny, és a több mint 400 regisztrált lángosozóból álló adatbázis a www.langosvoks.hu weboldalon érhető el.
...ezeket láttad már?
Ezeket olvastad már?
Szerintünk ez az 5 strandkaja az, amiből ha törik, ha...
Szóbajött, hogy ki mit eszik, ha strandol. Mondjuk a Balatonon. Vagy a Velencei-tónál. Ami nélkül nincs fürdés, napozás, vízpart, lehet bármilyen minőségű, ENNED KELL BELŐLE.
Brecz Judit5 lángos itthon és a világ körül
A lángosra sokszor tekintünk hungarikumként, ámde más országoknak is megvannak a saját lángos receptjei. Íme egy magyar és négy külföldi finomság. Ismeritek őket?
Nosalty12800 kalória - ez a srác ennyit evett alig fél...
Némi tejjel és tömérdek mennyiségű keksszel sikerült teljesíteni a kihívást. Figyelem, senki ne csinálja utána!
Fenes GábrielMindeddig rosszul készítetted a krumplipürét, de ez most megváltozik
A legtöbben utólag tesszük hozzá a vajat és a tejet (vagy tejszínt) a krumplihoz. Lehet, hogy ez most változni fog...
Fenes Gábriel