Vannak élelmiszerek, amelyeknek manapság konkrét divatjuk van, némelyiket gasztrokörökben superfoodnak is hívják - de vajon tényleg olyan isteniek? És non plus ultrák? És minden jobb lesz tőlük? És rosszat se lehet rájuk mondani? De lehet, most megmutatom!
Szubjektív fanyalgásom következik.
Gránátalma
Bevallom, imádom a magját, de az azokhoz való eljutást és az árát sokkal kevésbé. Mert azok a csodás bíborrózsaszín, savanykásan édes szemek nem mindig érik meg nekem a 4-600 forintot, és a felvágás, pucolás, magveregetés kínját, valamint hogy utána az egész pult úszik a vörös lében, mintha legalábbis eret vágtam volna, így hát sokszor inkább elsétálok mellette a boltban, hanyagul legyintve. "Á, inkább nem."
Rukkola
Szerintem a legfinomabb zöld levél, amit a salátádba rakhatsz, sőt, én egyenesen füstölt szalonnás aromát érzek rajta - tényleg imádom. Viszont nem tudnak olyan kiszerelést csinálni, amiből egy főnek megérné megvenni. Mert a rukkola olyan jószág, hogy kinyitás után azonnal meg is kell enni, különben pár órán elül megfonnyad és beposhad. Próbálkozom én az ételhordóban, rétegesen, szilviával történő vákuumos elzárással, de valahogy nem jön össze, így el is ment a kedvem tőle.
Avokádó
Az örök vitatéma, ami miatt erdőket vágnak ki, így ez egy nyomós érv ellene, de azért néha meg-megkívánja az ember. Pirítóson, tésztán, olívával, sóval, borssal, fokhagymával. Sőt, akár sütiben is - bár ez nem vonzott sosem. Viszont valljuk be, igaziból sok íze nincs. És mellé jön az is, hogy lehetetlen pontosan akkor megvenni, amikor tökéletes. Vagy várni kell vele pár napot, míg beérik, vagy már eleve barna, vagy mire felérsz a lépcsőn, érik túl. Nem adja könnyen magát, És ugye olcsón sem. 3-800 forintig terjed darabja.
Koriander
Néhány éve, a pho-levesek térhódításával vált igen népszerű trendnövénnyé, amit a rajongói térde borulva szeretnek, ellenzői viszont tehetetlenül hevernek a puszta tény előtt: egyszerűen nem bírják se az ízét, se a szagát. Utóbbiba tartozom, a poloska- és parfümíz lófütty ehhez képest. Viszont dolgozom rajta, hátha egyik nap úgy kelek, mégis imádom - mert a szívem mélyén érzem, hogy ha ízlene, akkor nagyon ízlene.
CHIAmag
Ezzel nincs sok tapasztalatom, de dietetikusunk egész sok időt szánt rá, hogy tejben "megkelessze" az apró magokat, konkrétan minimum egy éjszakát vártunk, és semmi. Lehet, hogy mi bénáztuk el, de ez annyira beivódott a fejembe, hogy azóta se áll össze, hogy ennyi pénzért miért érné meg ez a kis magélmény. Értem, hogy emésztést segítő, de akkor inkább eszem egy almát, érted.
Trópusi gyümölcsök
Sárkánygyümölcs, passiógyümölcs, kumkvat, lichi, pomelo, kaki, csillaggyümölcs. Valahogy néha úgy érzem, annyira távol vagyunk mi ezektől, tekintve, hogy nálunk nem teremnek, hogy értelmezni se tudjuk őket. Hogy pucolod meg? A héja ehető? És mi van a magjával? Meg amúgy is, minek eszem én ezt?
Macaron
Trendédesség, mandulalisztből, baromi nehezen elkészíthetően, drágán, hosszadalmasan. Megéri ez? Számomra tipikusan a nagyobb a füstje, mint a lángja kategória.
Ezeket olvastad már?
Ezek után nem biztos, hogy fogsz még avokádót enni
Ha imádod az avokádót, és előszeretettel veszed a boltban, ez a szokásod a cikk elolvasása után vélhetően megváltozik - sokkoló adatok.
Nosalty14 totál érthetetlen kajaszervírozás
Az emberek nem normálisak - de komolyan, ennél hülyébb ételtálalásokat nem láttál még, az tuti. Nézd ezeket!
Brecz JuditÍgy etessük meg egy kisgyerekkel/kutyával az utált zöldséget!
Ha van a háznál baba, kisgyerek vagy esetleg kutya, aki enyhén szólva is hadilábon áll a zöldségekkel, az édességért viszont él-hal, ezt a trükköt vesd be!
Brecz JuditÍgy kell gránátalmát pucolni - az eddigi leghatékonyabb "mit hogyan"...
Ha szoktál gránátalmát venni, de mindig megszenveded a megpucolását - amit megértünk - , most figyelj, ez tényleg segíteni fog!
Brecz Judit